Conform companiei Regatta <<TITLU>>
Impozitarea tranzactiilor imobiliare va elimina speculatiile <<SUBTITLU>>

CURIERUL NATIONAL - 17.02.2005

     Introducerea impozitarii tranzactiilor imobiliare realizate de populatie nu va avea o influenta profunda asupra pietei imobiliare, intrucat operatiunile efectuate intre firme au o pondere semnificativa, apreciaza reprezentantii companiei Regatta, citati de Mediafax. "Pe termen scurt, este posibil sa existe o tendinta de crestere artificiala a preturilor, dar nu cred ca se va reusi acest lucru. Persoanele fizice care vand trebuie sa calculeze daca produsul lor va mai avea succes in cazul in care solicita un pret gonflat.

   Pe termen lung, piata are mecanisme proprii de reglare", a declarat directorul general al companiei imobiliare, Eduard Uzunov. El a afirmat ca activitatea notariala va fi intensa, cel putin pana la stabilirea normelor de aplicare a impozitului de 10 la suta la vanzarea caselor si a terenurilor. Decizia Guvernului ar putea determina, pe termen scurt, o usoara suplimentare a ofertei, insa, pe termen lung, piata se va stabiliza, ca urmare a reducerii tranzactiilor speculative, a aratat Alexandru Nitescu, director in cadrul Regatta. Pe termen lung, piata are mecanisme proprii de reglare", a declarat directorul general al companiei imobiliare, Eduard Uzunov. El a afirmat ca activitatea notariala va fi intensa, cel putin pana la stabilirea normelor de aplicare a impozitului de 10 la suta la vanzarea caselor si a terenurilor. Decizia Guvernului ar putea determina, pe termen scurt, o usoara suplimentare a ofertei, insa, pe termen lung, piata se va stabiliza, ca urmare a reducerii tranzactiilor speculative, a aratat Alexandru Nitescu, director in cadrul Regatta. Pe termen lung, piata are mecanisme proprii de reglare", a declarat directorul general al companiei imobiliare, Eduard Uzunov. El a afirmat ca activitatea notariala va fi intensa, cel putin pana la stabilirea normelor de aplicare a impozitului de 10 la suta la vanzarea caselor si a terenurilor. Decizia Guvernului ar putea determina, pe termen scurt, o usoara suplimentare a ofertei, insa, pe termen lung, piata se va stabiliza, ca urmare a reducerii tranzactiilor speculative, a aratat Alexandru Nitescu, director in cadrul Regatta.

      Capitala, mereu in top
      Cele mai spectaculoase cresteri de pret in ceea ce priveste locuintele s-au produs in Capitala. Un apartament cu doua camere, decomandat, situat in cartiere "muncitoresti", cum ar Titan, Drumul Taberei, Militari, Berceni sau Salajan costa intre 23 si 30.000 de euro, in functie de imbunatatiri. Pe Stefan cel Mare, zona considerata oarecum civilizata, costa peste 32.000 de euro. In zone precum Splaiul Unirii, Dorobanti, Victoriei sau Calea Calarasilor, pretul unei locuinte cu doua camere ajunge si la 50-60.000 de euro.

      Nici provincia nu se lasa mai prejos la acest capitol.
In Constanta, Iasi, Brasov, Cluj si Timisoara, pretul unui apartament cu doua camere, situat intr-o zona decenta, ajunge la 22.000 de euro. Cele mai spectaculoase cresteri de pret in ceea ce priveste locuintele s-au produs in Capitala. Un apartament cu doua camere, decomandat, situat in cartiere "muncitoresti", cum ar Titan, Drumul Taberei, Militari, Berceni sau Salajan costa intre 23 si 30.000 de euro, in functie de imbunatatiri. Pe Stefan cel Mare, zona considerata oarecum civilizata, costa peste 32.000 de euro. In zone precum Splaiul Unirii, Dorobanti, Victoriei sau Calea Calarasilor, pretul unei locuinte cu doua camere ajunge si la 50-60.000 de euro. Cele mai spectaculoase cresteri de pret in ceea ce priveste locuintele s-au produs in Capitala. Un apartament cu doua camere, decomandat, situat in cartiere "muncitoresti", cum ar Titan, Drumul Taberei, Militari, Berceni sau Salajan costa intre 23 si 30.000 de euro, in functie de imbunatatiri. Pe Stefan cel Mare, zona considerata oarecum civilizata, costa peste 32.000 de euro. In zone precum Splaiul Unirii, Dorobanti, Victoriei sau Calea Calarasilor, pretul unei locuinte cu doua camere ajunge si la 50-60.000 de euro.

      Doar 1% din romani au bani pentru casa
      Pe an ce trece, disproportia dintre cererea si oferta de apartamente se accentueaza, in conditiile in care tinerii, ingroziti de preturile practicate, continua sa stea cu chirie. Potrivit unui sondaj recent, doar 100.000 de romani au posibilitatea financiara de a-si achizitiona o locuinta, ceea ce reprezinta sub 1% din totalul populatiei.

      Afaceri profitabile pentru straini
      In Romania, exista un deficit de un milion de locuinte, motiv pentru care conationalii nostri traiesc claie peste gramada, intr-o singura casa coabitand, de regula, mai multe generatii. Numai la nivelul Capitalei exista o cerere de peste 35.000 de locuinte, iar in principalele orase ale tarii, solicitarile sunt la fel de mari.


Magda Spiridon

17 February 2005