Populația globală este în continuă creștere, în timp ce migrația către zonele urbane este un proces constant. Spre deosebire de deceniile trecute, astăzi, mai bine de jumătate din populația lumii trăiește la oraș. IMOPEDIA.ro prezintă cele mai mari orașe din lume, în 2016, conform unei analize realizată de Global Demographic ce a vizat nivelul de creștere a populației și densitatea locuitorilor.

40875-10_guangzhou.jpg10. Guangzhou, China

Cu o densitate a populației de 5.000 de locuitori/kilometru pătrat și o suprafață de circa 3.000 de kilometri pătrați, Guangzhou este unul dintre cele cinci Orașe Naționale Centrale ale Chinei, clasificat de către GaWC drept Oraș Global de rang Beta. Cu o populație de 17 milioane de locuitori potrivit ultimului recensământ (20,8 milioane, potrivit estimărilor pentru anul acesta), Guangzhou joacă un rol important în economia țării, fiind unul dintre cele mai însemnate centre pentru mijloacele de transport maritime, feroviare și aeriene. Cu o istorie ce se întinde pe aproape 23 de secole, Guangzhou este astăzi parte din aglomerația urbană intitulată „Mega Orașul din Delta Râului Pearl”.

40876-9_beijing.jpg9. Beijing, China

Cel mai cunoscut oraș al Chinei pe plan mondial (datorită istoriei bogate și a statutului de capitală), Beijing este și cea mai populară destinație turistică a țării. Dar chiar și fără afluxul constant de turiști, aceasta este una dintre cele mai aglomerate metropole ale lumii: nu mai puțin de 5.000 de locuitori/kilometru pătrat, pe o suprafață de circa 3.000 de kilometri pătrați. Potrivit ultimului recensământ, Capitala are o populație de 18 milioane de locuitori, însă estimările actuale ale specialiștilor internaționali indică nu mai puțin de 21,7 milioane de oameni. După ani de zile în care populația a scăzut ușor, dar constant, Beijing a înregistrat o creștere de șapte procente, în ultimii trei ani.

40877-8_osaka.jpg8. Osaka, Japonia

Al doilea mare oraș al Japoniei atrage anual noi locuitori, în special din rândul tinerilor care doresc să se remarce pe plan profesional. Dincolo de oportunitățile de afaceri, orașul atrage inclusiv prin atmosfera modernă: majoritatea clădirilor au fost ridicate în ultimii 50 de ani, în special din cauza faptului că Osaka a fost puternic bombardat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Această modernizare a atras cu sine și extinderea vechiului oraș – întinsă pe o suprafață de circa 11.000 de kilometri pătrați, zona metropolitană Osaka-Kobe-Kyoto găzduiește o populație de circa 19 milioane de oameni.

40878-7_new_york_city.jpg7. New York City, SUA

Considerat a fi capitala economică și comercială a Vestului, orașul New York este văzut drept superlativul absolut, pe plan mondial. Cu o densitate de 600 locuitori/kilometru pătrat, New York este metropola care atrage anual noi locuitori din toate colțurile lumii, dar și milioane de turiști. Cu o populație totală de aproximativ 20 de milioane de oameni, New York este recunoscut pentru ritmul alert de viață și pentru străzile aglomerate în orice perioadă a anului. Zona metropolitană a orașului ocupă o suprafață de aproape 35.000 kilometri pătrați, respectiv circa un sfert din suprafața statului New York.

40879-7_mumbai.jpg7. Mumbai, India

Capitală comercială a Indiei, orașul cunoscut anterior cu numele de Bombay oferă unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din regiune, astfel că atrage oameni din întreaga regiune. Aglomerația este una dintre cele mai cunoscute caracteristici ale acestui oraș, densitatea populației fiind de 17.000 oameni/kilometru pătrat. Cel mai populat oraș indian se întinde pe o suprafață de circa 1.000 kilometri pătrați, spațiu în care se observă la fiecare pas antiteza dintre sărăcie și lux. În ultimul deceniu, orașul a devenit mai interesant pentru turiști, atât ca destinație de vacanță, cât și ca destinație de afaceri, ceea ce a făcut ca populația să depășească 20 de milioane de locuitori.

