Țările în care grupările teroriste se luptă pentru putere asistă neputincioase la evenimente tragice, întâmplate în mod curent – explozibil plasat în zone aglomerate, uciderea cu brutalitate a civililor, răpiri ale cetățenilor străini. Violențele îndelungate și instabilitatea politică împiedică dezvoltarea economică a acestor state, în ciuda unui potențial ridicat. IMOPEDIA prezintă clasamentul celor mai periculoase țări din lume, din punct de vedere al securității călătoriei, potrivit analizelor International SOS.

39073-10_afganistan.jpgAfganistan

  • Capitala: Kabul

Situația securității în Afganistan este supusă deteriorării, mai ales în contextul în care armata afgană a pierdut o treime din trupe. Un raport NATO, obținut de publicația germană Der Spiegel, arată că, în ciuda asistenței financiare internaționale în valoare de miliarde de dolari, Armata Națională Afgană (ANA) este prea puțin capabilă să gestioneze situația locală. De-a lungul lui 2015, ANA a pierdut zilnic 22 de soldați. Din cauza insecurității provocate de talibani, MAE recomandă evitarea călătoriilor în această țară, subliniind că „există factori confirmați de risc”. 

39074-9_mali.jpgMali

  • Capitala: Bamako

Fosta colonie franceză traversează cea mai tulbure perioadă de la declararea independenței, în 1960. Pornit la începutul lui 2012, conflictul armat a scăpat de sub control, ajungându-se ca, în prezent, controlul guvernamental să fie la un nivel minim sau chiar non-existent, în zone întinse ale țării. Călătorii și expații au fost vizați de atacuri teroriste, astfel că MAE recomandă cetățenilor români să renunțe la călătoriile în această țară. Nu trebuie scăpat din vedere faptul că România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Republica Mali.

39075-8_egipt.jpgEgipt

  • Capitala: Cairo

Procesul îndelungat de tranziție politică după demisia președintelui Hosni Mubarak (în 2011) blochează întreaga țară. Egipt rămâne violent divizat între grupările islamiste și cele seculare, situația fiind cu greu ținută în frâu de armata egipteană. Protestele frecvente și actele teroriste ce vizează străinii fac ca MAE să recomande cetățenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone și orașe din țară, respectiv Ismailia, Suez, El Arish și Rafah. Totodată, sunt nerecomandate  călătoriile către Sharm el Sheikh și alte aeroporturi din Peninsula Sinai, ca măsură de precauție, până la clarificarea situației din zonă. 

39076-7_irak.jpgIrak

  • Capitala: Bagdad

În ciuda potențialului economic uriaș pe care îl are această țară, revenirea este împiedicată de violențele extreme posibilitățile de control ale autorităților locale fiind în continuă scădere. Tensiunile dintre suniți și șiiți s-au intensificat de la un an la altul, ajungându-se la un nou război civil (pornit în 2014). De la preluarea Irakului de gruparea teroristă ISIS, situația de securitate s-a deteriorat, iar MAE recomandă evitarea călătoriilor în această țară, cu precădere în guvernoratele Salahuddin, Ninewah și Al-Anbar, dar mai ales în capitalele acestor provincii (Ramadi, Mosul și Tikrit). De asemenea, cetățenii români sunt sfătuiți să nu călătoarească în provinciile Ninewah, Salahuddin, Kirkuk, Al-Anbar și Diyala, unde persistă riscul unor atacuri ale insurgenților.

39077-6_libia.jpgLibia

  • Capitala: Tripoli

Instabilitatea politică și violențele provocate de grupările teroriste zguduie Libia încă din 2011, de când a fost ucis Gaddafi. În ciuda guvernului interimar format în decembrie 2015, atacurile cu bombe au continuat, provocând, doar de la începutul acestui an, zeci de morți și sute de răniți. MAE atenționează că românii care se află aici sunt în pericol major, punctele terestre de frontieră cu Egipt, Algeria, Ciad, Niger și Sudan fiind închise, singurul deschis fiind cel cu Tunisia. De asemenea, autoritățile subliniază că, pe fondul extinderii conflictului din Mali și a incursiunilor grupărilor teroriste în regiune, există pericolul ca bazele companiilor străine din industria petrolieră libiană să devină ținte pentru atacuri (în special cele din sudul țării).

