Sunt peste 7,1 miliarde oameni pe planetă, însă mai puţin de 1% reuşesc să rămână în istorie. Lideri de stat, antreprenori sau filantropişti, numele lor este cunoscut de o lume întreagă. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai importanţi şi influenţi oameni din lume, în 2012, conform analizei realizate de prestigioasa publicaţie Forbes.

29464-10_david_cameron.jpg10. David Cameron

Primul ministru al Marii Britanii a urmat cursurile Universităţii Oxford, unde a studiat filozofie, ştiinţe politice şi economie. După terminarea studiilor, s-a alăturat departamentului de cercetare al Partidului Conservator. După demisia lui Gordon Brown, Cameron a fost numit prim-mistru de către Regina Elisabeta a II-a. În vârstă de 46 ani, preşedintele Partidului Conservator este însurat şi are patru copii.

29463-9_xi_jinping.jpg9. Xi Jinping

Secretarul general al Partidului Comunist Chinez a fost numit în funcţie la începutul lui noiembrie 2012, când a devenit şi Vice-preşedinte al Chinei şi Preşedinte al Comisiei Militare Centrale. Din martie 2013, acesta va deveni şeful statului, înlocuindu-l pe Hu Jintao. În vârstă de 59 ani, Xi este însurat cu Peng Liyuan, cântăreaţă de muzică tradiţională extrem de apreciată, având împreună o fată.

29462-8_mari_draghi.jpg8. Mario Draghi

Preşedintele Băncii Centrale Europene a fost numit în această funcţie în noiembrie 2011, având dificila misiune de a menţine unitatea financiară într-o Uniune zdruncinată. Draghi a obţinut doctoratul în Economie, în 1976, în cadrul prestigioasei Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar între 2006 şi 2011, a fost guvernatorul Băncii Naţionale a Italiei. În vârstă de 65 ani, Draghi este însurat şi are doi copii.29461-7_abdullah_bin_abdul_aziz_al_saud.jpg


7. Abdullah bin Abdul Aziz al Saud

Regele Arabiei Saudite conduce regatul din deşert din 1996, însă a preluat tronul în mod oficial în august 2005, după moartea fratelui său Fahd. Monarhul controlează 20% din rezervele cunoscute de petrol ale lumii, iar recenta Primăvară Arabă nu a reuşită să-i zdruncine suveranitatea. În vârstă de 88 ani, conducătorul suprem are şapte copii şi 15 nepoţi, avându-şi reşedinţa în capitala Riad.

29460-6_ben_bernanke.jpg6. Ben Bernanke

Preşedintele băncii centrale americane (Sistemul de rezervă monetară) se află la cel de-al doilea mandat, obţinut la începutul lui 2010. Economistul a absolvit summa cum laude Universitatea Harvard, după care a obţinut doctoratul, în 1979, în cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT). În vârstă de 59 ani, Barnanke locuieşte în Washington D.C., împreună cu soţia şi cei doi copii.

29466-5_papa_benedict_al_xvi_lea.jpg5. Papa Benedict al XVI-lea

Actualul papă al Bisericii Catolice a fost ales în aprilie 2005, primind în acelaşi timp funcţia de episcop al Romei şi suveran al statului Vatican. Este al 265-lea papă în istoria Bisericii Romano-Catolice şi primul papă german după 482 ani. În vârstă de 85 ani, Joseph Ratzinger a primit numele de Benedict în mod simbolic, deoarece ziua sa de naştere (16 aprilie) este sărbătoarea Sfântului Benedict Iosif Labre.  

29455-4_bill_gates.jpg4. Bill Gates

Co-fondatorul Microsoft Corporation este cel mai avut american, fiind constant clasat între cei mai bogaţi oameni din lume, din 1995 încoace. Deşi a fost admis la Universitatea Harvard, în 1973, Gates s-a retras după numai doi ani, pentru a pune bazele Microsoft, împreună cu Paul Allen. Bill Gates a renunţat treptat la funcţiile din cadrul celei mai mari companii de software din lume, pentru a se dedica filantropiei, prin intermediul Fundaţiei Bill & Melinda Gates. În vârstă de 57 ani, miliardarul are trei copii.29467-3_vladimir_putin.jpg

3. Vladimir Putin

Preşedintele Rusiei se află la al treilea mandat, deşi între 2008 şi 2012 a deţinut funcţia de prim-ministru. Putin a absolvit secţia de drept internaţional în cadrul Universităţii din Leningrad, în 1975, fiind membru al Partidului Comunist încă din studenţie. Fostul ofiţer KGB a intrat în politică în 1990, când a fost numit consilier al primarulu Sankt Petersburgului. În vârstă de 60 ani, Vladimir Putin este însurat şi are două fete.

29468-2_angela_merkel.jpg


2. Angela Merkel

Prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania a fost aleasă în funcţie în noiembrie 2005, primind mulţi ani de-a rândul titlul de „cea mai puternică femeie din lume”. Doctor în fizică, Merkel a fost încă din facultate membră activă a organizaţiei de tineret socialiste, fără a fi însă membră de partid. În vârstă de 58 ani, Angela Merkel locuieşte în Berlin, împreună cu soţul său, chimistul Joachim Sauer.

29469-1_barack_obama.jpg


1. Barack Obama

Actualul preşedinte al Statelor Unite ale Americii se află la al doilea mandat al său, fiind primul afro-american din istorie ales în această funcţie. Absolvent al Universităţii Columbia şi al Facultăţii de Drept de la Harvard, Obama a lucrat ca avocat specializat în apărarea drepturilor civile înainte de a intra în politică. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2009, Barack Obama (51 ani) locuieşte la Casa Albă, împreună cu soţia şi cele două fiice. 

 

VEZI ȘI: Top 10 – Cele mai valoroase branduri din lume



 

8 February 2013