Cele mai dramatice scăderi ale preţurilor au fost şi de 70% în zonele periferice

Pe piaţa imobiliară, sectorul care a avut cea mai mare cădere a fost cel al terenurilor. În condiţiile în care preţurile terenurilor ajunseseră la valori exorbitante, era de aşteptat ca în acest sector să vedem corecţii semnificative.

Preţurile terenurilor din centrul Capitalei şi au păstrat valoarea şi au suferit ajustări de doar 25-30%, dar nu putem spune acelaşi lucru despre valorile suprafeţelor din zonele semicentrale şi periferice care s-au redus cu un procent situat între 60-70%.

"În România, 2009 este anul unei scăderi majore a numărului de tranzacţii cu terenuri. Acest trend descrescător a condus la o scădere importantă a preţurilor, fenomene cauzate de reglajele ciclice ale pieţei, de blocajul bancar, dar mai ales de criza economică instalată la nivel mondial.

Pentru Bucureşti, scăderea preţurilor a avut valori diferite în funcţie de locaţie: un teren situat în zona centrală, de exemplu, a avut deprecieri de până la 25%, pe când terenurile din zonele semicentrale şi periferice au suferit căderi mult mai mari, de până la 70%", a declarat pentru Curierul Naţional Titel Folea, director Marketing Euroest.

Potrivit lui Alexandru Niţescu, manager Departament investiţii Regatta, în momentul de faţă, chiar dacă preţurile de vânzare pentru multe proprietăţi situate în afara Bucureştiului au fost reduse chiar şi cu 60-65% faţă de începutul anului 2008, din cauza locaţiilor cu risc ridicat, şi a tipului de investiţie - speculative, ofertele nu depăşesc 25-30% din valoarea nivelului înregistrat la începutul anului 2008, iar pentru terenurile situate în interiorul Bucureştiului ofertele sunt la 70% din valoarea începutului de an 2008.

Sursa

16 October 2009