Peste 14.000 de investitori imobiliari care au vandut imobile si terenuri in calitate de persoane fizice vor sa ii oblige pe cumparatori sa plateasca TVA-ul de 19% pe care ANAF il cere dezvoltatorilor.

sursa:dailybusiness.roAstfel, daca ai cumparat inainte de 2008 de la un astfel de investitor un apartament cu 80.000 de euro, ar trebui sa mai platesti inca 15.200 de euro.Masura ar afecta doar cazurile in care vanzatorul a practicat o afacere comerciala cu caracter continuu, deci cei obligati sa plateasca TVA ar urma sa fie investitorii in imobiliare care au lucrat "mascati" in persoane fizice.

Iar ei, la randul lor, intentioneaza sa ceara banii de la cumparatorii finali, daca ANAF nu va renunta la pretentii.

Cei peste 14.000 de membri ai Asociatiei pentru prevenirea abuzurilor fiscale, care reuneste investitori ce au dezvoltat imobile sau au facut tranzactii cu terenuri pe persoana fizica, sunt decisi sa isi oblige clientii sa plateasca TVA-ul aferent tranzactiei, daca ANAF nu va renunta la decizia de a percepe TVA retroactiv pentru tranzactiile din 2002 si pana in 2008.

''Nu avem alta solutie decat sa obligam la plata cumparatorii, pentru ca, daca noua ni se impune TVA in calitate de persoane fizice, legea spune ca trebuie sa il recuperam de la clientul final'', spune omul de afaceri Garbis Kehaian, investitor imobiliar si presedinte al APAF. ''Bineinteles, nimeni nu vrea sa se ajunga la acest ultim pas, vom apela la toate caile legale, juridice, vom merge si la tribunalul international pentru a demonstra ca ANAF incalca legea atunci cand ne cere sa platim TVA de 19% pentru vanzarile pe care le-am realizat pana in 2008'', a spus investitorul.

De ce pana in 2008? Pentru ca de la 1 ianuarie 2008, Guvernul a decis anularea masurii prin care TVA-ul imobiliar se anula intre vanzator si cumparator, masura care fusese luata pentru a stimula dezvoltarea sectorului imobilar.

Printre cei mai cunoscuti investitori care au dezvoltat proiecte imobiliare pe persoane fizica se afla omul de afaceri Robert Negoita, care are de achitat la Fisc 9,5 milioane de euro. Negoita a vandut, intre anii 2006 si 2008, 753 de case noi pe persoana fizica, dar nu a platit TVA. Omul de afaceri a contestat in justitie decizia ANAF.



Sursa

19 March 2010