Terenurile din jurul Bucurestiului nu se mai vand chiar daca, din disperare, unii proprietari au redus semnificativ preturile.

Terenurile din jurul Capitalei nu se mai vand, indiferent de reducerile de pretPotrivit reprezentantilor din domeniul imobiliar, in momentul de fata sunt foarte putini cei care doresc sa mai investeasca in terenuri, majoritatea fiind speculatori care profita de oportunitatile crizei.

Acestia achizitioneaza in special terenuri agricole, pe care le trec in intravilan si le vand mai scump.

Comparativ cu inceputul anului trecut, preturile au scazut cu aproximativ 50%, iar in ceea ce priveste tranzactiile, declinul este si mai dramatic, fiind de circa 80%.

In momentul de fata , cele mai cautate terenuri sunt cele agricole, fiind atractive fie pentru investitori care doresc sa inceapa afaceri in domeniu, fie pentru speculatori, care le cumpara la pret mic, de teren agricol, le trec in intravilan si le revand la un pret mai mare.

„Terenurile agricole reprezinta o oportunitate in momentul de fata pentru cei care mai au bani de investit. Indiferent ca vor sa construiasca sau sa le parceleze si sa le vanda mai departe, investitorii prefera sa cumpere teren la pret de teren agricol si apoi sa-l vanda la pret de teren intravilan", ne-a spus Radu Zilisteanu.

Chiar daca terenurile reprezinta inca o oportunitate pentru unii speculatori, tranzactiile au scazut cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Tranzactiile de terenuri din jurul Bucurestiului sunt blocate deoarece investitorii nu mai cumpara, in conditiile in care nu intrevad potential de crestere si dezvoltatorii nu mai construiesc pentru ca nu mai exista cerere solvabila.

Tranzactiile cu terenuri in Ilfov se situeza la 20% fata de nivelul anului trecut", ne-a explicat Dan Chitafes, directorul Remax Imobiliare. Potrivit acestuia, infrastructura este unul dintre impedimente alaturi de lipsa finantarii si nesiguranta locului de munca.

„Parcelele mici de terenuri nu se mai tranzactioneaza in acelasi ritm deoarece nu se acorda credite si, inevitabil, mentalitatea oamenilor ca si atitudinea fata de achizitii se schimba. In plus, exista si nesiguranta asupra stabilitatii locurilor de munca", ne-a spus si Ionut Bordei, directorul departamentului de vanzari terenuri din cadrul CB Richard Ellis Eurisko.

El a subliniat ca in acest moment, pe langa infrastructura deficitara, sunt si alte considerente. „Nu se mai achitioneaza terenuri in jurul Capitalei ca investitie, dezvoltatorii nu mai achizitioneaza suprafete mari pentru a dezvolta complexuri rezidentiale pentru ca nu obtin finantare si, bineinteles, acest efect se propaga: consumatorii finali nu obtin credit.

Deci, chiar daca ar finanta din surse proprii - pentru ca e un moment bun sa construiesti avand in vedere scaderea preturilor - tot avem o problema", a adaugat Bordei. Potrivit acestuia, unii proprietari sunt presati de anumite circumstante sa vanda mai jos decat nivelul pietei din acest moment, in schimb altii prefera sa stea in expectativa.

„Sunt si proprietari care din diverse motive pot astepta si, ca atare, isi fixeaza pretul dorit si asteapta pana il obtin. Astea sunt exceptiile, in general, preturile s-au apropiat de realitate, insa nu preturile sunt problema, ci conditiile generale ale pietei", ne-a mai explicat Ionut Bordei.

 

 

 

Sursa

9 July 2009