Un an plin de incercari, cu multe orgolii pierdute, asa descriu jucatorii din imobiliare anul 2009, care tocmai s-a incheiat. Wall-Street prezinta cele mai importante declaratii ale managerilor din real estate din ultimele 12 luni.

FOTO:http://www.pchelpforum.com1. Consultantii imobiliari nu sunt mereu genii
 
Dupa ce in prima faza a vandut printr-o companie de consultanta imobiliara( n.r.: Regatta), Caterata, un parteneriat egal intre fondul de investitii austriac Immoeast si New Horizon, impreuna cu Profit Building Industries, si-a creat o echipa proprie de vanzari pentru apartamentele din cadrul proiectului Odyssea, dezvoltat in apropiere de Lacul Grivita.

Pentru un proiect ca Odyssea, o echipa interna de vanzari face treaba mult mai buna. Sunt multi dezvoltatori care au optat pentru aceasta varianta, pe timpul crizei. Cred ca oamenii au devenit mai isteti si au inteles ca nici consultantii imobiliari nu sunt mereu genii. Din ce am observat, clientii din Romania prefera sa lucreze direct cu o echipa a dezvoltatorului, avand astfel o comunicare mai directa", spunea in toamna Yigal Solomon, CEO al New Horizon.

2. Epoca "one man show" din imobiliare s-a sfarsit
 
"In Romania, lucrurile incep sa se schimbe in bine, incepe o noua epoca, ce are la baza lucrul in echipa. Vechea epoca, de tipul «one man show» s-a sfarsit. In imobiliare, un individ puternic nu poate performa prea mult timp, el are nevoie sa fie inconjurat de o echipa pe masura, pentru ca, la sfarsit, cand tragi linie, numele unei persoane nu poate fi mai puternic decat al unei retele", a spunea in vara Thierry Delvaux, managing partner al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

 3. Am uitat sa facem bani muncind
 
"Lacomia de a dezvolta ne facea sa nu mai vedem nevoia reala a populatiei. Am uitat sa facem bani muncind. Tot ce mai putem face acum este sa invatam cum sa evitam o criza locala, dupa ce am pus accent pe superficialitate si am admirat prea mult smecherii", spunea in primavara Bogdan Georgescu, presedintele companiei Colliers International.

4. Fara creditare, bancile se impusca singure in picior
 
In contextul in care bancile au limitat creditarea ipotecara, iar cumparatorii au adoptat o atitudine de asteptare, multi dezvoltatori au recurs la asa-numitele „rate la dezvoltator", pe o perioada de aproximativ patru ani, in speranta ca, intre timp, bancile vor relua creditarea iar increderea cumparatorilor in piata rezidentiala va reveni.

5. Multi oameni din imobiliare si-au pierdut simtul realitatii
 
Bogdan Georgescu, presedintele companiei de consultanta imobiliara Colliers International, crede ca, luati de val, multi oameni din domeniul imobiliar si-au pierdut in ultimii ani simtul realitatii si au acordat atentie in primul rand activitatilor care au generat un castig imediat, in detrimentul educatiei si dezvoltarii pe termen lung.


Continuarea, AICI.





 

Sursa

4 January 2010