Terenurile cu fise complete sunt mai atractive


Capital - 27.04.2006
 

Business Terenurile din marile orase sunt scoase la vanzare “la pachet” cu proiecte sau detalii din planurile de urbanism. Astfel, inca din anunturi, proprietarii sau agentii imobiliari le precizeaza posibila destinatie, cat de inalta poate fi viitoarea cladire si care este gradul de ocupare (cat de mult se poate construi pe acel teren).

In iuresul scumpirilor repetate, proprietarii cauta noi metode de a atrage clientii. Acest “serviciu complet”, prin care se ofera detalii si despre viitoarea constructie, este aproape o regula, in conditiile in care in urma cu un an sau doi era practicat doar de catre cativa proprietari sau investitori din Bucuresti. Diferentierea terenurilor in functie de viitoarea lor destinatie, indiferent de dimensiuni, este un factor important in evaluarea lor conform standardelor europene si reprezinta un semn de maturitate a pietei imobiliare. Deja exista preturi de 200 de ori mai mari in zona central-nordica a Capitalei (unde se pot construi cladiri de birouri cu peste 10 etaje), fata de zona de nord de centura, cu potential industrial.

Iar aceasta tendinta se inregistreaza in toate marile orase, raporturile fiind insa mai “cuminti” in acest moment.

In Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Iasi si Craiova, numai anul trecut preturile au crescut cu 20% pana la 100%, in functie de oras si de zona.

Capitala este cea mai scumpa, dar si cea mai cautata de investitori si cu cea mai sofisticata piata. Proprietarii sau reprezentantii terenurilor merg mai departe decat de a da un simplu anunt de vanzare, se intereseaza la primarii sau chiar isi scot certificate de urbanism, care sa ateste viitoarea destinatie a cladirii, si in unele cazuri garanteaza chiar obtinerea autorizatiei de construire. Costurile cu obtinerea acestor documente sunt infime fata de valoarea adaugata pe care o dau peticului de pamant. Un metru patrat de teren situat in zona central-nordica (Piata Victoriei – Aviatorilor) atinge 3.000 euro/mp, pentru ca in acea zona se afla cele mai eficiente si mai cautate spatii de birouri de clasa A, potrivit ultimului studiu realizat de compania Eurisko. Pentru a primi acest pret, proprietarul trebuie sa garanteze ca acolo se poate construi cel putin o cladire cu 10 etaje, preferabil 14-15 etaje, iar gradul de ocupare este mai mare de 70%.

Articol integral in Capital

Maria Seder Neda
Capital
 

27 April 2006