40880-6_manila.jpg6. Manila, Filipine

Considerat a fi orașul spaniol al Asiei, Manila trece printr-o perioadă înfloritoare din punct de vedere economic, ceea ce se reflectă și în creștere demografică: „Metro Manila” a ajuns la o populație de aproape 21 de milioane de locuitori. Numărul companiilor străine ce își deschid un sediu în acest oraș crește constant, ceea ce atrage oameni din întreaga regiune. Zona metropolitană a capitalei filipineze ocupă o suprafață de circa 4.000 kilometri pătrați, astfel că densitatea populației depășește 5.000 de locuitori/kilometru pătrat. În ceea ce privește exclusiv orașul Manila și rezidenții săi, acesta deține titlul de cel mai dens populat oraș din lume: pe o suprafață de mai puțin de 40 kmp locuiesc aproape 2 milioane de oameni.

40881-5_delhi.jpg5. Delhi, India

Oraș cu o istorie de cinci milenii, Delhi conține în interiorul său capitala Indiei – New Delhi, citadela imperială cu bulevarde largi, proiectată de britanici în urmă cu aproape un secol, special pentru acest scop. Un important centru financiar și comercial regional, capitala Indiei s-a extins semnificativ în ultimii ani: Delhi se întinde astăzi pe o suprafață de circa 1.000 de kilometri pătrați, spațiu în care trăiesc circa 22 de milioane de oameni. Aglomerația din capitală se explică prin faptul că orașul oferă cel mai ridicat nivel de trai din întreaga Indie (fiind, totodată, cel mai scump oraș indian pentru expați).

40882-4_shanghai.jpg4. Shanghai, China

Cel mai mare și cel mai „occidentalizat” oraș al Chinei, Shanghai a fost, în ultimele două decenii, unul dintre orașele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Datorită ambiției autorităților de a concura cu Beijing, Shanghai a ajuns, dintr-un oraș sărac și prăfuit, să fie cel mai puternic motor economic al Chinei și cea mai modernă metropolă a țării, dar și cea mai aglomerată zonă urbană. În prezent, zona metropolitană se întinde pe o suprafață de 6.000 de kilometri pătrați, spațiu în care trăiesc nu mai puțin de 23 de milioane de oameni, potrivit statisticilor oficiale (conform estimărilor, populația depășește 24 de milioane de locuitori).

40883-3_seul.jpg3. Seul, Coreea de Sud

Una dintre cele mai costisitoare metropole asiatice, Seul a devenit, în ultimii ani, și una dintre cele mai căutate destinații turistice, pe plan internațional. Boomul economic de care s-au bucurat metropolele asiatice se reflectă în mod direct și în creșterea populației: Capitala Coreei de Sud are astăzi o populație de 25 de milioane de locuitori, iar zona sa metropolitană se întinde pe o suprafață de circa 10.000 de kilometri pătrați. Oraș fascinant prin diversitatea locuitorilor și prin împletirea tradițiilor cu atmosfera modernă, Seul este considerat un oraș global, de rang Alfa.

40884-2_jakarta.jpg2. Jakarta, Indonezia

Capitala Indoneziei este principalul centru financiar, politic, comercial, industrial și cultural al țării, dar și un important nod comunicațional regional. Cu o populație de 28 de milioane de locuitori, orașul surprinde prin oferta bogată de divertisment, ce atrage milioane de turiști anual. Jakarta s-a remarcat în ochii turiștilor internaționali atât datorită istoriei bogate și a tradițiilor fascinante, dar și pentru faimoasele show-uri de proporții organizate până la cel mai mic detaliu. Cu o suprafață de circa 6.000 de kilometri pătrați, zona metropolitană ajunge să aibă o densitate de peste 4.600 de oameni/kilometru pătrat, astfel că cele mai căutate și cunoscute zone ale orașului sunt extrem de aglomerate constant.

40885-1_tokio.jpg1. Tokio, Japonia

Cu toate că, doar în ultimul secol, Tokio a trecut prin trei catastrofe, orașul a fost reconstruit rapid, de fiecare dată, reușind să rămână una dintre cele mai importante metropole asiatice. Cunoscut pentru ritmul de viață amețitor, Tokio este un oraș dezvoltat pe verticală, în care spațiul este un lux pe care chiar și cei cu dare de mână și-l permit cu greu. Transformat dintr-un mic sat pescăresc într-unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii, Tokio are astăzi o populație impreionantă de 35 de milioane de oameni, pe o suprafață de 13.500 de kilometri pătrați.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

16 September 2016