Nu toţi apreciază aglomeraţia de pe plajă din sezonul estival. Cei care nu se încadrează în acest segment şi îşi permit o excursie de vis în afara graniţelor, au şi alte variante în afară de Riviera Franceză. Încă au rămas fâşii de plajă necălcate de turişti, de-a lungul Mediteranei. IMOPEDIA.ro dezvăluie câteva dintre cele mai retrase aşezări de la malul Mării Mediterane.

Zone retrase, la care se ajunge relativ greu sau zone cunoscute localnicilor, dar care încă nu au căpătat o faimă internaţională - oricum, regiuni fără all inclusive, dar în care se pot aduna amintiri de neuitat. Pentru iubitorii de frumuseţi naturale, sătui de locurile aglomerate şi „trendy", pentru oamenii care apreciază priveliştile şi nu brand-ul costumului de baie, IMOPEDIA.ro recomandă următoarele localităţi (enumerate de la vest la est).

19727-1_cabo_de_gata.jpg1. Cabo de Gata, Spania

Dacă am putea găsi pe cineva îndeajuns de bătrân, încât să-şi amintească exact cum arăta Costa del Sol înainte de sosirea buldozerelor, ar spune că semăna cu Cabo de Gata. Unele dintre cele mai frumoase plaje ale Spaniei, dar şi cele mai puţin aglomerate, sunt înşiruite între fâşiile de pământ înalte şi stâncoase din estul Almeriei, unde dealurile vulcanice închise la culoare se scufundă în marea de un albastru intens. Deşi regiunea Cabo da Gata nu este chiar nedescoperită, încă şi-a păstrat un aer sălbatic, iar sătucele de pescari împrăştiate prin împrejurimi au rămas la fel de modeste ca şi în anii trecuţi.

19728-2_menorca.jpg2. Cap de Favártix, Menorca, Spania

Coasta nordică a insulei Menorca este accidentată şi stâncoasă, aici găsindu-se multe golfuri mici şi pitoreşti. Regiunea este mai puţin dezvoltată decât zona de sud, dar cu transport propriu, se pot descoperi cele mai frumoase plaje din Insulele Baleare, în afara traseelor turistice. Este deosebit traseul până la Cap de Favártix, vârful stâncos şi îngust din extremitatea nordică a Parcului Natural S'Albufera des Grau. Ultima parte oferă o privelişte de-a dreptul selenară: împrejurimi de ardezie, rocă argiloasă care era folosită în trecut pentru fabricarea tăbliţelor pentru şcolari. În sudul acestei fâşii de pământ se întind golfuri şi plaje retrase, cu nisip fin, printre care Cala Presili şi Platja d'en Tortuga, ambele accesibile numai la pas.

19729-3_banylus.jpg3. Banyuls, Franţa

Sătucul Banylus, de pe Coasta Vermeille a Franţei, este cunoscut mai mult pentru vinul său, decât pentru plaje sau priveliştea superbă către coastă. Dar aici există o cărare ascunsă care merită efortul de a o căuta. De fapt, această potecă este atât de bine ascunsă, încât este sub apă. „Le sentier sous-marin", o cărare subacvatică de 500 m, este la jumătatea distanţei dintre Banyuls şi Cerbère, într-o zonă maritimă protejată. Pe acesta traseu sunt cinci puncte subacvatice de informaţii, oferind o experienţă gratuită de snorkelling.

19730-4_blue_grotto.jpg4. Cala Gonone, Sardinia, Italia

Mica staţiune Cala Gonone este amplasată într-un decor uimitor. Cu o ofertă relativ bogată de hoteluri, baruri şi restaurante, poate fi un loc excelent de petrecut concediul, zonă de plecare pentru a explora regiunea impresionantă de pe coasta Sardiniei. Pentru cei dornici, există plimbări cu barca de-a lungul coastei sudice a Cala Gonone; unele plaje sunt accesibile din orăşel cu automobilul sau la pas, dar la cele mai frumoase se poate ajunge doar de pe mare. Din port, bărcile se îndreaptă spre sud, la Grotta del Bue Marino, unde cei norocoşi pot vedea exemplare foarte rare ale focii călugăr. De acolo, urmează o înşiruire de fâşii de ţărm şi plaje - Cala Luna, Cala Sisine, care au în fundal văi înverzite până la apele de un albastru cobalt din Cala Mariolu şi Cala Goloritzè.

