BCR joaca dobinzile la ruleta
Ziarul de Iasi - 09.09.2005
 

Pentru acelasi tip de credit imobiliar in lei banca percepe doua niveluri de dobinda variabila: 21% pentru persoanele care au contractat imprumutul in 2002 si 16,5% pentru clientii din prezent. Sefii BCR Iasi spun ca este normal deoarece este vorba despre doua produse diferite. Clientii se pling insa ca numai numele creditelor este modificat, conditiile fiind foarte asemanatoare.

 "Pentru unii muma, pentru altii ciuma". Asa ar caracteriza iesenii care au luat credite imobiliare in urma cu trei ani de la BCR politica de dobinzi a bancii. Si au si motive. In timp ce ei platesc acum o dobinda de 21% pe an, persoanele care contracteaza imprumuturi imobiliare in prezent achita o dobinda de doar 16,5%.

Conducerea sucursalei BCR Iasi explica diferenta de dobinda sec: "Este un alt produs", sustine Vladimir Fador, directorul adjunct al bancii. Iesenii care au credite imobiliare la BCR se pling insa ca banca doar a cosmetizat vechiul produs si i-a dat un alt nume. In aceasta situatie este si Catalin I. care in 2002 a contractat de la BCR un credit imobiliar in valoare de 200 milioane lei. "In urma cu trei ani am luat un credit imobiliar in lei cu dobinda variabila numit «Camin BCR».

In momentul in care am incheiat contractul, dobinda era de 28%, variabila in functie de evolutia pietei financiar bancare. In prezent, platesc dobinda de 21%, dar banca a iesit pe piata cu acelasi produs, dar cu denumirea schimbata in «Camin Extra BCR» care are o dobinda de 16,5%. Eu de ce platesc dobinda de 21%?", se intreaba nedumerit ieseanul. Sefii bancii considera ca nefondate nedumeririle clientului. "Creditul cu dobinda de 16,5%, denumit «Camin Extra BCR», are alta denumire si alte conditii fata de vechiul produs care nici nu mai este in oferta noastra", spune Fador.

Comparind cele doua produse se poate observa ca ele sint destul de asemanatoare. Practic, "Camin Extra BCR" difera de "Camin BCR" prin avansul solicitat (25% fata de numai 15% din valoarea imobilului), suma maxima acordata, si dobinda variabila ce se stabileste, in prezent, in functie de cea de referinta a BCR si nu de evolutia pietei financiar bancare cum era in 2002.

Cu alte cuvinte s-ar putea spune ca "este aceeasi Marie, dar cu o alta palarie", diferentele fiind mai mult de forma si nu de fond. Culmea este ca oficialii sucursalei iesene se contrazic cu cei ai BCR Bucuresti. "Am sunat la Info BCR Bucuresti, le-am explicat conditiile mele de creditare si mi-au spus ca ar trebui sa platesc o dobinda de 16,5% si sa fac o cerere. Am fost la BCR Iasi, la inspectorul de credite si mi-a spus ca cei de la Bucuresti nu stiu ce vorbesc si ca eu trebuie sa platesc 21% cum zice el", a explicat Catalin I. "Cel de la Info BCR care au explicat ca trebuie sa plateasca 16,5%, probabil nu a dormit bine in noaptea respectiva", a venit prompt explicatia lui Fador.

Problema lui Catalin I. si a celorlalti ieseni aflati in situatia lui nu prea are rezolvare in ochii sefilor sucursalei iesene a BCR. "Acesta nu este singurul caz. Avem o multime de astfel de cazuri. Cind a semnat contractul de credit a acceptat dobinda de 30%. Acum de ce nu este de acord cu 21%? Daca nu-i place aceasta dobinda, sa returneze creditul si sa mearga la o alta banca cu dobinda de 10%", ne-a spus sec Fador.

Marius Bodea, directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului sustine ca a primit mai multe plingeri cu privire la serviciile BCR. "Am avut mai multe reclamatii la adresa acestei banci. Contractele de creditare contin insa cel putin o clauza favorabila institutiei financiare", a declarat Bodea. Cu alte cuvinte acesta spune ca juristii bancii redacteaza in asa fel contractele incit sa nu poata fi contestate, de aceea recomanda sa fie citite cu atentie.


Dan Mandruta - Ziarul de Iasi

9 September 2005