0-535-215411464825la27a.jpgIon Ţiriac şi Costel Căşuneanu, doi dintre greii mediului de afaceri autohton, sunt interesaţi de achiziţionarea a nu mai puţin de 9.000 de hectare de pădure din comuna Oituz, revendicată de Elena Negropontes, soţia generalului Eremia Grigorescu.

Deşi pentru uriaşul domeniu procedurile de retrocedare încă nu sunt finalizate, "regale asfaltului", Costel Căşuneanu, s-a grăbit să oferteze deja reprezentanţii moştenitorilor. Negocierile dintre avocaţi şi omul de afaceri au produs o evoluţie spectaculoasă a preţului. Dacă iniţial au fost aruncate în joc cinci milioane de euro, ultimele oferte au urcat la un nivel de peste 30 milioane de euro. În schimb, cel mai bogat om de afaceri român, Ion Ţiriac, nu a înaintat nicio ofertă legată de preţ, el mulţumindu-se să anunţe avocaţii familiei Negropontes că este interesat de tranzacţia imobiliară. Motivul pentru care cunoscutul fost tenismen preferă să stea în expectativă ţine mai mult de faptul că procedurile de retrocedare sunt contestate în instantţă chiar de către Direcţia Silvică Bacău. Chiar dacă Parchetul şi-a pus rezoluţia pozitivă pe dosarul retrocederii, pădurarii din Oituz continuă să pună la îndoială în instanţe identitatea reală a fiului generalului Grigorescu, Dan Ulyse Negropontes. Dacă Ion Ţiriac pare că ar fi interesat de pădure pentru dezvoltarea businessului său din turismul vânătoresc, Costel Căşuneanu a recunoscut că domeniul forestier ar fi un adevărat bulgăre de aur, asigurându-şi astfel pe termen nelimitat, practic, materie primă pentru fabrica de parchet din Oneşti.

Cine va lua pădurea generalului Eremia Grigorescu?

 

Ion Ţiriac şi-a anunţat interesul în privinţa achiziţionării pădurii, fără însă să înainteze o ofertă de preţ concretă

Proprietatea de 9.000 de hectare face obiectul unui litigiu între moştenitorii Elenei Negropontes şi Direcţia Silvică Bacău

 

Una dintre cele mai mari retrocedări imobiliare din România este vânată de doi grei ai mediului de afaceri, Ion Ţiriac şi Costel Căşuneanu. În cazul achiziţionării a nu mai puţin de 9.000 de hectare de pădure din comuna băcăuană Oituz, cunoscutul rege al asfaltului şi-ar asigura pe viaţă materia primă pentru propria fabrică de parchet. În schimb, Ion Ţiriac şi-ar satisface încă un capriciu pentru pasiunea de-o viaţă, construind aici un domeniu de vânătoare.

Pentru cele 9.008 hectare de pădure, concurenţa creată de către ofertanţi a pus o reală presiune pe evoluţia preţului pădurii. Iniţial, primele oferte făcute proprietarilor fondului forestier disputat au plecat de la aproximativ 5 milioane de euro. Însă ultimele preţuri puse în discuţie au urcat valoarea întregii suprafeţe de pădure la peste 30 milioane de euro. În tot acest joc al cifrelor, atât planurile miliardarilor, cât şi cele ale proprietarilor sunt în acest moment puse în dificultate de Direcţia Silvică a judeţului Bacău, singura parte implicată, care contestă procedurile de reîmproprietărire.