39078-5_pakistan.jpgPakistan

  • Capitala: Islamabad

Violențele din Pakistan sunt provocate de grupările teroriste care se luptă pentru putere, cele mai puternice fiind Lashkar-E-Tayiba, Harkat-Ul-Mujahideen și Tehrik-I-Taliban. Situația internă continuă fie dominată de instabilitate, generată în principal de acțiunile grupurilor insurgente sau extremiste pe întreg teritoriul țării (atentate, atacuri teroriste soldate cu numeroase victime, răpiri, criminalitate organizată etc.). MAE recomandă cetățenilor români să evite deplasările în provinciile Khyber Pakhtunkhwa și Balochistan, precum și în Zonele Tribale Administrate Federal (FATA), care implică un grad foarte ridicat de risc la adresa cetățenilor străini.

39079-4_somalia.jpgSomalia

  • Capitala: Mogadishu

Războiul civil început în 1991 pare să fie fără final, Somalia fiind considerat unul dintre statele „fragile” ale lumii. Luptele pentru putere dintre diversele facțiuni politice și militare afectează recuperarea economică a țării, situația de securitate din zonă fiind puternic afectată și de acțiunile de piraterie practicate la scară largă. MAE recomandă cetățenilor români să evite călătoriile în această țară, iar persoanele care tranzitează apele teritoriale sau se află în apropierea acestora sunt sfătuite să părăsească imediat zona.

39080-3_yemen.jpgYemen

  • Capitala: Sana’a

Pe teritoriul acestui stat au loc proteste violente de stradă, pornind de la revendicări socio-economice (]n Sana’a) și secesioniste (în sudul țării, în localitățile Aden si Taiz). Totodată, este un pericol ridicat de producere a unor atacuri teroriste, fiind frecvente și atacurile cu dispozitive explozive improvizate, atacuri sinucigașe, răpiri de persoane și atacuri armate. Având în vedere deteriorarea gravă a situației de securitate, MAE recomandă, cu insistență, cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se mai află la fața locului  să părăsească zona în cel mai scurt timp, folosind zborurile comerciale în continuare operaționale.

39081-2_ucraina.jpgUcraina

  • Kiev

Intenția președintelui Yanukovych de a strânge legăturile cu Rusia nu a fost bine primită de populație. Începute în 2013, protestele împotriva guvernului condus de președintele Yanukovych au căpătat amploare, transformându-se în revoluție. MAE recomandă cetățenilor români să evite deplasările pe teritoriul Ucrainei, dacă acestea nu sunt necesare, și mai ales prezența în zonele în care se desfășoară manifestații. România nu recunoaște actul ilegal al Federației Ruse de anexare a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, părți integrante ale Ucrainei.

39082-1_siria.jpgSiria

  • Damasc

Războiul civil din Siria a degenerat din protestele împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad, din martie 2011, parte a Primăverii Arabe. Din cauza controlului ISIS, conflictul a căpătat dimensiuni de amploare. În prezent, forțele înarmate ale opoziției sunt concentrate în zone dens populate, iar în încercarea de a le reprima, forțele guvernamentale utilizează inclusiv armament greu și aviație militară. Având în vedere că situația de pe intreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră în ultima perioadă, MAE recomandă cetățenilor români care se mai află în această țară să o parăsească cât mai curând posibil, subliniind că „pe fondul deteriorării accelerate a situației, pe linie de securitate, există temeri legate de posibilitatea declanșării unor violențe extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama și Alep”.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

15 January 2016