Africa este al doilea mare continent de pe glob, atât din punct de vedere al suprafeţei, cât şi din punct de vedere al populaţiei. Mai puţin de jumătate din cei 1,033 miliarde locuitori trăiesc la oraş (414 milioane persoane), însă numărul acestora se va tripla până în anul 2050, conform datelor ONU. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai mari oraşe africane, din punct de vedere al numărului de locuitori din zona metropolitană.

31817-10_accra_ghana.jpg10. Accra, Ghana

  • 3,79 milioane locuitori

Accra este capitala republicii Ghana, din Africa de Vest. Cel mai mare oraş al ţării, Accra este în acelaşi timp centrul administrativ, economic şi industrial. În Accra şi împrejurimile sale încă se mai găsesc vechi clădiri şi fortificaţii din perioada colonială, construcţii ce au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, din 1979.

31818-9_abidjan_coasta_de_fildes.jpg9. Abidjan, Coasta de Fildeş

  • 4,36 milioane locuitori

Fosta capitală a Coastei de Fildeş, Abidjan rămâne cel mai mare oraş al ţării şi centrul economic al acesteia. Din 2011, Abidjan este al treilea mare oraş din lume în care se vorbeşte limba franceză (după Paris şi Kinshasa, dar înainte de Montreal). Nivelul de siguranţă însă este departe de cel al capitalei Franţei, Abidjan fiind în clasamentul celor mai periculoase oraşe din lume în 2012.

31819-8_alexandria_egipt.jpg8. Alexandria, Egipt

  • 4,52 milioane locuitori

Aflat la o distanţă de 225 kilometri de Cairo, Alexandria este al doilea mare oraş al Egiptului, după Capitală. În antichitate, Alexandria a fost un renumit centru cultural, având cea mai mare bibliotecă din acea perioadă (cu peste 900.000 pergamente). Oraşul a rămas în istorie deoarece aici s-a construit cea mai înaltă clădire din antichitate, considerată a fi cea de-a şaptea minute a lumii: Farul din Alexandria.

31820-7_khartoum_sudan.jpg7. Khartoum, Sudan

  • 4,88 milioane locuitori

Khartoum a fost fondat în 1821, ca avanpost al armatei egiptene, însă aşezarea s-a dezvoltat cu repeziciune, devenind un centru comercial regional, renumit în special pentru târgurile de sclavi. Nu după mult timp, Khartoum s-a transformat în centrul administrativ al ţării, iar din 1899 a primit statutul de capitală. Oraşul este traversat de Nil, ce îl împarte în trei mari zone.

31821-6_luanda_angola.jpg6. Luanda, Angola

  • 5,2 milioane locuitori

Luanda a fost fondată în urmă cu mai bine de patru secole, de către exploratorul portughez Paulo Dias de Novais. În prezent, este al treilea mare oraş din lume în care se vorbeşte limba portugheză (după Sao Paulo şi Rio de Janeiro). La momentul acesta, capitala Angolei trece prin numeroase lucrări de reconstrucţie, având în desfăşurare multe proiecte ample, ce vor transforma complet peisajul oraşului.

31822-5_casablanca_maroc.jpg5. Casablanca, Maroc

  • 7,5 milioane locuitori

Casablanca este cel mai mare oraş al Marocului, cu un important rol economic la nivelul întregului continent. Oraşul a fost fondat încă din antichitate, dar de-a lungul timpului a purtat numele de Anfa, dat de berberi – a fost rebotezat „Casablanca” de către francezi, la începutul secolului trecut. Din 1942, oraşul a devenit renumit în întreaga lume, după succesul fulminant al filmului  „Casablanca”.

31823-4_johannesburg_africa_de_sud.jpg4. Johannesburg, Africa de Sud

  • 7,61 milioane locuitori

Fondat în urmă cu mai puţin de 130 ani, Joahnnesburg este unul dintre cele mai emancipate oraşe africane. Metropola cu cea mai stabilă economie din Africa Subsahariană este totodată cel mai mare oraş din lume netraversat de vreun râu şi fără ieşire la mare. Metropolă modernă şi prosperă, Joahnnesburg mai este denumit şi „Oraşul Aurului”, datorită rezervei masive de metal preţios.

31824-3_kinshasa_congo.jpg3. Kinshasa, Congo

  • 9,04 milioane locuitori

Kinshasa este capitala Republicii Democratice Congo, cu o populaţie impresionantă, deşi în urmă cu mai puţin de 150 ani era un mic sătuc pescăresc. Kinshasa este a doua mare zonă urbană francofonă din lume (după Paris), însă dacă dezvoltarea demografică va continua în acelaşi ritm, până în 2020, oraşul va avea o populaţie mai numeroasă decât capitala franceză.

31825-2_lagos_nigeria.jpg2. Lagos, Nigeria

  • 11,54 milioane locuitori

Cu o populaţie de 1,4 milioane locuitori în anii ’70, Lagos a avut o evoluţie spectaculoasă. Centrul economic al Nigeriei, Lagos este căminul celor mai bogaţi oameni ai ţării, însă statisticile dezvăluie că peste 60% dintre locuitori trăiesc în cocioabe şi construcţii improvizate. Conform estimărilor recente, Lagos ar avea o populaţie mai mare decât Cairo, însă deocamdată nu există statistici oficiale care să confirme această ipoteză.

31826-1_cairo_egipt.jpg1. Cairo, Egipt

  • 17,81 milioane locuitori

Capitala Egiptului este una dintre cele mai aglomerate şi zgomotoase metropole ale lumii, fiind în acelaşi timp şi una dintre cele mai renumite destinaţii turistice ale tuturor timpurilor. Cu o istorie impresionantă, Cairo rămâne cel mai mare oraş din Africa şi din întreaga lume arabă, un important punct de reper încă din antichitate.

CITEŞTE ŞI: Top 10 – Cele mai mari malluri din lume

 

27 September 2013