Concurenţa bate la poarta pădurii din Oituz

 

Domeniul râvnit de cei doi oameni de afaceri se află în imediata apropiere a benzinăriei deţinute de Costel Căşuneanu

Chiar dacă cele aproape trei sferturi din pădurea comunei Oituz nu şi-au căpătat titlul de proprietate, ofertele miliardarilor nu au ezitat să îşi facă apariţia pe piaţă. Astfel, primul care şi-a făcut cunoscută intenţia de achiziţionare a întregii suprafeţe de pădure a fost omul de afaceri Costel Căşuneanu, interesul acestuia fiind explicabil şi pentru că este originar din Oituz. "Este adevărat faptul că am înaintat o ofertă concretă reprezentanţilor familiei care revendică pădurea, dar discuţia nu a înaintat spre o posibilă finalizare a tranzacţiei pentru că sunt unele probleme de ordin juridic în privinţa documentelor care atestă identitatea moştenitorului", a declarat, pentru "Adevărul", Costel Căşuneanu. Potrivit omului de afaceri, pădurea din Oituz ar fi o reală mină de aur pentru propriile afaceri. Fabrica de parchet triplu stratificat pe care o deţine în oraşul Oneşti şi-ar fi asigurat astfel o îndelungată şi profitabilă achiziţionare a materiei prime. "Domnul Căşuneanu a venit personal la cabinetul nostru pentru a ne spune că este interesat de achiziţionarea pădurii. Ne-a făcut chiar şi o ofertă care se situa la vremea respectivă pe undeva în jurul cifrei de 1.000 de euro pe hectar. Numai că i-am transmis că nu ne interesează discuţia pe preţ pentru că, deocamdată, clienţii mei nu au hotărât viitorul pădurii. În plus, nici procedurile de retrocedare nu sunt finalizate pentru că ne judecăm cu Direcţia Silvică care a contestat decizia de retrocedare", a declarat pentru Adevărul, avocata familiei Negropontes, Lucia Cherecheş. Chiar dacă, probabil de ochii opiniei publice, Costel Căşuneanu susţine în acest moment că nu ar mai fi chiar aşa de interesat de achiziţionarea pădurii din comuna natală, omul de afaceri afirmă că totuşi îl interesează soarta acesteia. "Nu vă ascund însă faptul că îmi pasă ce se va întâmpla cu această pădure, pentru că una este să o administreze corect cineva şi alta este ca ea să înceapă să fie tăiată la întâmplare. Mai ales că am casa chiar în zonă, şi ce ar fi dacă aş avea versanţii din faţa mea defrişaţi", a mai adăugat Căşuneanu.

 

Ţiriac stă în expectativă

 

Reprezentanţii familiei Negropontes susţin că de achiziţionarea terenului s-a arătat interesat şi cel mai bogat om de afaceri român la ora actuală, fostul tenismen Ion Ţiriac. "Chiar pe undeva pe la începutul procedurilor de retrocedare deschise de clienţii pe care îi reprezint m-a contactat domnul Ion Ţiriac, care a vrut să mă informeze că este interesat de cumpărarea pădurii. Pentru că retrocedarea nu era rezolvată, domnul Ţiriac nu a înaintat niciun preţ. A vrut doar să ne asigure că, în cazul în care clienţii mei vor hotărî să vândă, şi domnia sa va fi unul dintre cei care vor avea probabil pregătită o ofertă", susţine avocata Lucia Cherecheş.

 

Deşi celebrul om de afaceri nu a putut fi contactat, fiind plecat la Paris pentru a asista la turneul Roland Garros, avocatul Ţiriac Holding, Nicolai Mândrilă, susţine că, deocamdată, amenajarea încă unui domeniu de vânătoare ar fi puţin probabilă, ţinând cont că, pentru o astfel de suprafaţă, cum este cazul pădurii din Oituz, cheltuielile pot fi extrem de mari. "Ceea ce pot să vă spun este că, în calitate de reprezentant al domnului Ţiriac, n-am primit nicio diligenţă din partea domniei sale în vederea depunerii unei oferte concrete pentru participarea la o eventuală licitaţie în vederea achiziţionării pădurii de la Oituz", a declarat, pentru "Adevărul", avocatul Ţiriac Holding, Nicolai Mândrilă.

