Nu sunt puţini cei care caută un concediu plin de adrenalină, iar destinaţiile turistice sunt extrem de ofertante la acest capitol. Deşi ar putea părea atractive datorită frumuseţilor naturale sau a culturii interesante, sunt anumite oraşe de evitat atât pentru un sejur turistic, cât şi pentru achiziţia unei locuinţe de vacanţă.

Există multe oraşe sărace care atrag turiştii precum un magnet, iar nenumărate obiective turistice beneficiază de afişe care atrag atenţia asupra pericolului de a fi tâlhăriţi de hoţii de buzunare. Totodată, sunt zone în lume deosebit de interesante, dar unde rata criminalităţii depăşeşte puterea de înţelegere a oamenilor civilizaţi. Biroul pentru Afaceri Consulare al S.U.A. avertizează asupra celor mai periculoase oraşe din lume, în 2011.

10. Muzaffarabad - Kashmir, Pakistan

19522-10_muzaffarabad-kashmir.jpgDeşi este considerat a fi „paradisul pe pământ" şi este cunoscut în principal pentru lacurile de o frumuseţe captivantă, râurile ameţitoare şi grădinile splendide, Kashmir este considerat de specialişti a fi locul de unde va începe următorul holocaust nuclear. Regiunea este împărţită în trei ţări (India, Pakistan şi China), între care există dispute teritoriale, toate trei deţinând armament nuclear. Tensiunile din Kashmir sunt rezultatul unei politici nucleare pe marginea prăpastiei între Pakistan şi India, în repetate rânduri. Mitingurile, demonstraţiile şi manifestaţiile publice organizate ad-hoc sunt la ordinea zilei în Pakistan. Grupurile pakistaneze de crimă organizată au activităţi precum traficul de droguri, printarea de rupii indiene false, şantaj, crimă la comandă şi fraudă. Mai mult de atât, se implică în trafic de oameni, violenţă politică, răpiri, terorism, corupţie.

9. Santo Domingo - Republica Dominicană

19523-9_santo-domingo-republica-dominicana.jpgDacă aveţi în plan o vacanţă în Republica Dominicană, ar trebui să luaţi în considerare foarte serios să lăsaţi acasă orice lucru de valoare. Criminalitatea continuă să fie o problemă mare în acest stat. Turiştii au fost mereu principala ţintă a hoţilor de buzunare. În ultimul timp s-au înmulţit atacurile violente asupra localnicilor şi străinilor, iar numărul maşinilor furate a crescut. De asemenea, apar periodic demonstraţii, greve generale şi proteste. Deşi de obicei demonstraţiile la adresa guvernului nu au loc în zonele frecventate de turişti şi nu sunt ţintiţi străinii, specialiştii sfătuiesc turiştii să fie extrem de atenţi când călătoresc prin ţară.

8. Grozny - Cecenia, Rusia

19524-8_grozny-chechnya.jpgNaţiunile Unite au denumit Grozny în 2003 ca fiind „cel mai distrus oraş de pe pământ". Ostilităţile care au tot avut loc din 1996 au ruinat oraşul, armata rusească a demolând mare parte dintre clădiri. Gangsterii, mafia şi corupţia creează continuu probleme puţinelor autorităţi rămase. Crima organizată este foarte răspândită, o problemă extrem de serioasă reprezentând-o rata criminalităţii, a violurilor şi a răpirilor. S-a început reconstrucţia câtorva clădiri distruse, dar mulţi locuitori continuă să trăiască fără apă curentă sau electricitate. Deoarece sunt într-un real pericol în ţara lor nativă, mulţi ceceni au plecat în alte ţări precum Daghestan sau Azerbaidjan.

7. Port Moresby - Papua Noua Guinee

19525-7_port-moresby-papua-new-guinea.jpgCel mai mare oraş şi în acelaşi timp capitala statului Papua Noua Guinee, Port Moresby, se luptă cu infracţionalitatea. Turiştii care vor să călătorească în această zonă sunt avertizaţi despre jafurile şi violurile dese. Alte probleme comune pe care le are acest oraş sunt furturile de maşini prin atac armat, distrugerea vehiculelor, furturile din buzunare sau jafurile armate. Poate fi periculoasă vizitarea obiectivelor turistice fără pază, precum plajele sau parcurile, nici transportul public nu este mai puţin primejdios. Astfel că închirierea unui automobil este cea mai sigură metodă de a călători prin această ţară. În afară de o rată ridicată a criminalităţii, Papua Noua Guinee este o zonă activă seismic - pot avea loc cutremure, tsunami-uri sau alunecări de teren.

6. Caracas - Venezuela

19526-6_caracas-venezuela.jpgCaracas şi-a menţinut poziţia în acest clasament al celor mai periculoase oraşe din lume, unde figura şi anul anterior, iar analişti internaţionali susţin că rata criminalităţii s-a majorat cu 67% sub mandatul preşedintelui Chavez. Violenţele sunt în strânsă legătură cu sărăcia care este în continuă creştere, dar şi cu faptul că această ţară este între Statele Unite ale Americii şi Columbia, reprezentând un traseu al drogurilor. Jafurile armate sunt la ordinea zilei în acest oraş, chiar şi în cartierele presupuse a fi sigure şi populate de turişti. O adevărată problemă o reprezintă răpirile „express", în care victimele sunt reţinute pentru a se obţine o răscumpărare rapidă. Mai rău de atât, de multe ori s-a dovedit că ofiţerii de poliţie care anchetau aceste răpiri, de fapt erau implicaţi. Criminalitatea este foarte răspândită chiar la aeroport, care este cunoscut pentru corupţia înfloritoare şi, bineînţeles, pentru furturile din buzunare, escrocii prezenţi la orice colţ şi abundenţa impostorilor.

