Proprietarii terenurilor achizitionate in ultimii ani pe baza speculativa au inceput sa inunde agentiile imobiliare cu oferte in care "pretul de criza" este la ordinea zilei. Au renuntat la profituri si vor doar sa scape de loturi pentru a nu fi executati de banci, motiv pentru care vand la pretul de cost.

Terenurile, chiar si la “pret de criza”, nu mai sunt atractiveCu toate acestea, piata terenurilor ramane in continuare blocata si, potrivit consultantilor imobiliari, va fi si ultimul segment al pietei imobiliare care isi va reveni de pe urma crizei, din cauza caracterului puternic speculativ al acestui sector. "Am cumparat terenul ca investitie.

Anul trecut, preturile cresteau inca, totul era ok. Din ianuarie l-am scos la vanzare, dar singurele telefoane pe care le-am primit au fost de la oameni care nu erau hotarati pentru achizitie.

Am lasat din pret la jumatate, dar degeaba. M-am gandit sa mai investesc ceva in el, sa ii fac un proiect, dar in perioada asta nu stii ce sa mai faci", se plange Cristi Danescu, proprietarul a trei loturi de teren in Stefanesti, zona care, in 2007, devenise un nou punct de atractie pe harta samsarilor de terenuri.

Volumul tranzactiilor din prima jumatate a anului trecut era de circa 450.000 mp, in scadere cu 50% fata de perioada similara din 2007. In mare parte, volumul a ramas neschimbat pana acum, deoarece, din a doua parte a anului trecut, piata terenurilor s-a blocat, se arata in cel mai recent raport de piata al Colliers International.

Daca pretul mediu al unui lot de teren in Bucuresti era, in semestrul intai din 2008, de 791 euro/mp, acesta a scazut, in a doua parte, la 633 euro/mp, putin peste media anului 2007, de 615 euro/mp. "Produsele care au o componenta puternic speculativa, cum sunt terenurile, vor fi ultimele care isi vor reveni din criza, primele fiind apartamentele terminate, care au o componenta de necesitate", a declarat pentru Business Standard Andrei Sandu, directorul general al agentiei imobiliare Media City.

Sursa

24 March 2009