Băncile au început să taie din costurile creditelor, după ce luni la rândul numărul celor care solicită un credit a scăzut. Cererea pentru creditele ipotecare s-a redus cu 95% comparativ cu anul 2008.

sursa: ocgroupro.wordpress.com/Ca urmare, în ultimele trei luni dobânzile creditelor ipotecare în lei au scăzut cu cel puţin 2,5 puncte procentuale, iar la cele în euro cu aproximativ 1 punct procentual, potrivit analiştilor de la Kiwi Finance.

Spre exemplu, Libra Bank a redus dobânzile variabile la creditele în lei cu 0,75 puncte procentuale pentru persoane fizice autorizate, dar şi pentru persoane juridice. Tăierea dobânzii se aplică atât pentru clienţiinoi ai băncii, cât şipentru cei deja existenţi.

ING Bank a coborât, de asemena rata de referinţă la creditele în lei şi euro cu până la 1,5 procente. Cea mai mare scădere a avut loc în cazul creditelor cu garanţii imobiliare, de la 13% la 11,5%.

Creditele ipotecare şi cele de nevoi personale cu ipotecă sunt acordate de acum la o dobândă de 16,5%, iar dacă se incheie şi o asigurare de viata, la 13%. Pentru împrumuturile de consum negarantate, dobânda este de 19,75%, iar pentru cele cu asigurare de la 17,75%.

 Şi la creditele în euro, dobânzile sunt mai mici. Rata de referinţă a scăzut uşor, de la 4% la 3,75%. Varianta standard presupune plata unei dobânzi de 11,75%, iar cea care incorporează şi asigurarea de viaţă, de 8,5%.

CEC Bank a redus dobânda de bază pentru creditele în lei destinate populaţiei, la 11,25% pe an, şi cu 0,50 puncte procentuale pentru companii, la 11,4% pe an.

OTP Bank România a scăzut, cu până la 1,7 puncte procentuale, dobânzile la creditele ipotecare pentru achiziţie şi la creditele de nevoi personale cu ipotecă nou contractate, în euro.

Băncile au oferte speciale în această perioadă şi pentru creditele de nevoi personale. Spre exemplu, Banca Comercială Română (BCR) oferă, până pe 12 decembrie, o reducere cu 25% a costului cu prima de asigurare complexă ataşată creditelor de nevoi personale în lei fără ipotecă - Divers Extra BCR, cu dobândă fixă pe toata perioada de creditare.

Poliţa de asigurare acoperă următoarele riscuri: pierderea involuntară a locului de munca, incapacitatea temporară de muncă şi invaliditatea totală şi permanentă.

 

9 November 2009