Oraşele enumerate mai jos nu sunt nici pe departe printre cele mai periculoase din lume, chiar din cotra, unele dintre ele sunt în topul oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii. În schimb, după spusele turiştilor, faima acestor destinaţii este departe de realitatea cotidiană. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai antipatice oraşe turistice, conform unui sondaj CNN. 

26349-10_belize.jpg10. Belize City, Belize

Această mică ţară de pe coasta de este a Americii Centrale este un magnet pentru turişti, fiind adesea denumită şi „celălalt Caraibe”. Numele ţării se trage de la râul Belize, precum şi numele celui mai mare oraş si fosta capitală – Belize City, un oraş ce pare desprins din filmele cu gangsteri din anii ’30. Oraşul este amplasat într-un decor superb, însă este caracterizat de droguri, infracţiuni şi delapidări, iar turiştii sunt sfătuiţi să urmeze doar traseele indicate de ghizi şi să evite să iasă după lăsarea întunericului.

26351-9_cairo.jpg9. Cairo, Egipt

Capitala Egiptului este ridicol de aglomerată, aerul este extrem de poluat, traficul este infernal, zgomotul stradal îi oboseşte pe turişti, şoferii conduc nebuneşte, iar comercianţii încearcă să jupoaie străinii de bani. Însă Cairo tot este unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume, căminul unor atracţii turistice unice, locul care oferă nişte amintiri de neegalat, o destinaţie aflată pe lista de dorinţe a oricărui călător.

26350-8_new_delhi.jpg8. New Delhi, India

Mai peste tot în lume, localnici „ciupesc” turiştii de mici sume de bani , însă foarte puţine oraşe au ridicat acest obicei la rangul de artă. Forumurile de călătorii sunt pline de povestirile turiştilor păcăliţi, iar New Delhi şi-a atras astfel în mediul virtual porecla de „Oraşul Înşelătoriilor”. Există nenumărate articole cu sfaturi despre cum să te fereşti să fii păcălit la aeroport, la restaurant, la gară, la piaţă, în taxi, la hotel şi peste tot între aceste drumuri. Însă, până la urmă, chiar şi cei care citesc  toate aceste discuţii tot ajung să fie înşelaţi.

26352-7_jakarta.jpg7. Jakarta, Indonesia

Jakarta este un oraş extrem de solicitant din punctul de vedere al unui turist, un loc plin de suprize şi dificultăţi la tot pasul. Capitala Indoneziei este sufocant de aglomerată, în continuă extindere, asfixiată de poluare şi sărăcie. Totodată, Jakarta atrage milioane de turişti anual, deoarece este o metropolă de dimensiuni impresionante, care surprinde prin oferta bogată de divertisment.

26353-6_lima.jpg6. Lima, Peru

A cincea mare metropolă din America Latină este chiar mai curată decât Mexico City și este mai puţin periculoasă decât Sao Paolo, contrar opiniei turiştilor. Lima este privită ca fiind un oraş relativ plictisitor, în special din cauza lipsei de culoare a clădirilor. Mai mult, are o faimă negativă nejustificată, vizitatorii având impresia că rata infracţionalităţii este ridicată. Drept urmare, cei mai mulţi turişti trec cu vederea această destinaţie interesantă, una dintre bijuteriile secrete ale Americii Latine.

26354-5_los_angeles.jpg5. Los Angeles (California), SUA

Los Angeles este printre metropolele cu cele mai răsunătoare renume pe plan mondial, însă turiştii sunt în general dezamăgiţi de ceea ce găsesc aici: o metropolă imensă împărţită neglijent în circa 90 de sub-oraşe, peste 20 de autostrăzi pe care se circulă cu dificultate, nenumărate coduri de telefonie, servicii lente, mâncare mediocră, sirene constante, smog şi localnici care consideră că este în regulă să suporte toate aceste neajunsuri, numai pentru că vremea este mai bună decât în locul de unde provin.  

26355-4_timbuktu.jpg4. Timbuktu, Mali

Timbuktu pare, încă de la pronunţarea numelui, un oraş misterios, încărcat de istorie. Însă epoca de aur a acestei aşezări a fost acum jumătate de mileniu, fapt atestat de numărul locuitorilor în continuă scădere (în 2009, populaţia ajunsese sub 55.000 locuitori). În prezent, industria turismului se bazează pe renumele demult apus, căci în fapt a rămas un oraş îndepărtat, lipsit de spectaculozitate. Mai mult, un studiu britanic arată că o treime din respondenţi consideră că, de fapt, Timbuktu nici nu există.

26356-3_paris.jpg3. Paris, Franţa

Există numeroşi susţinători şi fani ai Parisului, în întreaga lume, oameni care nu ar fi de acord cu apariţia capitalei Franţei în acest clasament. Însă cu toate că Parisul are multe avantaje, există şi numeroase dezavantaje. Turiştii aflaţi la prima vizită sunt dezamăgiţi constant de nepoliteţea localnicilor şi a chelnerilor, de micul dejun franţuzesc (insuficient, dar extrem de scump), de cozile interminabile sau de lipsa de curăţenie. De fapt, orice oraş în jurul căruia s-a creat o legendă are de suferit de pe urma ei, deoarece aşteptările vizitatorilor sunt mult prea ridicate.

26357-2_melbourne_and_sydney.jpg2. Sydney & Melbourne, Australia

Cele mai importante oraşe australiene nu ar fi intrat în clasament dacă nu ar exista cei peste 170 ani de ură între localnicii săi. Încă din 1835, de când a fost fondat Melbourne, locuitorii celor două oraşe s-au defăimat reciproc făţiş. De fapt, cele două metropole au mult mai multe în comun decât vor să recunoască, iar cel mai asemănător oraş cu Sydney este nimeni altul decât Melbourne, consideră turiştii străini. Mai mult, The Economist le-a plasat pe amandouă pe lista celor mai locuibile oraşe, cu un punctaj extrem de apropiat: Melbourne – 97,5 puncte, iar Sydney – 96,1 puncte.

26358-1_tijuana.jpg1. Tijuana, Mexico

Turismul anual în Tijuana s-a prăbuşit cu circa 90% în ultimii 10 ani, iar veniturile provenite din turism au scăzut simţitor în această perioadă, arată un raport World Focus. Deşi Tijuana este un centru industrial şi financiar al Mexicului, turiştii sunt speriaţi de violenţa provocată de cartelurile de droguri sau de ravagiile făcute de epidemia de gripă porcină în urmă cu câţiva ani.

 

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai competitive economii la nivel mondial

 

14 September 2012