Doar 1% dintre cumpărătorii din piaţa imobiliară se orientează spre achiziţii funciare. Preţul pe metru pătrat a scăzut cu peste 20% în marile oraşe, faţă de decembrie 2008. Cu toate acestea, tranzacţiile cu loturi de pământ sunt practic inexistente.

foto:adevarul.roÎn decembrie anul trecut, dezvoltatorii au început să nu mai achiziţioneze terenuri în provincie. Interesul altor categorii de cumpărători a scăzut şi el pe parcursul acestui an.

Luna trecută au dispărut de pe piaţă şi micii cumpărători, cei care achiziţionau parcele pentru a-şi construi o casă în regie proprie.

Şi asta în ciuda faptului că preţul cerut a scăzut cu aproximativ 22% în ultimele 12 luni. Astfel, un metru pătrat de teren costă astăzi în marile oraşe ale ţării, în medie, 407 euro, în timp ce anul trecut pe vremea asta nivelul era de 518 euro.

În Baia Mare, spre exemplu, preţurile nu s-au schimbat prea mult în ultimul an. Singura modificare este că parcelele cele mai ieftine, care în 2008 costau 70 de euro pe metru pătrat, s-au ieftinit cu mai mult de 50%.

Sursa

30 November 2009