Cele mai mari zece orașe din Europa sunt locuite de circa 57 milioane de oameni, respectiv aproape 8% din populația totală a Bătrânului Continent. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul orașelor cu cea mai numeroasă populație din Europa, conform numărului de rezidenți, fără a lua în considerare zonele periferice.
10. Minsk, Belarus
- Populație: 1,92 milioane locuitori
- Suprafață: 409 kilometri pătrați
- Densitate: 4.694 locuitori/kmp
Capitala și cel mai mare oraș al Belarusului are o istorie ce se întinde pe mai bine de un mileniu, perioadă în care a aparținut mai multor conduceri și a avut diferite limbi oficiale (ruteană, poloneză, rusă, belarusă). Orașul și-a dublat numărul locuitorilor în ultimele patru decenii (în anul 1972, numărul locuitorilor abia ajungea la un milion).
9. Paris, Franța
- Populație: 2,27 milioane locuitori
- Suprafață: 105 kilometri pătrați
- Densitate: 21.619 locuitori/kmp
Cu un renume puternic pe scena internațională, Paris a fost dintotdeauna un centru educațional și cultural, precum și unul dintre cele mai importante puncte de plecare a tendințelor în domeniul artelor și al modei. Orașul arhitecturii romantice și al muzeelor cu cei mai mulți vizitatori din lume, boemul Paris rămâne una dintre cele mai apreciate destinații turistice la nivel mondial.
8. Kiev, Ucraina
- Populație: 2,84 milioane locuitori
- Suprafață: 839 kilometri pătrați
- Densitate: 3.384 locuitori/kmp
Capitala și cel mai mare oraș ucrainean rămâne un important centru industrial, științific și educațional al Europei de Est, în ciuda actualelor tulburări cu care se confruntă întreaga țară. Deși este un oraș cu mare potențial pe scena europeană, dezvoltarea acestuia este încetinită în special de corupție, consideră analiștii internaționali.
7. Roma, Italia
- Populație: 2,87 milioane locuitori
- Suprafață: 1.285 kilometri pătrați
- Densitate: 2.233 locuitori/kmp
Capitala Italiei reușește să își păstreze atmosfera trecutului chiar și în vremuri moderne, motiv pentru care se menține constant în topul celor mai accesate destinații turistice din lume. Cu o istorie ce se întinde pe o perioadă de mai bine de 2.500 ani, Roma a fost un oraș cu greutate și un centru cultural mondial de-a lungul tuturor epocilor.
6. Madrid, Spania
- Populație: 3,16 milioane locuitori
- Suprafață: 606 kilometri pătrați
- Densitate: 5.214 locuitori/kmp
Capitala și cel mai mare oraș al Spaniei este depășit în faimă de către Barcelona, rămânând însă centrul politic și economic al țării. Madrid este considerat a fi centrul financiar al Europei de Sud, motiv pentru care, în special în perioada anterioară crizei, a atras numeroși emigranți, cu precădere din țări europene.
5. Berlin, Germania
- Populație: 3,5 milioane locuitori
- Suprafață: 892 kilometri pătrați
- Densitate: 3.923 locuitori/kmp
Capitala și cel mai mare oraș al Germaniei a trecut prin schimbări semnificative de-a lungul ultimului secol. În anii ’20, Berlin era al treilea mare oraș al lumii, însă odată cu venirea naziștilor la putere, a cunoscut o perioadă de declin. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Berlin a intrat într-un proces de reconstrucție, însă adevărata sa dezvoltare a venit după Căderea Zidului Berlinului.
4. Saint Petersburg, Rusia
- Populație: 5,13 milioane locuitori
- Suprafață: 1.439 kilometri pătrați
- Densitate: 3.564 locuitori/kmp
Al doilea mare oraș al Rusiei, Saint Petersburg se află la o distanță de circa 700 kilometri de Capitală. Fondat de către țarul Petru cel Mare ca o „fereastră către Europa”, St. Petersburg s-a remarcat ca un important centru cultural la nivelul întregului continent. Fascinanta sa arhitectură a propulsat orașul între cele mai apreciate destinații turistice, în timp ce centrul său istoric a fost inclus pe lista patrimoniului cultural UNESCO.
3. Londra, Marea Britanie
- Populație: 8,6 milioane locuitori
- Suprafață: 1.572 kilometri pătrați
- Densitate: 5.470 locuitori/kmp
Capitala britanică este unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii, oraș ce lansează tendințe la nivel global în majoritatea domeniilor. Datorită numeroaselor posibilități pe care le oferă emigranților de pe orice continent, Londra este orașul în care se vorbesc circa 300 limbi străine. Cu peste 14 milioane de locuitori în zona metropolitană, Londra este cel mai mare oraș al Uniunii Europene.
2. Moscova, Rusia
- Populație: 12,11 milioane locuitori
- Suprafață: 2.511 kilometri pătrați
- Densitate: 4.822 locuitori/kmp
Moscova nu este împiedicată în evoluția sa de faptul că este cea mai friguroasă metropolă din lume, amplasată în cel mai nordic punct de pe Pământ. Capitala Rusiei este una dintre cele mai costisitoare destinații, cât și orașul cu cel mai mare număr de rezidenți miliardari din lume (conform Forbes).
1. Istanbul, Turcia
- Populație: 14,37 milioane locuitori
- Suprafață: 5.343 kilometri pătrați
- Densitate: 2.689 locuitori/kmp
Cel mai mare oraș al Europei este, în același timp, cel mai mare oraș din Orientul Mijlociu, aflându-se pe locul șase la nivel mondial. Centrul istoric și cel comercial al Istanbulului se află în partea europeană, în timp ce circa o treime din populație locuiește în partea asiatică a orașului. Metropola ce se întinde pe două continente are o istorie de peste 2.700 ani, fiind de-a lungul vremii capitala a patru imperii (Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, Imperiul Latin și cel Otoman).
CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:
- Top 10 – Cele mai corupte state din Uniunea Europeană, în 2014
- Top 10 – Orașe din Europa cu cea mai bună și cea mai slabă calitate a vieții, în 2014
- Top 10 – Detalii bizare despre Europa
6 February 2015