In unele zone ale judetului Cluj, preturile terenurilor au scazut la jumatate fata de nivelul atins in 2007, dar chiar si asa, cumparatorii ajunsi in situatia de a negocia un pret concret, diminuat deja cu pana la 50%, pot negocia preturi afisate cu 25-30%, potrivit agentiei imobiliare clujene Grup de Lux.

"Daca in urma cu doi ani motivul tranzactiilor cu terenuri era specula imobiliara sau construirea de blocuri de locuinte, acum ne aflam la polul opus, in care tranzactiile au ca scop preponderent cumpararea de teren pentru constructia de case familiale.

Putinii investitori cauta sa obtina preturi cat mai mici, iar proprietarii obligati de creditori sa vanda se confrunta tot mai mult cu un nou model de client, «investitorul oportunist»", a declarat Victor Lazar, managerul departamentului de terenuri al Grup de Lux.

Lazar este de parere ca in urmatoarea perioada ca va creste numarul terenurilor ipotecate, care sunt scoase la vanzare prin executare silita, intrucat proprietarii si-au epuizat toate metodele de vanzare, iar creditorii doresc sa isi recupereze creantele.

"Cu toate acestea, in foarte multe cazuri pretul lor de vanzare va fi mai mic decat ipoteca pe care o poarta, obligand creditorii sa se indrepte asupra rau platnicilor si pe alte cai pentru recuperarea datoriilor", precizeaza reprezentantul Grup de Lux.

Sursa

27 November 2009