C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Terenurile persoanelor fizice pot fi expropriate pentru a se construi CET-uri
GARDIANUL - 26 / 08 / 2003

Aceasta aduce o serie de elemente de noutate in ceea ce priveste piata din domeniu, precum si drepturile si obligatiile titularilor de licente. Printre acestea se numara si dreptul de a expropria sau de a ingradi temporar drepturile unor proprietari de terenuri.

Pe toata durata de functionare
Potrivit Legii 318/2003, titularii de autorizatii si licente pentru infiintarea unei capacitati energetice sau pentru repararea, modernizarea sau extinderea acesteia au dreptul sa efectueze lucrari de defrisare a vegetatiei sau taieri de modelare pentru crearea si mentinerea distantei de apropiere fata de retelele electrice, cu personal specializat, respectand prevederile legale in vigoare. Dreptul de uz asupra terenului pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii energetice se intinde pe toata durata functionarii capacitatii, iar exercitarea lui se face ori de cate ori este necesar pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii.

Prin concesionare sau cumparare
Conform legii, terenul necesar pentru infiintarea si functionarea capacitatii energetice este fie proprietate privata a unui tert, fie a titularului autorizatiei, fie proprietate publica. Daca terenul necesar pentru infiintarea si functionarea capacitatii energetice este proprietate privata a unui tert, solicitantul autorizatiei are urmatoarele drepturi:

sa initieze procedura legala de expropriere a terenului, daca se invoca o cauza de utilitate publica si sa obtina concesiunea acestuia, in conditiile legii, pe durata existentei capacitatii energetice;
sa il cumpere.
In exercitarea unuia dintre aceste drepturi, titularul licentei poate, printre altele, sa desfiinteze sau sa reduca culturi, plantatii sau alte amenajari existente si sa restranga activitati ale proprietarului, in masura si pe durata strict necesara executarii operatiilor de intretinere, reparatii, revizii sau interventii pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii.

Exporturile au fost sistate
Desi seceta si nivelul foarte redus al Dunarii - de numai 1,2 metri - au dus la oprirea controlata si temporara a centralei nuclearo-elctrice de la Cernavoda, situatia din sistemul energetic national se afla sub control, a afirmat ieri ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu. El a precizat ca, in scopul asigurarii necesarului de consum de energie electrica, pe de o parte, si tinand seama de faptul ca, din cauza secetei, hidrocentralele din Romania lucreaza la capacitate redusa, pe de alta parte, a cerut unitatilor termoelectrice sa-si mareasca productia in scopul asigurarii necesarului de energie electrica.

Drept urmare, Ministerul Economiei a hotarat sa fie puse in functiune o serie de termocentrale, printre care cele de la Iernut, Mintia, Braila, care produc deja o cantitate suplimentara de 820 MWh, desi costurile de productie sunt de doua ori mai mari. O alta masura a autoritatilor a vizat sistarea exporturilor de energie electrica.

Nu vor creste tarifele
Ministrul economiei a precizat ca, desi in prezent o buna parte a energiei electrice se produce cu costuri mai mari, tarifele nu vor fi majorate suplimentar fata de cresterea cu 17,5% a pretului la curentul electric de la 1 septembrie, anuntata in urma cu o saptamana. Totusi, rau-platnicii vor suporta rigorile legii, urmand a fi debransati fara drept de apel.

Pierderi de 12 miliarde lei pe zi
Un comandament constituit din reprezentanti ai Ministerului Economiei, Transporturilor, Administratiei si Internelor urmareste permanent situatia creata in sistemul hidroenergetic national, ca urmare a secetei si scaderii nivelului Dunarii si al raurilor din Romania. "Nu se va produce o majorare suplimentara a pretului energiei electrice si nu va exista un deficit de energie perceptibil la nivelul populatiei, iar centrala de la Cernavoda nu reprezinta un pericol", a afirmat ieri ministrul Dan Ioan Popescu. El a precizat ca rau-platnicii au la dispozitie doar cinci zile pentru a-si plati facturile.

"Avem nevoie de sumele respective pentru a procura combustibili in aceasta perioada. Deci, cine nu plateste, il oprim", a avertizat Popescu. Potrivit ultimelor date, in urma inchiderii centralei de la Cernavoda, Societatea nationala "Nuclearelectrica" inregistreaza zilnic pierderi de 12 miliarde lei.

Arpad Dobre



 

 

 

26 August 2003