0-284-phpthumb.jpgImobilele care vor fi livrate in acest an fac parte din doua parcuri de afaceri de mari dimensiuni, care ar putea cuprinde in momentul finalizarii peste 20.000 de metri patrati inchiriabili fiecare, un volum semnificativ daca tinem cont de oferta limitata de spatii de birouri din provincie.

Stocul spatiilor de birouri din Timisoara se ridica in prezent la aproximativ 40.000 de metri patrati, majoritatea imobilelor fiind concentrate in zona centrala a orasului, Zona Cetate, potrivit reprezentantilor firmei de consultanta imobiliara Casadomi.

Anul trecut a inceput si constructia primei cladiri de birouri de clasa A din Timisoara, City Business Centre, dezvoltata de compania ModaTim si promovata de companiile de consultanta imobiliara Casadomi Consulting si Colliers.

Prima dintre cladirile complexului, care ar putea fi alcatuit din cinci imobile, va fi finalizata in anul 2007, va avea o suprafata inchiriabila de 7.800 de metri patrati, desfasurati pe subsol, parter, mezanin si sase etaje de birouri.

Cladirea este construita pe un teren de 2.300 de metri patrati, valoarea totala a investitiei fiind estimata la 8 milioane de euro.

Reprezentantii ModaTim au declarat ca au demarat constructia imobilului dupa ce au sesizat dezvoltarea puternica a afacerilor imobiliare in tara si in Timisoara si au sesizat potentialul terenului pe care il detineau intr-o pozitie strategica a orasului.

Compania mai detine o parcela nefolosita de teren pe care ia in calcul construirea altor cladiri de birouri, in functie de nivelul cererii de spatii de calitate din Timisoara.

In functie de valorile la care vor fi incheiate contractele de inchiriere, perioada de recuperare a investitiei este estimata la 6-7 ani, un randament al investitiei superior celor obtinute de catre dezvoltatorii de birouri din Capitala.

Orasul de pe Bega este din ce in ce mai interesant in ochii dezvoltatorilor care au cumparat in ultimii ani terenuri pentru diferite proiecte imobiliare, datorita dezvoltarii zonei.

Datorita marjelor bune de profitabilitate, in ultimul timp un numar tot mai mare de companii din afara pietei de real estate au inceput dezvoltarea unor proiecte imobiliare.

Piata birourilor din Timisoara este in plin proces de maturizare. Gradul de ocupare al spatiilor in anul 2006 si la inceput de 2007 a fost de aproape 100%, iar chiriile nu au crescut spectaculos fata de anul 2005, aceasta insemnand intre 5 si 15%, pretul maxim fiind pentru birourile ultracentrale, situate in cladiri moderne.

Costurile ridicate cu terenul si materialele de constructie determina majoritatea companiilor cu activitate in orasul de pe Bega sa aleaga varianta inchirierii spatiilor, un numar redus de companii, in special din sectorul financiar, optand pentru achizitionarea birourilor.

Cu toate acestea, unele dintre cele mai ravnite spatii de birouri din Timisoara sunt apartamentele din zona ultracentrala, situate de regula in cladiri istorice. In general, in aceste cladiri functioneaza cabinete notariale sau de avocatura, in general firme a caror functionare nu presupune un numar mare de angajati. Pretul de inchiriere este de 10-12 euro/metrul patrat, dar in unele zone, precum strada Gheorghe Lazar, Piata Traian sau Piata Maria, spatiile se inchiriaza cu 8-10 euro/metrul patrat.

Totodata, exista si o serie de cladiri construite de unele companii pentru functionarea proprie, dar care ajung in cele din urma fie sa fie inchiriate in totalitate, fie este inchiriat doar spatiul excedentar. Printre acestea, se numara cladiri apartinand Petrom sau Asirom, in care sunt prezente si birouri ale Alpha Bank, respectiv Pricewaterhouse Coopers, in care chiriile pot ajunge si la 17 euro/metrul patrat.

Situatia birourilor din Brasov nu este cu mult diferita fata de Timisoara, stocul existent ridicandu-se la aproximativ 35.000 de metri patrati de clasa B si C, nivelul chiriilor avand valori cuprinse intre 8 si 15 euro/metrul patrat, in cazul imobilelor de clasa B, potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare Zoltim.

Principalul chirias al spatiilor de birouri din Brasov il reprezinta companiile care activeaza in domeniul IT, dar si firme care activeaza in industria farmaceutica. Totodata, si in Brasov un numar important de cladiri care initial aveau alta destinatie au fost transformate in imobile de birouri.

Anul acesta va fi finalizata prima etapa a parcului de afaceri Brasov Business Park, dezvoltat pe un teren de peste 24.000 de metri patrati, prin intermediul Zoltim Trading. Proiectul va fi dezvoltat de catre compania Ravensdale Investments, firma de investitii irlandeza.

In cele patru cladiri ale Brasov Business Park, care va fi complet finalizat in 2008, va dispune de birouri de clasa A pe o suprafata de aproximativ 35.000 de metri patrati, un hotel de patru stele si 400 de locuri de parcare.

Daca pe segmentul cladirilor de birouri stocul disponibil in Brasov este mult sub nivelul Capitalei si chiar si al altor orase din provincie, nu la fel sta situatia si in privinta centrelor comerciale, unde in orasul de sub Tampa au fost inaugurate in fiecare an cate un nou proiect.

Astfel, primele mall-uri deschise in Brasov au fost Eliana Mall, inaugurat in 2004, Macromall, livrat in 2005, si Magnolia Center, finalizat in 2006, insa suprafetele acestor centre comerciale sunt destul de reduse, in comparatie cu mall-urile din Bucuresti, depasind cu putin 30.000 de metri patrati la un loc.

Potentialul orasului a fost sesizat si de investitorii straini, dupa ce la jumatatea anului trecut compania britanica de investitii imobiliare Dawnay Day a achizitionat pentru 19 milioane de euro centrul comercial Macromall, una dintre cele mai importante tranzactii realizate anul trecut in afara Bucurestiului.

Autostrada spre Bucuresti este un factor care va favoriza investitiile in Brasov, atat datorita accesului mai facil catre Bucuresti, cat si pentru diminuarea timpului de acces la Aeroportul International Henri Coanda.

Brasovul a atras totodata investitii importante in ansambluri rezidentiale, in special datorita potentialului turistic al zonei, care recomanda investitiile in locuinte.

Doua dintre cele mai recent lansate proiecte rezidentiale din Brasov, Gradina de la Munte si Tampa Gardens, au fost prezentate la Targul Imobiliar National organizat in Bucuresti, datorita apetitului localnicilor pentru investitii imobiliare in regiunile turistice ale tarii.

Ansamblul Gradina de la Munte, dezvoltat de compania RomDeals Property, este format din 24 de vile, cu un pret mediu de 600 euro/metrul patrat construit, cu TVA inclus, in timp ce Tampa Gardens este dezvoltat de grupul de companii Kronvest si este format din peste 250 de apartamente.

Sursa

22 March 2007