La momentul actual, întregul perimetru metropolitan al Bucureştiului poate fi cumpărat cu aproximativ 7 miliarde de euro, arată un studiu al companiei Impact Developer. Compania a luat în considerare o zonă amplă aflată în vecinătatea Bucureştiului, comune, sate sau chiar oraşe ce intră în componenţa judeţelor Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Dâmboviţa.

19682-44.jpgPentru a face studiul, compania a împărţit periferia Bucureştiului în trei inele: primul se întinde până la aproximativ 15 km distanţă de limita administrativă a capitalei, al doilea până la 25 km distanţă de acelaşi reper şi al treilea până la 45 km distanţă.

• Inelul 1 are la vânzare o valoare de 2.278 milioane euro
• Inelul 2 o valoare de 653 milioane euro
• Inelul 3 o valoare de 486 milioane euro
• Iar intravilanul oraşului Bucureşti are la vânzare o valoare de 3.344 milioane euro.

Toate aceste sume fac ca perimetrul metropolitan al oraşului Bucureşti să aibă o valoare de circa 6,8 miliarde euro la vânzare.

• În Inelul 1 se găsesc cele mai multe terenuri la vânzare: 27.790.000 mp
• În Inelul 2 totalul suprafeţelor se ridică la 18.682.000 mp
• Iar în Inelul 3, suprafaţa totală a terenurilor scoase la vânzare se ridică la 19.476.750 mp.

Prin comparaţie, potenţialul de vânzare la nivelul Capitalei este mult mai mic, suprafaţa totală a terenurilor disponibile în interiorul oraşului fiind de doar 4.458.063 mp.

Care sunt preţurile terenurile de la periferie?

Preţul mediu cu care se vinde metrul pătrat de teren, indiferent de suprafaţa totală a acestuia, în primul Inel din vecinătatea Capitalei este de 82 euro, iar localitatea în care întâlnim cel mai ridicat preţ mediu este Pipera cu 326 euro/mp, iar cel mai scăzut preţ mediu din această zonă îl întâlnim în Vidra cu 33 euro/mp. Tot pentru Inelul 1, cel mai mare preţ cerut este de 909 euro/mp şi poate fi găsit în Pipera, iar cel mai scăzut este 4 euro/mp şi poate fi găsit în Dobroeşti.

În cel de-al 2-lea Inel preţul mediu cu care se vinde metrul pătrat de teren este de 35 euro. În comuna Afumaţi întâlnim cel mai ridicat preţ mediu din întreaga zonă (106 euro/mp), iar în localităţile Grădinari şi Frumuşani pe cel mai scăzut (10 euro/mp). Preţul cel mai mare cu care se vinde un teren în Ineul 2 este de 350 euro/mp în Afumati, iar cel mai scăzut este de 2 euro/mp la Dascălu.

În cel de-al 3-lea Inel ce înconjoară Bucureştiul terenurile se vând cu un preţ mediu de 25 euro/mp. Aici Snagovul este localitatea fruntaşă cu un preţ mediu de 107 euro/mp, iar localitatea Goştinari cea mai depreciată deoarece aici putem achiziţiona un teren cu un preţ mediu de doar 2 euro/mp. Preţul cel mai mare din Ineul 3 poate fi găsit tot la Snagov şi este de 300 euro/mp, iar cel mai scăzut este 1 euro/mp şi poate fi găsit la Bulbucata.

Citește și


12 July 2011