La patru zile după interzicerea accesului publicului în incintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și ale oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, ANCPI a actualizat Sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară e-Terra, în scopul eficientizării activității din perioada următoare, având în vedere restricțiile impuse de măsurile care au drept scop prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19.  

43015-ancpi.jpgAstfel, începând de luni, 16 martie, toate serviciile oferite de aceste instituții sunt disponibile online.

Notarii și persoanele fizice și juridice autorizate să execute lucrări de specialitate în domeniul cadastrului pot trimite online cererile de înscriere în cartea funciară, dar și alte solicitări pe care le depuneau la ghișeu. Singura condiție este ca documentele respective să conțină o semnătură electronică calificată.

Măsura vine în sprijinul colaboratorilor, permițându-le să-și continue activitatea, în condițiile în care accesul în incinta oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară nu mai este permis publicului, în scopul prevenirii și limitării răspândirii noului coronavirus COVID-19.

Doar în prima zi au fost înregistrate online peste 30.000 de cereri - extrase de carte funciară pentru informare, încheieri de carte funciară, extrase pentru autentificare, extrase de plan cadastral, hărți și planuri, recepții tehnice, expertize judiciare etc.

Totodată, beneficiarii serviciilor oferite de ANCPI pot opta pentru obținerea anumitor documente online (extrasul de carte funciară pentru informare, extras de plan cadastral și servicii de poziționare GNSS în timp real) prin intermediul platformei https://epay.ancpi.ro/.

Încă de săptămâna trecută, ANCPI a anunțat că, în contextul situației actuale, primirea sesizărilor, petițiilor și memoriilor se va face prin corespondență, folosind mijloacele de comunicare electronice ([email protected]) sau prin poștă. De asemenea, publicul are la dispoziție și următoarele numere de telefon: 021.317.31.62, 021.317.73.39 și 021.316.52.24 (fax).

17 March 2020