Costuri de investiție mici și cerere mare – acestea par să fie cele două coordonate-cheie pentru o afacere profitabilă. Există și anumite industrii în care este nevoie de investiții inițiale însemnate, însă acestea nu doar că sunt recuperate mai repede decât în alte domenii, dar generează și profituri simțitor mai mari. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul industriilor cu cele mai mari creșteri ale vânzărilor în 2015, conform unui raport realizat de compania de analiză financiară Sageworks.

37994-10_managementul_companiilor_si_al_firmelor.jpg10. Managementul companiilor și al firmelor

  • Marja netă a profitului: 12.6%

Companiile de management pun la dispoziție serviciile unor profesioniști cu experiență. La nivel global, apelează la astfel de servicii cu precădere fondurile de investiții, hotelurile, companiile offshore, firmele de property development. Potrivit analiștilor Sageworks, în ultimii ani, astfel de companii au ajuns să fie din ce în ce mai căutate, datorită abilităților specialiștilor lor de a micșora costurile și de a estima cât mai corect costurile neprevăzute.

37995-9_cabinetele_medicilor_terapeuti.jpg9. Cabinetele medicilor terapeuți

  • Marja netă a profitului: 12.6%

Modelul unor astfel de cabinete sau clinici a plecat din SUA, unde cerința pe acesta segment a urcat cu peste zece procente, în ultimii cinci ani. În prezent, modelul acestor cabinete a devenit din ce în ce mai răspândit și la noi în țară. Pregătirea unui medic terapeut este multidisciplinară, acesta studiind mai multe domenii legate de sănătatea umană.

37996-8_agentii_imobiliare.jpg8. Agențiile imobiliare

  • Marja netă a profitului: 14.1%

Firmele imobiliare au fost plasate pe primul loc în clasamentul industriilor cu cea mai rapidă creștere, potrivit Sageworks. Marja netă a profitului (indicator financiar care arată, în procente, cât de profitabilă este activitatea totală a unei companii) a urcat cu aproape 3% față de anul trecut, semn al revenirii sectorului real estate.

37997-7_cabinete_medici_familie.jpg7. Cabinetele medicilor de familie

  • Marja netă a profitului: 14.1%

Medicii de familie își furnizează serviciile pacienților asigurați la casele de sănătate, pentru înscriere fiind nevoie de câteva documente. La nivel internațional, marja netă a profitului unor astfel de cabinete a urcat cu două procente față de anul trecut, întrucât a crescut numărul pacienților asigurați și deci și cererea pentru serviciile medicilor de familie.

37998-6_rentieri_din_imobiliare.jpg6. Rentieri din imobiliare

  • Marja netă a profitului: 14.1%

Închirierea proprietăților imobiliare reprezintă un business profitabil, în ciuda dificultăților întâmpinate de acest sector, după anul 2008. Revigorarea pieței imobiliare a adus o scădere a ratei de neocupare, ceea ce începe să se reflecte în mod direct în prețul de închiriere. Comparativ cu anul trecut, marja netă a profitului a urcat cu aproape patru procente.

37999-5_cabinete_de_stomatologie.jpg5. Cabinetele de stomatologie

  • Marja netă a profitului: 14.9%

Serviciile medicilor stomatologi sunt imposibil de evitat, pentru cei mai mulți dintre noi, indiferent de situația financiară. Comparativ cu alte țări, România se bucură de existența turiștilor veniți special pentru lucrări dentare, datorită prețurilor mult mai accesibile decât în statele occidentale. Veniturile peste medie ale medicilor stomatologi sunt demonstrate și de taxele ridicate impuse de facultățile de profil.  

38000-4_inchiriere_utilaje_si_echipamente_industriale.jpg4. Închiriere/leasing de utilaje și echipamente industriale

  • Marja netă a profitului: 16.4%

Listat pe locul 16 în clasamentul industriilor cu cea mai rapidă creștere realizat de Sageworks, acest domeniu este în strânsă legătură cu creșterea sectorului construcțiilor, indiferent că este vorba de segmentul rezidențial, comercial sau industrial. Comparativ cu anul trecut, marja netă a profitului a urcat cu trei procente.

38001-3_extractie_petrol_si_gaze_naturale.jpg3. Extracție de petrol și gaze naturale

  • Marja netă a profitului: 16.4%

Domeniu extrem de nișat, însă de care depind multe alte industrii – companiile care se ocupă de extracția de petrol și gaze naturale derulează cifre de afaceri impresionante, în ciuda faptului că prețul barilului de petrolul a scăzut cu mai bine de 50%, doar în ultimul an (ajungând la circa 40 dolari/baril). Deși scăderile din această industrie sunt greu de trecut cu vederea, specialiștii spun că, pe termen lung, vom asista la o revenire.

38002-2_consultanta_si_asistenta_juridica.jpg2. Servicii de consultanță și asistență juridică

  • Marja netă a profitului: 17.8%

Firmele de consultanță și asistență juridică nu au nevoie de investiții majore, exceptând salariile, în timp ce cererea rămâne constantă. Pe plan internațional, serviciile specialiștilor din acest domeniu sunt mult mai solicitate decât la noi în țară, însă nici în România veniturile nu sunt deloc de neglijat. Comparativ cu anul trecut, marja netă a profitului a scăzut cu 0,5%, rămânând însă printre cele mai ridicate.

38003-1_contabilitate_si_consultanta_fiscala.jpg1. Servicii de contabilitate și consultanță fiscală

  • Marja netă a profitului: 19.8%

Cererea în continuă creștere pentru astfel de servicii, însoțită de investiții aproape inexistente și costuri neprevăzute mici, fac ca acest domeniu să ocupe primul loc al clasamentului. Comparativ cu anul trecut, marja netă a profitului a urcat cu 3,5%. Totodată, acest sector figurează pe locul 20, în clasamentul industriilor cu cea mai rapidă creștere, realizat de Sageworks.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

21 August 2015