C:\WINDOWS\Desktop\RUN-B.I\w37\info_run_ziual_2708.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Tinerii bucuresteni nu vor primi terenuri pentru case
ROMANIA LIBERA -  08/09/2003

Normele de aplicare a Legii nr. 15/2003 sunt incomplete
Face ce face Legiuitorul - fie Parlament, fie Guvern - si uita de fiecare data ca Romania are o capitala care nu poate fi pusa "la kilogram" cu comune, orase sau alte municipii. In primul rand, pentru ca exista deja o legislatie aparte referitoare la Bucuresti. In al doilea rand, pentru ca populatia unui sector este mai numeroasa decat a unui municipiu oarecare. Astfel, Legiuitorul nu face altceva decat sa incurce itele, iar anumite acte normative sa ramana blocate, fara sa poata fi aplicate. Cand presa "il trage de urechi" pe Legiuitor, acesta se face ca "ploua", dovedind inca o data valabilitatea proverbului: "Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul". Vom lua drept exemplu Legea nr. 15/2003, prin care cica se acorda gratuit terenuri pentru tineri in vederea construirii de locuinte proprietate personala, si Hotararea Guvernului nr. 896/2003, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii. Veti intelege, stimati cititori, ca zecile de mii, poate sutele de mii de tineri care viseza la un teren vor ramane cu buzele umflate, pentru ca nu vor primi nici macar "o sacosa" de pamant.

Ce spune legea
Articolul 3, alineatul 1: "Cererea pentru atribuirea terenului se depune la Consiliul local al unitatii administrativ-teritoriale in care solicitantul are domiciliul". De exemplu, eu care locuiesc in sectorul 5, trebuie sa ma duc cu "jalba" la Vanghelie. Nu mi-e drag, dar asa spune legea!
Articolul 4: "Consiliul local caruia i-a fost adresata cererea de atribuire a terenului pentru construirea unei locuinte proprietate personala se va pronunta asupra acesteia, prin hotarare, in conditiile prevazute de lege".
Peste tot in lege se vorbeste numai despre "Consiliul local". Va rog sa retineti acest lucru!

Ce spun Normele
Articolul 1, alineatul 1: "In vederea identificarii si inventarierii terenurilor, pentru punerea in aplicare a dispozitiilor Legii nr. 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, prin dispozitia primarului se constituie, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice, o comisie alcatuita din 3 membri la comune si din 5 membri la orase si municipii".
Atentie! Nu se spune nimic despre sectoarele Capitalei.
Articolul 2, alineatul 2: "Dupa evidentierea in planurile cadastrale (n.n - existente la nivel de sector in Bucuresti!), inventarul terenurilor disponibile, care pot fi atribuite in folosinta gratuita, potrivit legii, se analizeaza si se valideaza prin hotarare a Consiliului local".
Dupa cum ati observat, se vorbeste din nou numai de "Consiliu local", la care se adauga "primar".

Semnificatia termenilor trebuie respectata
Mai multi juristi pe care i-am consultat au fost de parere ca Normele metodologice nu pot fi aplicate in Bucuresti. Legea este clara - se refera la comuna, oras, municipiu, consiliu local si primar. Termenii sunt valabili peste tot in tara, nu si in Capitala! Or, Normele metodologice trebuiau sa clarifice tocmai problema Capitalei. Legislatia in vigoare - ne referim aici la Legea nr. 215/2001, "Biblia" administratiei publice locale - mentioneaza la Capitolul V alti termeni. Cand este vorba de toata Capitala, "Biblia" spune "Consiliu general" si "primar general". Dar cand se refera la sectoare, apar termenii "consiliu local" si "primar". Exact ce prevede si Legea nr. 15/2003. De aici rezulta ca si intentia Guvernului, cand a emis Hotararea nr. 896/2003, a fost aceea de a respecta Legea nr. 15/2003, iar sarcina acordarii de terenuri sa fi revenit consiliilor locale bucurestene, adica primariilor de sector.

Ce e de facut
In primul rand, Guvernul trebuie sa-si puna "cenusa in cap" si sa-si ceara scuze fata de sutele de mii de tineri din Capitala pe care i-a amagit, i-a mintit. E clar ca, in actuala forma, Normele metodologice nu pot fi aplicate in Bucuresti! Iata de ce dl Adrian Nastase trebuie sa puna mana pe condei si fie modifica Legea nr. 15/2003, prin completarea cu date si denumiri exacte legate de Capitala, fie doar completeaza Normele metodologice, adaugand pe finalul frazei mentionate la Articolul 1, alineatul 1: "... si sectoare, in cazul Bucurestiului".
Daca modifica legea, rezulta ca sarcina acordarii de terenuri ii va reveni Primariei Municipiului Bucuresti, adica primarului general Traian Basescu. Cum Primaria Capitalei este deja blocata de Legea nr. 10/2001, referitoare la retrocedarea terenurilor si cladirilor confiscate de comunisti, inseamna ca singura solutie buna este simpla completare a Normelor metodologice .
Astfel tinerii isi vor putea vedea visul cu ochii.

Traian Dobre                



 

 

 

8 September 2003