Asia deţine complet şapte dintre cele mai mari oraşe de pe glob, iar pe cel de-al optulea îl împarte cu Europa, în timp ce America de Sud reuşeşte să ocupe o singură poziţie. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai aglomerate oraşe din lume, conform numărului de rezidenţi, fără a lua în considerare zonele periferice.

29905-10_delhi_india.jpg10. Delhi, India

  • Populaţie: 11,007 milioane locuitori
  • Densitate: 7.923 locuitori/kmp

Fondată în urmă cu peste 5.000 ani, Delhi este a doua mare metropolă din India, după Mumbai. Dincolo de graniţele oraşului, în zona metropolitană trăiesc  peste 22,2 milioane oameni, aici fiind cea mai populată regiune a Indiei. Teritoriul Capitalei Naţionale Delhi include şi oraşul New Delhi, clădit de britanici special pentru a fi capitala Indiei.

29906-9_guangzhou_china.jpg9. Guangzhou, China

  • Populaţie: 11,07 milioane locuitori
  • Densitate: 2.881 locuitori/kmp

Guangzhou este capitala şi cel mai mare oraş din provincia cu acelaşi nume, aflat la o distanţă de circa 120 km de Hong Kong. Guangzhou este unul dintre centrele economice şi financiare ale Chinei, fiind astfel unul dintre cele mai dezvoltate şi înstărite oraşe ale ţării: în anul 2009, PIB-ul său s-a ridicat la 133,5 miliarde dolari.

29904-8_tianjin_china.jpg8. Tianjin, China

  • Populaţie: 11,09 milioane locuitori
  • Densitate: 1.494 locuitori/kmp

Tianjin este unul dintre cele cinci centre naţionale, cu un rol extrem de important pe scena economică şi indusrială a ţării. Portul din Tianjin a crescut în importanţă încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, ajungând să fie o poartă de intrare către capitala Chinei. Locuitorii din Tianjin se bucură de cel mai ridicat PIB per cap de locuitor din ţară (13.393 dolari).

29907-7_sao_paulo_brazilia.jpg7. Sao Paulo, Brazilia

  • Populaţie: 11,3 milioane locuitori
  • Densitate: 7.470 locuitori/kmp

Brasilia este capitala ţării, însă Sao Paulo este motorul economic şi industrial al Braziliei, dar şi unul dintre cele mai importante centre financiare şi comerciale ale Americii de Sud. Sao Paulo este, în Brazilia, metropola care stabileşte ritmul şi tendinţele în orice domeniu, de la artă, cultură sau sport, până la politică şi finanţe

29908-6_beijing_china.jpg6. Beijing, China

  • Populaţie: 11,7 milioane locuitori
  • Densitate: 7.400 locuitori/kmp

Beijing este capitala şi al doilea mare oraş al Chinei (după Shanghai), precum şi centrul politic, cultural şi educaţional al ţării, aici avându-şi sediul central cele mai importante companii din ţară. Oraş ce combină o istorie bogată, cu atracţiile străvechi şi cu stilul modern, Beijingul este una dintre cele mai populare destinaţii turistice ale Chinei.

29909-5_moscova_rusia.jpg5. Moscova, Rusia

  • Populaţie: 11,97 milioane locuitori
  • Densitate: 4.705 locuitori/kmp

Capitala şi cel mai mare oraş al Rusiei, Moscova este centrul economic, politic, cultural şi ştiinţific al ţării, dar şi una dintre cele mai importante metropole din Europa. Moscova este al doilea mare oraş european din punct de vedere al numărului de locuitori, după Istanbul. În plus, în anul 2011, capitala Rusiei avea cea mai numeroasă comunitate de miliardari din lume, conform datelor Forbes.

29910-4_karachi_pakistan.jpg4. Karachi, Pakistan

  • Populaţie: 12,99 milioane locuitori
  • Densitate: 5.700 locuitori/kmp

Karachi deţine toate titlurile în Pakistan, numai pe cel de capitală nu: este cel mai populat oraş, cel mai însemnat port, centrul financiar, bancar, economic şi industrial al ţării. De asemenea, Karachi este un important centru educaţional şi cultural al Asiei de Sud, dar şi al lumii arabe. Cu toate acestea, este inclus în clasamentul celor mai periculoase oraşe în 2012.

29912-3_istanbul_turcia.jpg3. Istanbul, Turcia

  • Populaţie: 12,99 milioane locuitori
  • Densitate: 2.481 locuitori/kmp

Istanbul este cel mai mare oraş al Turciei, precum şi centrul economic, cultural şi istoric al ţării, oraş ce produce peste un sfert din Produsul Intern Brut. Fondat în urmă cu aproape 2.700 ani, Istanbul este unul dintre cele mai importante aşezări din istorie, ce a fost capitala a patru imperii: Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, Imperiul Latin şi cel Otoman. De asemenea, este una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice la nivel mondial.

29913-2_mumbai_india.jpg2. Mumbai, India

  • Populaţie: 14,1 milioane locuitori
  • Densitate: 23.445 locuitori/kmp

Unic în India şi în întreaga lume, Mumbai (cu denumirea veche Bombay) este cel mai populat oraş indian, iar împreună cu aşezările învecinate formează cea mai mare aglomerare urbană din lume. Mumbai este faimos pentru multe lucruri, printre care şi industria de film (al cărui nucleu este Bollywood), nenumăratele bazaruri, clădirile coloniale, structurile Art Deco sau bogata ofertă de restaurante bine cotate.

29914-1_shanghai_china.jpg1. Shanghai, China

  • Populaţie: 17,8 milioane locuitori
  • Densitate: 6.845 locuitori/kmp

În ultimele două decenii, Shanghai s-a extins cu repeziciune, fiind printre oraşele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Shanghai este cel mai mare şi cel mai „occidentalizat” oraş din China, o metropolă modernă, în care zgârie-norii eleganţi nu mai reprezintă un motiv de uimire pentru localnici. Motor economic al Chinei, a devenit în timp un fel de centru al Chinei de Est, în toate domeniile, nu numai în afaceri.

 

PE ACEEAȘI TEMĂ: Top 10 – Cele mai mari oraşe din Uniunea Europeană

 

12 April 2013