Ingineri sau arhitecţi din întreaga lume au privit ca pe o provocare banala proiectare a unei scări, dorind să depăşească simpla funcţie a acesteia de a urca şi de a coborî la niveluri diferite. Astfel au apărut adevărate opere de artă, puncte de atracţie pentru turişti sau localnici. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai interesante scări din întreaga lume.

25545-10.jpg10. Spirala ADN-ului, Australia

Deşi seamănă cu un uriaş melc care trece prin clădire, aceasta este de fapt o scară în spirală, punctul de atracţie al Institutului de Cercetare Medicală Garvan, din Australia. Forma sa aminteşte de spirala ADN-ului, iar culoarea albă, geamurile laterale şi balustradele cromate accentuează funcţia de unitate medicală. Clădirea a fost proiectată de arhitectul australian Ken Woolley şi este adesea folosită pentru filmări de lungmetraje sau spoturi publicitare.

 

25536-9.jpg9. Muzeul Vatican, Italia

În 1932, când arhitectul Giuseppe Momo a fost angajat să construiască o scară în interiorul Vaticanului, nimeni nu se aştepta ca această să devină cea mai fotografiată piesă din muzeul în care sunt expuse opere de artă pe o suprafaţă de aproape 15 kmp. Dar aşa s-a întâmplat. Scara în spirală, denumită şi Scara lui Momo sau Scara Melcului, este compusă din două scări de fier forjat – una urcă, iar cealaltă coboară.

25537-8.jpg8. Capela Loretto, SUA

Capela Loretto din Santa Fe, New Mexico, este o fostă biserică romano-catolică, fiind utilizată în prezent ca muzeu şi capelă de cununii. A devenit faimoasă datorită scării în spirală (denumită şi Scara Miraculoasă), despre care se spune că a fost creată de tâmplarul francez Francois-Jean „Frechy” Rochas, deşi calugăriţele din Loretto îi atribuie Sfâtului Iosif această construcţie. Scara este considerată miraculoasă deoarece se spune că, iniţial, nu avea stâlp central de rezistenţă. Mai mult, lemnul folosit nu este din zona capelei, neştiindu-se provenienţa sa, iar numărul treptelor este de 33, la fel ca şi vârsta lui Iisus atunci când a fost răstignit.

25538-7.jpg7. Scara Lalelei, Marea Britanie  

Scara Lalelei din casa Reginei Henrietta Maria are o eleganţă aparte, fiind prima scară în spirală autoportantă din Marea Britanie. Deşi poartă numele de „scara lalelei”, specialiştii susţin că florile stilizate din fier forjat cu care este decorată balustrada sunt de fapt crini, deoarece acestea erau emblema familiei Bourbon, din care făcea parte Regina Henrietta Maria (soţia Regelui Charles I).

25539-6.jpg6. Librăria Lello, Portugalia

Librăria Lello fascinează atât localnicii, cât şi turiştii. Intră în clasamentul celor mai interesante librării din lume, fiind construită în 1906 de inginerul portughez Xavier Esteves. Magazinul de cărţi oferă vizitatorilor o arhitectură interioară spectaculoasă, pe lângă vasta colecţie de volume vechi şi nou. Scara interioară este piesa de rezistenţă a librăriei, numeroşi turişti venind aici doar pentru acest lucru.

25540-5.jpg5. Treptele de gresie, SUA

Proiectul intitulat „Treptele de gresie de pe 16th Avenue” a fost un efort al comunităţii din cartier de a crea un mozaic unic pe 163 de trepte, care să înfrumuseţeze zona dintre Strada 16 şi Moraga din San Francisco. Proiectul a fost încheiat cu succes în 2005 şi au fost folosite peste 2.000 plăci de mozaic lucrate manual de circa 300 locatari şi peste 75.000 bucăţi de sticlă sau oglindă, toate montate pe o lungime de 25 metri.

25541-4.jpg4. Compania KPMG, Germania

Sediul din Munchen al companiei de contabilitate KPMG a ajuns faimos în întreaga lume după colaborarea cu Olafur Eliasson, care a proiectat scara interioară. Sculptura de oţel este o impresionantă operă de artă de 9 metri înălţime, denumită Scara Descrierii şi a fost inaugurată în 2004.


25542-3.jpg3. Magazinul Longchamp, SUA

Magazinul Longchamp din New York îşi atrage clienţii şi prin designul aparte: în interior a fost construită o scară de oţel ce cântăreşte nu mai puţin de 55 tone. Panglicile de oţel se unesc şi se despart, formând numeroase alei. Scara ieşită din comun a adus faimă magazinului, mulţi turişti venind aici pentru a fotografia această adevărată operă de artă.

25543-2.jpg2. Scara Vertigo, Australia

Clădirea Grand Queen Victoria a fost ridicată în 1898, într-o perioadă nefastă din punct de vedere economic pentru Australia, însă cu toate acestea, nu s-a făcut rabat de la calitate şi extravaganţă. Scara Vertigo este piesa de rezitenţă a clădirii, fiind denumită şi „Scara Măreaţă”.


25544-1.jpg1. Podul din trepte, Elveţia

Podul din scări din Traversinertobel, Elveţia, a fost proiectat de inginerul Jürg Conzett şi asociatul său, Rolf Bachofner. Aceasta a fost soluţia propusă de ei pentru a rezolva problema conectării a două puncte aflate la cote diferite. Cu o lungime de 56 metri, podul de trepte înlocuieşte un pod de frânghie folosit de drumeţi până la acel punct, care a fost distrus de alunecarea unei stânci.

CITEŞTE ŞI Top 10 – Cele mai curate oraşe din lume



 

 

6 July 2012