Posesorii de capital sunt atrasi de proprietatile comerciale din Asia emergenta, Polonia, Sao Paulo si de locuintele din Marea Britanie sau Mumbai. Pe locul 2 se afla piata terenurilor pentru dezvoltare de langa capitala Zambiei.

17502-blocuri-noi-52.jpgActivele de prim-rang cu chiriasi buni aflate in cele mai dorite locatii sunt in continuare in fruntea listelor de cumparaturi pentru investitorii din intreaga lume. Desi cerneala folosita la descrierea efectelor crizei inca nu s-a uscat, pe aceste „liste de cumparaturi" incep sa apara si domenii ceva mai ris­can­te, unele chiar neortodoxe ca desti­na­tie. Un exemplu in acest sens este inte­resul pentru investitiile in terenuri de dezvoltare imobiliara din Zambia, care ademenesc investitori prin ran­damente bunicele, declara John Styles, seful de la Knight Frank Investors. De fapt, asa cum se prezinta raportul pri­vind cele mai bune 10 destinatii pentru investitii imobiliare la nivel mondial, realizat de expertii in investitiile imo­bi­liare de la Knight Frank si Citi Private Bank, cele mai cautate piete au un grad crescut de risc, dar si randament (yield) si potential de apreciere a capitalului ridicate. Totodata, potrivit studiului citat, aproximativ 35% din portofoliile investitorilor reprezinta investitii directe in sectoarele rezidential si comercial.

Dragonul estului european

In topul mentionat, Polonia ocupa locul 4, avand in prezent una dintre cele mai interesante piete ale proprietatilor comerciale din lume. Economia Poloniei s-a dovedit a fi o adevarata vedeta pe par­cur­sul recentei crize. Singura printre eco­nomiile UE, Polonia a evitat intrarea in recesiune, inregistrand crestere eco­no­mica in toti acesti ani de criza. Piata locala a avut o oarecare acalmie in activi­tatea de investitii in 2009, tranzactiile cu proprietati comerciale atingand doar 0,95 miliarde de dolari.

Volumul a cres­cut in 2010 la 2,45 miliarde de dolari, be­ne­ficiind de inves­titiile transfrontaliere pro­venind in principal din Germania. Piata spatiilor de birouri din Varsovia a evitat feno­menul de supradezvoltare de noi cladiri, pastrand rata de neocupare la un nivel de 9%, inferior celor din alte capitale din ECE.

Totodata, perspectivele de crestere a pietei de inchiriere sunt printre cele mai bune din Europa, previ­zi­unile analis­tilor indicand o posibila majorare a chiriilor pentru spatiile de birouri, de 3,2% in 2011 si 4,7% in 2012.

Tara noastra a schimbat liga

In context est-european, desi pare a fi vazuta cu ochi buni de analistii interna­tionali, pentru investitorii straini Roma­nia este un jucator regional (in ECE) si nimic mai mult. Cifrele privind volumul tranzac­tiilor cu proprietati comerciale - aproxi­ma­tiv 250 de milioa­ne de euro in 2010 - sunt printre cele mai modeste compa­ra­tiv cu celelalte tari est si central eu­ro­­pe­ne. Totodata, gradul de neocu­pa­re pe seg­men­tele office, industrial sau retail este printre cele mai ridicate din regiu­ne, situatie explicata prin exceden­tul de li­vrari de noi proiecte in sectoarele men­tionate. Din pacate, despre com­petitia cu Polonia nu se mai poate vorbi, cele doua tari jucand in prezent in ligi valorice complet diferite.

"Go east"

Asia emergenta este pe locul 1 in atentia investitorilor imobiliari. Desi pla­sa­mentele in pietele emergente au fost in mod traditional considerate cu risc ridicat, problemele iscate de datoriile pu­blice in Europa au pus aceasta perceptie intr-un context complet diferit. Majori­ta­tea investitorilor sunt la curent cu cres­terea economiilor chineza si indiana, dar trec cu vederea alte economii impresio­nan­te din regiune, cum ar fi Indonezia si Vietnam. Le plac economiile emergente din Asia pentru un motiv simplu - ran­damentele imobiliare sunt determinate de cresterea intensa economica si demo­grafica.

Comertul in expansiune si in­dus­­trializarea intensa conduc catre o mai mare cerere pentru facilitati logis­tice. Veniturile in crestere ingroasa clasa de mijloc, iar acest lucru creeaza opor­tu­nitati pentru sectoare precum timpul liber si comertul cu amanuntul. In plus, o populatie tanara aflata in continua crestere are nevoie de locuinte moderne. Totodata, dezvoltarea sectorului de servicii deschide noi oportunitati si pentru piata de birouri.

Specula cu terenuri in Zambia

Potrivit unei analize The Economist, sase din zece tari cu cea mai mare crestere economica din lume, inclusiv Zambia, se afla in Africa sub-sahariana. Anul trecut, Zambia a inregistrat cel de-al 12-lea an consecutiv de crestere econo­mica, cu o rata medie a PIB de +6,9%. Boomul economic nu a putut sa nu se reflecte si in tranzactiile imo­biliare, in jurul capitalei Lusaka tere­nu­rile fiind vanate pentru dezvoltari de ansambluri rezidentiale si centre co­merciale. Zam­bia are un deficit imens de locuinte, ne­ce­sarul anual fiind esti­mat la apro­ximativ 150.000 de unitati. Cea mai speculata zona se afla in sudul capitalei zambiene, in zona soselei Kafue, unde fostele terenuri arabile se vand cu 150.000 $/ha pentru centre co­merciale si 50.000 $/ha pentru terenuri cu desti­natie rezidentiala.

Casele britanicilor

Cele mai bune oportunitati de multe ori apar pe pietele cel mai putin po­pu­lare. Un exemplu in acest sens este piata de locuinte din zona londoneza Bel­gra­via, care in a doua jumatate a anului 2008 era total neinteresanta, desi dezvol­tatorii din zona ofereau discounturi uria­se, iar analistii se intrebau daca cum­va preturile vor recupera vreodata sca­derea. La doi ani si jumatate dupa acel moment, blocurile de locuinte din Bel­gravia s-au scumpit cu 50%. Segmentul rezidential in orasele bune din regiune, cum ar fi Manchester, Birmingham si Bristol, abunda de dezvoltari reziden­tiale nevan­dute, evitate mult timp de cumparatori. Totusi, unele tranzactii in zonele men­tionate au loc la preturi sub "costul de inlocuire", fapt care ofera perspective bune pentru cumparatorii speculativi.

Logistica la Dubai

Desi sectoarele rezidential, de birouri si retail au pierdut in perioada crizei pana la 60% din preturile de dinainte de inceperea ei, piata imobiliara din Emiratele Arabe Unite a pastrat un as in maneca - portul Jebel Ali. Foarte aproape de Dubai si Abu Dhabi, Jebel Ali este al saptelea cel mai traficat de containere port din lume. Acesta va fi conectat la un nou aeroport interna­tional care va permite obtinerea unui timp de patru ore de tranzit de la nave la aeronave. Aceasta perspectiva a adus in zona interesele pentru sectorul logistic si industrial din partea a mai mult de 6.000 de companii.


Sursa

12 April 2011