5. Mogadishu - Somalia

19527-5_mogadishu-somalia.jpgÎn august şi septembrie 2010, teroriştii au lansat un atac militar împotriva Guvernului Federal de Tranziţie al Somaliei şi a Uniunii Africane. În august anul trecut, o bombă pusă la marginea drumului a spulberat trei microbuze. Explozia s-a soldat cu nouă morţi şi 25 de răniţi. La numai o lună după acest incident, au avut loc două atacuri sinucigaşe cu bombă în aeroportul Mogadishu. Crime, răpiri, blocări ilegale de drumuri, jafuri şi alte incidente violente, precum şi ameninţări la adresa cetăţenilor americani şi ai altor străini sunt evenimente curente în Mogadishu şi în alte regiuni ale Somaliei. Sunt frecvente conflictele armate între miliţiile locale atât în oraş, cât şi în împrejurimile sale. Atacuri teroriste, conflicte peste graniţă şi crime brutale de stradă nimicesc ţara, fiind la ordinea zilei.

4. Port-au-Prince - Haiti

19528-4_port-au-prince-haiti.jpgÎn ciuda schimbărilor guvernamentale care au avut loc în 2004, capitala haitiană Port-au-Prince are parte în continuare de izbucniri violente şi demonstraţii, în mod frecvent. Nu au mai rămas forţe ale poliţiei care să poată ţine sub control violenţa din întreaga ţară, astfel că multe oraşe haitiene sunt, literalmente, controlate de criminali. Deşi Naţiunile Unite acordă asistenţă poliţiei locale încă din 2004, prezenţa acestora nu garantează securitatea absolută a turiştilor sau locuitorilor. Haiti este una dintre cele mai importante patru ţări prin care se tranzitează droguri către S.U.A., iar răpirile, ameninţările cu moartea, împuşcăturile între bande rivale, jafurile armate şi crimele sunt întâmplări obişnuite în Port-au-Prince.

3. St. Louis - Missouri, Statele Unite ale Americii

19529-3_st-louis-missouri.jpgSt. Louis este în fruntea clasamentului celor mai primejdioase oraşe din Statele Unite, conform ultimei analize bazate pe statisticile FBI în ceea ce priveşte crime, violuri, jafuri şi atacuri. Deşi nu a fost niciodată un oraş sigur, având la activ un titlu „onorific" de „cel mai periculos oraş al Americii" în 2006, St. Louis a reuşit anul acesta să surclaseze oraşe recunoscute pentru violenţă, precum Camden, Detroit sau New Orleans. Rata criminalităţii este de cinci ori mai mare decât media la nivel naţional - St. Louis are 2.070 crime violente la suta de mii de locuitori, comparativ cu 429, media naţională. Privind în ansamblu, partea estică a oraşului este cea mai nesigură, 65% din crime având loc în această zonă.

2. Ciudad Juárez - Mexic

19530-2_ciudad-juarez-mexico.jpgCiudad Juárez are un ritm rapid de extindere şi dezvoltare, fiind numit „cea mai violentă zonă din lume în afara regiunilor de război declarat". Statisticile arată că rata criminalităţii creşte împreună cu oraşul. Dacă în 2008 numărul crimelor a fost de 1.400, anul trecut s-au înregistrat peste 2.500 de asasinate în strânsă legătură cu mafia drogurilor. Viaţa publică este aproape paralizată din cauza fricii de a fi răpit sau lovit de vreun glonţ rătăcit. Nici femeile nu sunt cruţate, în ultimii zece ani înregistrându-se aproape 500 de victime abuzate sexual. Iar reprezentanţii ONG-urilor din Ciudad Juárez spun că numărul real este mult mai mare.

1. Bogota - Columbia

19531-1_bogota-columbia.jpgDeşi s-a îmbunătăţit semnificant siguranţa în Columbia în ultimii ani, violenţele provocate de grupurile narco-teroriste continuă să afecteze atât zone rurale, cât şi capitala Bogota. În august anul trecut, o maşină cu o bombă a explodat lângă sediul unei staţii de radio locale, iar două luni mai târziu autorităţile columbiene au anunţat că au depistat o altă maşină capcană care avea ca ţintă Centrul Naţional Administrativ din Bogota. Organizaţii criminale continuă să răpească şi să reţină civili pentru a obţine răscumpărări sau pentru a-i folosi ca monedă în negocierile politice. Columbia are unul dintre cei mai ridicaţi indici de criminalitate violentă din lume, ceea ce este suficient pentru a înţelege cât de periculoasă poate fi capitala Bogota.

CITEȘTE ȘI Topul celor mai riscante aşezări din lume

 

1 July 2011