Sectorul real estate a depăşit cei mai grei ani, în toate metropolele europene. Oamenii de afaceri sunt din nou încrezători că proprietăţile imobiliare vor aduce profit, astfel că volumul investiţiilor începe să crească. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul primelor zece oraşe europene pentru investiţiile imobiliare, conform „Emerging Trends in Real Estate® Europa 2014”, o prognoză a evoluţiei pieţei imobiliare publicată de Urban Land Institute (ULI) în asociere cu PwC.

33063-10-frankfurt.jpg10. Frankfurt, Germania

  • Clasamentul din 2013: locul 11
  • Populaţie: 3 milioane locuitori

Metropola germană este un centru internaţional al finanţelor şi al comerţului, precum şi o destinaţie turistică ce atrage milioane de vizitatori anual. Cel mai mare oraş din regiunea Rhein-Main, Frankfurt se mândreşte cu mulţi zgârie-nori şi clădiri înalte. Drept urmare, în ultimii ani, europenii au comparat oraşul german cu Manhattan, ceea ce i-a atras denumirea neoficială de „Mainhattan”.

33062-9-stockholm.jpg9. Stockholm, Suedia

  • Clasamentul din 2013: locul 8
  • Populaţie: 900.000 locuitori

Capitala Suediei şi cel mai mare oraş din Scandinavia, Stockholm este un centru economic şi cultural al regiunii. Aşezată pe 14 insule, în zona unde lacul Mälaren se varsă în Marea Baltică, metropola este adesea denumită „Veneţia Nordului”. Oraş colorat, Stockholm este admirat de un întreg continent pentru arhitectura deosebită şi pentru numeroasele spaţii verzi.

33061-8-copenhagen.jpg8. Copenhaga, Danemarca

  • Clasamentul din 2013: locul 12
  • Populaţie: 520.000 locuitori

Capitala Danemarcei este unul dintre cele mai costisitoare oraşe europene, însă este inclusă constant în clasamentul oraşelor cu cel mai bun nivel de trai, reuşind să fie între cele mai „eco-friendly” metropole din lume. Copenhaga îşi încântă localnicii şi turiştii cu numeroase castele, fiind căminul uneia dintre cele mai vechi familii regale din Europa. Metropola reuşeşte să îmbine perfect clădirile medievale cu atmosfera modernistă resimţită mai ales în artă şi arhitectură.

33060-7-istanbul.jpg7. Istanbul, Turcia

  • Clasamentul din 2013: locul 4
  • Populaţie: 14,1 milioane locuitori

Oraşul ce se întinde pe două continente a reuşit să se menţină departe de criza europeană, aflându-se în prezent în plin boom economic şi imobiliar. Investitorii imobiliari din Rusia şi Orientul Mijlociu şi-au întors privirile către Istanbul, datorită preţurilor accesibile şi a relaxării legislaţiei. Cea mai mare metropolă din Turcia este una dintre cele mai importante aşezări din istorie, fiind între cele mai vizitate destinaţii turistice din lume.

33059-6-zurich.jpg6. Zurich, Elveţia

  • Clasamentul din 2013: locul 7
  • Populaţie: aproape 400.000 locuitori

Cel mai mare oraş elveţian este atât centrul economic şi cultural al ţării, dar şi unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, ce atrage oameni de afaceri de pe toate continentele. Zurich este un oraş al superlativelor, fiind o prezenţă constantă în diverse clasamente internaţionale – cele mai prestigioase universităţi din Europa, cele mai apreciate aeroporturi de pe continent şi din lume, cea mai bună calitate a vieţii, etc.

33058-5-london.jpg5. Londra, Marea Britanie

  • Clasamentul din 2013: locul 3
  • Populaţie: 8,1 milioane locuitori

Londra a fost una dintre metropolele europene a căror piaţă imobiliară nu a fost afectată de dificultăţile economice mondiale. Mai mult, capitala britanică a fost privită de către oamenii de afaceri din toată lumea drept un loc în care investiţiile imobiliare sunt lipsite de riscuri. De asemenea, în ultimii ani, Londra a devenit preferara investitorilor chinezi: atrage mai mult de jumătate din totalul investiţiilor în Europa (1,9 miliarde lire sterline, în 2013).

33057-4-berlin.jpg4. Berlin, Germania

  • Clasamentul din 2013: locul 2
  • Populaţie: 3,3 milioane locuitori

Capitala şi cel mai mare oraş al Germaniei, Berlin este un oraş cu greutate în sistemul economic mondial. Unul dintre centrele financiare şi culturale ale Europei, Berlin a devenit o adevărată atracţie turistică, în ultimii 25 ani. Totodată, a intrat în atenţia marilor investitori imobiliari de pe continent, fiind un oraş ce are multe de oferit, în care locuinţele sunt mai ieftine decât în alte capitale europene, iar gradul de împroprietărire este extrem de scăzut.

33054-3-hamburg.jpg3. Hamburg, Germania

  • Clasamentul din 2013: locul 5
  • Populaţie: 1,8 milioane locuitori

Al doilea mare oraş german este privit cu mare interes de oamenii de afaceri interesaţi de real estate, deoarece randamentele obţinute din închirieri sunt printre cele mai ridicate din Europa, deşi preţul locuinţelor este mult mai accesibil decât în alte oraşe similare. Metropolă plină de viaţă, Hamburg este în acelaşi timp o destinaţie turistică interesantă şi un oraş cu un sector al afacerilor extrem de activ.

33056-2-dublin.jpg2. Dublin, Irlanda

  • Clasamentul din 2013: locul 20
  • Populaţie: 530.000 locuitori

Capitala Irlandei a trecut, în ultimii 15 ani, printr-un adevărat proces de întinerire: autorităţile au investit sume impresionante în renovarea şi modernizarea oraşului, ceea ce a urcat şi în interesul investitorilor imobiliari. Irlanda a fost una dintre cel mai grav afectate de criză ţări din Europa, iar piaţa imobiliară a resimţit din plin efectele. Locuinţele din Dublin s-au dezvalorizat puternic în ultimii ani, iar proprietăţi inaccesibile cu ani în urmă au fost scoase la vânzare la preţuri mult mai mici.

33055-1-munich.jpg1. Munchen, Germania

  • Clasamentul din 2013: locul 1
  • Populaţie: 1,4 milioane locuitori

Al treilea mare oraş al Germaniei din punct de vedere al numărului de locuitori, Munchen este un hub financiar şi media, precum şi o destinaţie frecvent aleasă de către expaţi. Ca şi restul marilor oraşe germane, Munchen se mândreşte cu o piaţă imobiliară stabilă, ce nu a fost deloc clintită de evenimentele economice ce au afectat restul Europei. Gradul de împroprietărire este printre cele mai mici de pe continent, însă randamentele obţinute din închirieri atrag investitori din diverse ţări.

NU RATA: Top 10 – Cele mai sigure oraşe din lume, în 2014

 

14 February 2014