Faimoasă pentru proiectele sale expresive, recognoscibile datorită formelor fluide, arhitecta irakiană Zaha Hadid a fost prima femeie care a câștigat (în 2004) Premiul Pritzker, echivalentul în arhitectură al Premiului Nobel. IMOPEDIA prezintă cele mai spectaculoase clădiri care îi poartă semnătura, potrivit unui clasament realizat de publicația The Guardian.

39854-10_vitra_fire_station.jpgStația de pompieri Vitra

 • Proiect inaugurat în anul 1994
 • Construcție amplasată în Weil am Rhein, Germania

Numele „Vitra” este asociat cu o nouă interpretare a arhitecturii, deși acest proiect al arhitectei Zaha Hadid arată foarte diferit față de cele ulterioare, cu un design organic. Demonstrație a faptului că arhitectura poate avea o putere retorică uriașă, stația de pompieri din cadrul complexului Vitra arată că se pot obține efecte impresionante cu mijloace modeste, spun specialiștii.

39855-9_phaeno_science_centre.jpgCentrul de Știință Phaeno

 • Proiect inaugurat în anul 2005
 • Construcție amplasată în Wolsburg, Germania

Centrul Phaeno a apărut din dorința autorităților locale, iar Zaha Hadid a câștigat acest proiect participând la un concurs de design, ținut în anul 2000. Costul lucrărilor de construcție s-a ridicat la 79 de milioane de euro, rezultatul fiind descris de specialiști drept „o lucrare arhitecturală hipnotică, genul de clădire care ne transformă viziunea despre viitor”.

39856-8_bridge_pavilion.jpgPavilionul Pod

 • Proiect inaugurat în anul 2008
 • Construcție amplasată în Zaragoza, Spania

Construit special pentru Expo 2008, eveniment găzduit de orășelul spaniol Zaragoza, proiectul numit „Pabellón Puente” (trad: Pavlionul Punte) este un pod din sticlă, cu o lungime de 280 de metri, ce imită o gladiolă care traversează râul Ebro. Construit pentru a face legătura între cartierul La Almozara și Expo 2008, podul este împărțit în două: jumătate din suprafață este pietonală, cealaltă jumătate fiind dedicată expozițiilor.

39857-7_evelyn_grace_academy.jpgAcademia „Evelyn Grace”

 • Proiect inaugurat în anul 2008
 • Construcție amplasată în Londra, UK

Cartierul londonez Brixton se mândrește cu o școală aparte: rezultat al unei investiții de aproape 45 de milioane de euro, clădirea în formă de „Z” este una dintre cele mai moderne instituții de învățământ din Regatul Unit. Marea atracție o reprezintă pista de atletism ce se unduiește de-a lungul întregii suprafețe, trecând pe sub clădiri printr-un tunel.

39858-6_guangzhou_opera_house.jpgClădirea Operei din Guangzhou

 • Proiect inaugurat în anul 2010
 • Construcție amplasată în Guangzhou, China

Proiect ale cărui costuri de construcție au depășit 160 de milioane de euro, Opera din Guangzhou găzduiește o sală de teatru cu 1.800 de locuri, o sală multifuncțională cu 400 de locuri, precum și alte săli de repetiții. Designul clădirii imită două pietre de râu, în perfectă armonie cu mediul înconjurător (clădirea fiind amplasată pe malul Râului Pearl).

39859-5_sheikh_zayed_bridge.jpgPodul Șeicului Zayed

 • Proiect inaugurat în anul 2010
 • Construcție amplasată în Abu Dhabi, EAU

Cu o lungime de 842 de metri și un design ale cărui curbe evocă dunele de nisip din deșert, Podul Șeicului Zayed este considerat a fi cea mai complicată construcție de acest gen ridicată până acum. Rezultat al unei investiții de aproape 250 de milioane de euro, Podul Șeicului Zayed reprezintă o priveliște spectaculoasă de-a lungul nopții, datorită unui sistem de iluminare unic.

39860-4_riverside_museum.jpgMuzeul Riverside

 • Proiect inaugurat în anul 2011
 • Construcție amplasată în Glasgow, UK

Denumit și „Muzeul Guggenheim al orașului Glasgow”, Muzeul Riverside a fost construit în urma unei investiții de peste 91 de milioane de euro. Câștigător, în 2013, al premiului „Muzeul anului în Europa”, Muzeul Riverside oferă vizitatorilor vedere către râul Clyde, prin fațada de sticlă cu o înălțime de 36 de metri. Ridicat pe locul unui fost șantier naval, construcția cu acoperiș în formă de zig-zag găzduiește un spațiu expozițional cu o suprafață de 7.000 metri pătrați.

39861-3_london_aquatics_centre.jpgCentrul de Acvatică din Londra

 • Proiect inaugurat în anul 2012
 • Construcție amplasată în Londra, UK

Ridicat în urma unei investiții de 333 de milioane de euro, complexul în care se află „cea mai spectaculoasă piscină municipală din lume” găzduiește două piscine de 50 de metri și scaune pentru 2.500 de spectatori. Conceput pentru Olimpiada de Vară din 2012, centrul a fost modificat și deschis publicului în martie 2014.

39862-2_heydar_aliyev_cultural_center.jpgCentrul Cultural „Heydar Aliyev”

 • Proiect inaugurat în anul 2012
 • Construcție amplasată în Baku, Azerbaijan

Câștigător, în 2014, al premiului „London Design Museum”, Centrul Cultural „Heydar Aliyev” a fost construit în urma unei investiții de peste 130 de milioane de euro. Întins pe o suprafață de 5,75 hectare, complexul de clădiri a fost aspru criticat de militanții pentru drepturile omului, deoarece a fost ridicat pe un teren de pe care au fost evacuate numeroase familii.

39863-1_galaxy_soho.jpgMallul Galaxy Soho

 • Proiect inaugurat în anul 2012
 • Construcție amplasată în Beijing, China

Considerat a fi proiectul cu cel mai „spațial” design al arhitectei Zaha Hadid, Mallul Galaxy Soho este format din patru clădiri bombate, conectate prin platforme cu podele curbate, ce oferă senzația de fluiditate. Cu 18 niveluri și o suprafață totală de circa 330.000 de metri pătrați de spații comerciale și de birouri, Galaxy Soho este cel mai mare mall din Beijing.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

8 aprilie 2016