Reducerea costurilor, de la facturile la energie şi până la materialele de construcţie, se poate face cel mai bine prin micşorarea suprafeţei locuite. Sigur că nu este uşor să renunţăm la luxul spaţiului, dar iată şi partea plină a paharului: mai puţină bătaie de cap în ceea ce priveşte curăţenia şi mai mult timp petrecut în aer liber. IMOPEDIA.ro prezintă în continuare cele mai mici locuinţe din lume.

20727-10.jpg10. Single Hauz

Designul acestei locuinţe este de ultimă oră, inspirat de aspectul panourilor de pe marginea drumului. Un cămin de genul acesta poate fi construit oriunde, inclusiv pe apă. Conform creatorilor polonezi Front Architects, casa este perfectă pentru burlacul contemporan, independent, cu orizonturi largi, care realizează că trebuie să se gândească şi la mediul înconjurător.


20728-9.jpg9. Casa Tiny Texas

Nu totul este supradimensionat în Texas. Tiny Texas Houses, cu sediul în Luling, Texas, este o companie care „îmbină viitorul cu trecutul" prin ceea ce construieşte. Fiecare căsuţă este construită din materiale reciclate, despre care constructorul spune că va rezista pentru tot restul vieţii proprietarului, ba şi pentru următoarele generaţii. Compania doreşte să atragă atenţia asupra resurselor planetei, care sunt pe cale de a se termina, promovând case eco-friendly.

20729-8.jpg8. Nano Casa

Creată pentru a ajuta la rezolvarea crizei mondiale a locuinţelor, această casă de 25 mp este proiectată pentru a adăposti o familie de patru persoane. Casele Nano Living System sunt izolate termic şi au un sistem care captează energia solară, economisind astfel energie. Camerele se pot schimba în aşa fel încât proprietarul îşi poate aranja spaţiul după bunul plac.


20730-7.jpg7. Mini-Căminul Twelve Cubed

Conform arhitecţilor Twelve Cubed, aceste căsuţe conţin în dotare maşină de spălat vase, cuptor modern, dar şi cu microunde, toaletă şi baie, precum şi lumină naturală din plin. Deşi designul este atrăgător, scopul acestei case este de a încuraja oamenii să trăiască în armonie cu mediul înconjurător.


20731-6.jpg6. Cea mai mică locuinţă din Anglia

Cunoscută şi sub numele de Casa Quay, cea mai mică locuinţă din Marea Britanie este construită în Conwy, Wales şi reprezintă o adevărată atracţie turistică. Renumele i se trage de la dimensiunile extrem de reduse, cu laturile de numai 3 pe 1,8 metri. Amuzamentul constă în faptul că până în anul 1900, aici locuia un pescar înalt de 1,90 metri. Este greu de crezut că rămânea îndeajuns de mult spaţiu pentru a fi utilată cu obicte de un minim confort, precum un pat, o chiuvetă sau un aragaz.


20732-5.jpg5. Rulota Eco Bike

Iniţial, Paul Elkins a conceput această rulotă pentru biciclete, pentru a lua parte la Festivalul Burnig Man. Este loc pentru o singură persoană, neavând toaletă. În schimb, este dotată cu o turbină de vânt, cuptor cu alimentare solară şi sistem de încălzire.


20733-4.jpg4. Casa Rollit

Această casă a fost proiectată de studenţii de la Universitatea Karlsruhe, din Germania, şi este concepută pentru a încorpora mai multe facilităţi în acelaşi spaţiu. Proprietarul poate schimba structura casei mergând prin centrul ei, pentru a o roti, întocmai ca un şoricel pe o roată. Cu puţin sport zilnic, unitatea poate fi transformată, dezvăluind un pat, fotoliu, masă, duş, toaletă sau chiuvetă de bucătărie, toate în acelaşi spaţiu redus.


20734-3.jpg3. Cea mai mică locuinţă din Toronto

Împachetată între casele vecine, cu dimensiuni normale, acest cămin în miniatură nu are cea mai mică suprafaţă din lume, ci doar din Toronto, Canada. Cu un spaţiu util de doar 29 mp, locuinţa a atras foarte mult interes, de când a fost recent lansată pe piaţă.


20735-2.jpg2. Casele Micro Compact

Deşi măscoară doar 2,6 metri cubi, Casele Micro Compact reuşesc cumva să fie îndeajuns utilate, cu o cameră cu două paturi duble, baie, hol, bucătărie, sufragerie unde pot lua masa patru-cinci persoane, precum şi tehnologie de ultimă generaţie pentru divertisment. Adică îndeajuns pentru a-l face pe proprietar să nu mai iasă din casă!


20736-1.jpg1. Locuinţele Tumbleweed

Jay Shafer,  de la Tumbleweed Tiny House Company, locuieşte încă din 1997 în case mai mici decât majoritatea debaralelor din locuinţele normale. Deşi extrem de reduse ca şi suprafaţă, aceste cămine intime reuşesc să fie dotate cu tot ce este necesar: dormitor, baie (cu duş şi toaletă), sufragerie şi chiar şi un birou. Unele modele includ şi terasă, astfel încât proprietarul să se poată bucura de statul la curte.

Citeşte şi Top 10 - Cele mai înfiorătoare castele din lume



2 September 2011