Proiectul Terra din comuna 23 August, prima statiune turistica all-inclusive de pe litoralul romanesc, a inceput sa straneasca din nou interesul potentialilor cumparatori pentru terenurile din zona, dupa mediatizarea intensa din ultimul timp. Pentru moment, tranzactiile se lasa insa asteptate.

Pe de alta parte, proprietarii vor cu tot dinadinsul sa scape de terenurile pe care le detin, asa ca preturile sunt cu circa 60% mai mici decat in urma cu 2-3 ani, iar unii dintre ei ofera chiar si posibilitatea cumpararii in rate.Totusi, nu toti proprietarii sunt grabiti sa vanda. Unii dintre ei nu se impacienteaza, fiind convinsi ca interesul cumparatorilor va reveni dupa ce proiectul noii statiuni va demara.

Piata terenurilor din zona a cunoscut un prim impuls in 2005-2006, dupa ce grupul austriac CLH Turism si-a anuntat intentia de a dezvolta statiunea.

Spre exemplu, Marcela Popa a cumparat in anii trecuti cateva hectare de teren in comuna 23 August. Nu a vandut mai nimic, dar tonul vocii sale este unul extrem de linistit. Sumele platite nu au fost exorbitante, la acea data localnicii vindeau cu 6-7 euro pe metru patrat, iar investitiile anuntate in zona vor creste cu siguranta valoarea parcelelor amplasate in zone bune.

Pana in prezent, tranzactiile nu s-au reluat la amploarea de acum 3-4 ani, dar agentiile imobiliare care intermediaza proprietati si in comuna vad deja o relansare a pietei terenurilor din zona.

Marcela Popa a achizitionat terenuri in comuna cunoscand planurile de investitii din zona. Agentia sa imobiliara a intermediat o parte din tranzactiile de terenuri din comuna catre grupul austriac.CLH Turism a cumparat in 2006 o suprafata de 10 hectare de teren, dintre care 3,6 hectare au fost luate de la primarie, spun reprezentantii agentiilor imobiliare din zona.

Proprietara agentiei nu a vandut din terenurile proprii investitorului, insa are incredere in dezvoltarea zonei, chiar daca in ultimii doi ani investitia a ramas doar un proiect aruncat intr-un sertar.

"Ieri am primit un telefon de la un proprietar care imi cerea detalii despre piata pentru ca vrea sa scoata la vanzare doua hectare de teren. Interesul cumparatorilor este de asemenea mai mare, in special pentru parcele de teren de cateva sute de metri patrati", spune Marcela Popa.

 
Sursa

30 august 2010