Reprezentanţii familiei Negropontes probabil vor avea mult mai multe oferte pentru pădurea din Oituz, odată ce procedurile de retrocedare vor fi finalizate. "Din câte am înţeles, ca noutate în acest caz şi pentru mine este faptul că, după ce vor fi puşi în posesia titlului de proprietate, familia generalului Grigorescu, stabilită prin Franţa, ar avea intenţia să organizeze o licitaţie deschisă, în urma căreia cel care va face cea mai bună ofertă va fi proprietarul pădurii", susţine Costel Căşuneanu.

Povestea de dragoste a generalului „Pe-aici nu se trece!"

Povestea pădurii de la Oituz şi a moştenitorilor ei s-a născut chiar în timp de război. Atunci, celebrul general Eremia Grigorescu (foto), rămas în filele istoriei pentru îndemnul adresat soldaţilor "Pe aici nu se trece", conducea asaltul armatei române împotriva trupelor de ocupaţie germane. Printre tranşee şi gloanţe, generalul ajunge să trăiască o frumoasă poveste de dragoste cu Elena Negropontes, chiar la ea acasă, în comuna Oituz. Prinţesa cu sânge grecesc, crescută de mică pe meleagurile moldoveneşti, îi pusese la dispoziţia generalului un conac pentru a-şi instala cartierul general al primei linii de front.

Idila, transformată după război în căsnicie, l-a avut ca rod pe Dan Ullyse Negropontes, mai târziu şi Grigorescu. Născut în 1917, acesta a avut şi cetăţenie greacă, dar a murit la începutul anilor ‘90 în Franţa. De fapt, pe acea vreme, pă­durile familiei Negropontes erau cu mult mai întinse. Numai că, după război, generalul Grigorescu le-a împuţinat serios după ce i-a răsplătit din zestrea soţiei pe cei mai curajoşi camarazi de front, împroprietă­rindu-i cu dealuri întregi de pădure.

Identitatea moştenitorului, pusă la îndoială

Direcţia Silvică Bacău se opune retrocedării celor 9.000 de hectare de pădure din comuna Oituz. Aceştia au refuzat să semneze documentele de retrocedare în cadrul Comisiei judeţene de specialitate nu pe un motiv care ar ţine strict de atribuţiunile instituţiei, ci pe o problemă de ordin juridic. Şi asta pentru că Direcţia Silvică contestă adevărata identitate a moştenitorilor. Astfel că procedurile de retrocedare au fost întrerupte printr-o acţiune în justiţie, deşi urmaşii au primit aviz favorabil de la Comisia Judeţeană de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Bacău. „Pe lângă acţiunea din instanţă, pe care o vom continua, Parchetul ne-a transmis că dosarul privind retrocederea este în regulă", a precizat Gheorghe Savu, directorul Direcţiei Silvice Bacău. Dosarul prin care s-a cerut retrocedarea celor peste 9.000 de hectare a făcut mai multe drumuri între Comisia Locală de Fond Funciar şi Comisia Judeţeană. Actele prezentate la dosar nu au fost complete, descoperindu-se o serie de probleme cu paşapoartele, cetăţenia şi actele de naştere. „Nimeni nu contestă dreptul de proprietate al moştenitorilor, numai că în acest caz există mari suspiciuni în legătură actele de stare civilă ale lui Dan Ulysse Negropontes", afirmă reprezentanţii Ocolului Silvic Oituz. Aceştia susţin că eliberarea titlului de proprietate va fi amânată până când instanţa se va pronunţa. Primarul comunei Oituz, Ion Ostolos, ne-a declarat că, din punctual lui de vedere, proprietarii sunt îndeptăţiţi să-şi recupereze terenul. "Peste tot în lume în practica avocăţească se întâlnesc astfel de cazuri de neconcordanţe pe actele oficiale de stare civilă. În vreme de război se greşea în actele oficiale. Probleme care se repară foarte uşor peste tot în lume", arată avocata Lucia Cherecheş.

Sursa

11 June 2007