19731-5_malta.jpg5. Peninsula Delimara, Malta

Cei ce-şi închiriază o maşină, pot scăpa de zona aglomerată de turişti a Maltei printr-o excursie în Peninsula Delimara. Sunt multe locuri bune pentru înot de-a lungul coastei - greu de găsit, dar merită tot efortul. Cel mai frumos loc este un mic golfuleţ, numit Peter's Pool, unde sunt doar câţiva localnici. Sătucul din apropiere, numit Marsaxlokk, are un port de toată frumuseţea, animat de bărci pescăreşti colorate şi renumit pentru pescăriile sale.

19732-6_maratea.jpg6. Coasta Tireniană, Italia

Coasta Tireniană este o mică porţiune de ţărm, dar pe cât este de mică (aproximativ 20 km), pe atât este de încântătoare. Înghesuită între Calabria şi Campania, mica fâşie de plajă împărtăşeşte aceleaşi caracteristici ale zonei: discreţie totală, plajă cu nisip fin şi un peisaj spectaculos de stânci ce se scufundă în mare. Mica aşezare Maratea este atracţia zonei - fost sat pescăresc, astăzi este o staţiune rustică şi fermecătoare.

19733-7_kamenjak.jpg7. Kamenjak, Croatia

Frumuseţea neşlefuită şi neatinsă de buldozerele civilizaţiei face ca această peninsulă să îşi fi câştigat admiraţia întregii lumi. Rezervaţia naturală protejată, Kamenjak oferă vizitatorilor un adevărat covor de plante şi flori sălbatice, alături de golfuri pietroase şi plaje stâncoase, retrase, totul fiind înconjurat de apa de culoare albastru-verzui. Zona a rămas destul de necunoscută publicului larg până acum cinci ani, dar a început să fie din ce în ce mai căutată datorită peisajului sălbatic rămas neatins. Poate fi destul de aglomerat în timpul verii, dar se va găsi întotdeauna o plajă goală, ferită de ochii turiştilor.

19734-8_muntenegru.jpg8. Peninsula Luštica, Muntenegru

De-a lungul coastei peninsulei Luštica din Muntenegru se găseşte un şir de plaje curate, încă neatinse de aglomeraţia turistică de sezon, destul de populare printre amatorii de caiac din localităţile Rose şi Herceg Novi. Dobreč are cea mai curată apă din Muntenegru, în parte şi datorită faptului că poate fi accesat doar de pe mare. Un alt punct turistic interesant, la care se poate ajunge numai cu barca, este Plava Špilja (Grota Albastră), renumită din pricina efectului hipnotizant pe care îl are lumina reflectată în apă. La baza peninsulei, la sud de oraşul principal Radovići, este plaja Pržno, care este un concurent puternic pentru titlul de cea mai frumoasă plajă din Muntenegru.

19735-9_kabak.jpg9. Kabak, Turcia

Plaja şi comunitatea retrasă din Kabak încep să fie din ce în ce mai căutate de amatorii de gen, deşi turismul este foarte puţin dezvoltat. Deşi este un drum dificil până acolo (zece minute cu tractorul şi douăzeci de minute de mers pe jos), răsplata stă în priveliştea de la final: o plajă goală şi spectaculoasă, flancată de două stânci de îţi taie respiraţia. La 8 km de Faralya şi la o civilizaţie distanţă de anul 2011, Kabak este destinaţia perfectă pentru amatorii de dormit în cort, pentru fanii de yoga şi pentru iubitorii de linişte şi frumuseţe sălbatică.

19736-10_gokceada.jpg10. Gökçeada, Turcia

În traducere, Gökçeada înseamnă Insula Cerească. La nord de Strâmtoarea Dardanele, Gökçeada este una dintre cele două insule din Marea Egee, care aparţin Turciei, măsurând sub 300 kilometri pătraţi. Gökçeada este un loc fascinant, cu un aer grecesc - cinci sate au o populaţie majoritar grecească, în timp ce alte cinci au o populaţie majoritar turcă. Cel mai mare oraş de pe insulă are acelaşi nume, deşi este adesea denumit „centrul" (merkez), aici locuind în jur de 7.000 oameni. Plaja nisipoasă Aydıncık este cea mai apreciată de pe insulă şi este lângă Lacul Sărat (Tuz Gölü). Mai la sud, sunt plajele mai mici Kapıkaya şi Uğurlu, toate fiind extrem de apreciate de amatorii de kitesurfing din întreaga Europă.


Citeşte şi

15 July 2011