Terenurile, cea mai profitabila investitie




Prezent - 09.10.2006
 

De departe, cele mai profitabile investitii imobiliare sunt terenurile. Pe piata romaneasca, acest segment este singurul care, de-a lungul anilor, nu a inregistrat niciodata ieftiniri semnificative, cresterea preturilor fiind continua. Cel mult, arata statisticile oficiale, preturile au stagnat in zone afectate de factori precum inundatiile si chiar gripa aviara.

Scumpiri in lant

O privire aruncata asupra evolutiei preturilor de vanzare a terenurilor naste ideea ca pamantul romanesc este nepretuit. Morisca scumpirilor s-a declansat de timpuriu si continua sa functioneze si astazi la parametri maximi. De la parcelele inguste pentru case modeste si pana la imensitatea de hectare pe care strainii, majoritatea italieni, si-au exersat cunostintele in ale agriculturii, preturile au facut salturi demne de intrecerile sportive de profil. Iata numai un exemplu: in ultimii 5 ani, preturile terenurilor comerciale s-au triplat, cele din "buricul" marilor orase ajungand sa se vanda si cu 2.000 de euro/mp. Enorm de mult, chiar si in comparatie cu situatia din tarile vecine, unde terenuri similare se pot cumpara cu pina la 1.000 de euro/mp mai ieftin.

Vesti proaste

Perioada 2006 - 2007 nu va produce in nici un caz ieftiniri ale terenurilor, indiferent de destinatia lor, sunt de parere analistii imobiliari. Totusi, adauga acestia, scumpirile nu vor mai atinge plafoane atat de ridicate ca pana acum, dat fiind ca preturile actuale se apropie de limita suportabilitatii. De altfel, speriati de nivelurile astronomice ale preturilor, investitorii si-au cam luat gindul de la capitala si si-au indreptat atentia spre provincie, unde costul terenurilor inca mai face rentabila o investitie. Cele mai recente prognoze arata ca trendul ascendent se mentine, dar scumpirile vor fi usoare, media fiind cuprinsa intre 5 - 15% anual.

Provincia s-a piperat si ea

Brasov

Cea mai mare parte a cererii vizeaza terenurile destinate dezvoltarilor comerciale si rezidentiale. In privinta primelor, sunt preferate loturile de la iesirea spre Bucuresti, precum si cele din Stupini si Ghimbav (iesirea spre Sibiu). Cele mai cautate terenuri rezidentiale au fost cele din Centrul Civic, unde metrul patrat se vinde cu 500 - 700 euro, in crestere cu aproximativ 50% fata de preturile valabile in 2004.

Cluj

Pe piata clujeana, legea este facuta de terenurile rezidentiale. Cererea masiva pentru zonele Andrei Muresanu, Gheorgheni sau Gruia a determinat scumpirea insemnata a terenurilor din vecinatate, precum cele din cartierele Borhanci, Buna Ziua si Buropa. Putinele parcele disponibile in centrul Clujului se vand cu 300 - 800 euro/mp, in vreme ce in zonele semicentrale preturile sunt cuprinse intre 150 - 300 euro/mp. Estimarile agentilor din zona arata ca pina la finalul acestui an, preturile se vor scumpi cu aproximativ 20%, zonele afectate fiind Floresti, Borhanci, Someseni si Becas.

Timisoara

Preturile terenurilor din Timisoara au cazut si ele victime dezvoltarilor rezidentiale. In ultima perioada, in zonele rezidentiale nou formate, precum Ghiroda (Bst) si Dumbravita (Nord), preturile parcelelor intravilane s-au majorat cu pana la 80%. Centrul orasului nu a fost nici el ocolit de scumpiri: terenurile de pe B-dul Gheorghe Lazar se vand lejer cu 600 euro/mp, in vreme ce pe Calea Aradului si Calea Torontalului, preturile sunt cuprinse intre 250 si 400 euro/mp.

Iasi

Orasul celor 7 coline face nota discordanta in ceea ce priveste preferintele pentru terenuri. Aici, cele mai cautate sunt suprafetele industriale si cele comerciale, zona fierbinte fiind cartierul Pacurari, care dispune de o buna infrastructura. Preturile terenurilor de aici au inregistrat cele mai semnificative scumpiri, ajungand la 80 euro/mp, fata de 20 euro/mp cat era nivelul maxim din 2004.

Eryka Lang
Prezent
 

9 October 2006