ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Tiglele din compozit termoplast nu fac mucegai, precum cele clasice, din ceramica

ADEVARUL -  04.05.2004

              Fata de clasicele tigle din ceramica, sau de mai noile tigle metalice, tiglele din compozit termoplast sunt o noutate in domeniul materialelor de constructie si sunt avantajoase din punct de vedere al raportului calitate/pret. Sunt fabricate din nisip de cuart cu granulatie mica si polimeri de imbinare, cu stabilitate chimica mare si rezistenta fizica.

               Acest tip de tigle nu se sparg, asigura producatorii, nici dupa o cadere de 5 etaje, nu se fisureaza in timpul transportului, si se taie usor la forma dorita. Un alt atu este greutatea scazuta: tigla din compozit este de 1,7 ori mai usoara decat cea ceramica si de 2,4 ori mai usoara decat cea din beton.

              Compozitul termoplast nu permite aparitia si dezvoltarea mucegaiului sau ciupercilor pe suprafata lui; prin comparatie, tigla ceramica se innegreste dupa 3-5 ani, tocmai din cauza ciupercilor care cresc in pori, distrugand structura materialului.
Tiglele din compozit rezista la 200 de cicluri inghet-dezghet, fata de numai 50 de cicluri pentru tiglele ceramice (in Romania sunt 3-4 cicluri inghet-dezghet pe an). Ele asigura si o buna izolatie termica si fonica, fata de tigla metalica, de exemplu. Condensul este de 3 ori mai mic decat la tiglele din ceramica si de 10 ori mai mic decat la tiglele metalice. Acest gen de materiale absorb foarte putina apa.

               Rezista la actiunea ultravioletelor, datorita cuartului din compozitie, care protejeaza materialul impotriva decolorarii. Tiglele de acest tip se monteaza rapid si se pot bate in cuie. Se comercializeaza cu o garantie de producator de 30 de ani, dar durata de viata poate atinge 50 de ani; pretul variaza functie de pigmentii coloranti care intra in compozitia tiglei (culori: negru, maro, roscat, albastru, verde, caramiziu).

L.F.B.

 

4 May 2004