Terenurile Capitalei, investitii ideale




Adevarul - 10.11.2006
 

terenurile capitalei, investitii idealeTerenurile Capitalei costa mai mult de la o luna la alta. Numai în primele sase luni preturile de pe piata imobiliara locala au avansat cu 20-30%, indica un studiu realizat de catre compania imobiliara Colliers.

Cea mai semnificativa majorare s-a înregistrat în cazul parcelelor de pamânt din cartierele periferice, ca urmare a interesului în crestere al investitorilor pentru aceste zone. Nordul si centrul detin suprematia în privinta preturilor. Pâna la sfârsitul anului, terenurile s-ar putea scumpi cu înca 10-20%.

Investitiile în terenurile Capitalei continua sa fie o afacere buna pentru speculatorii din piata imobiliara. "Plasamentele în terenuri vor fi profitabile cel putin în urmatorii trei-patru ani. Însa cel mai mare potential de crestere îl au terenurile agricole, care au preturile mult mai mici comparativ cu cele din vestul Europei", a declarat, pentru Adevarul, analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Cine a cumparat la începutul anului parcele de pamânt în zone ca Pipera, Titan, Progresului si Rahova se poate considera un om câstigat. Potrivit unui studiu recent realizat de catre compania Colliers, metrul patrat de teren în aceste cartiere s-a dublat de la începutul anului. În aceste conditii, în Pipera – o zona care atrage ca un magnet proiectele imobiliare –, metrul patrat s-a majorat de la 200-300 euro la 500-800 euro, în doar sase luni.

"În 2006, piata terenurilor pare sa se fi maturizat. Preturile au început sa devina imaginea cererii si ofertei, spre deosebire de alti ani, în care erau stabilite în functie de factori aleatori sau de informatii inexacte detinute de proprietari", se arata în studiul citat. Analistii Colliers explica aceste cresteri prin prisma interesului investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte comerciale si de locuinte, mai ales ca terenuri la preturi accesibile nu se mai gasesc în acest moment decât în zone periferice. În schimb, centrul si nordul Bucurestiului nu au înregistrat salturi spectaculoase în privinta preturilor terenurilor, nivelul fiind oricum ridicat. În acest moment, metrul patrat variaza între 1.000 si 2.000 de euro. "Cu toate acestea, nordul s-a mentinut în topul preferintelor investitorilor, unde au fost încheiate doua tranzactii-record, de opt si patru hectare de teren, în Pipera si Floreasca", se spune în raport.

În sud mai e pamânt de cumparat

Cele mai mici preturi se înregistreaza în partea de est si de sud a Capitalei, unde valorile sunt cu 20-30% mai reduse decât cele din vest. Acesta este unul dintre motivele pentru care cel putin sudul orasului va suscita în continuare interesul cumparatorilor de terenuri. "Parcelele din sud au cel mai mare potential de crestere, fiind cu mult ramase în urma fata de restul orasului în privinta preturilor. Acelasi lucru se poate spune si în privinta dezvoltarii zonei", explica analistul Radu Zilisteanu.Pâna la sfârsitul acestui an, analistii Colliers estimeaza un ritm mai lent de crestere a preturilor terenurilor din Bucuresti, de 10-20%. Ei sunt de parere ca evolutia se va face în functie de succesul pe care îl vor avea proiectele aparute pe piata din punct de vedere al timpului de absorbtie, al pretului sau chiriei obtinute.

Informatii despre piata imobiliara locala

Vreti sa va cumparati un apartament într-unul din cartierele moderne aflate în constructie în Bucuresti? Aveti de gând sa faceti investitii în terenuri si nu stiti care este cel mai bun plasament al momentului? Chiriile locuintelor ori ale spatiilor comerciale variaza dupa reguli de nimeni cunoscute? Toate aceste informatii, dar si analize, si comentarii asupra pietei imobiliare bucurestene le veti gasi, în fiecare zi de marti si vineri, în paginile specializate ale Suplimentului Bucuresti.

Spatiile comerciale din Otopeni, adjudecate

Vodafone si Carpatica Asig au câstigat licitatiile pentru închirierea spatiilor comerciale din noul corp de legatura dintre terminalele plecari si sosiri ale Aeroportului Otopeni, a declarat Valentin Iordache, directorul Departamentului Relatii Externe AIHCB. Spatiile au avut ca destinatie derularea activitatilor de comercializare produse si servicii de telefonie mobila, de comercializare polite de asigurari si activitati bancare.

Nici o unitate bancara nu a participat la licitatia pentru închirierea spatiilor comerciale din corpul de legatura. Potrivit reprezentantului Aeroportului International "Henri Coanda", licitatiile pentru spatiile care nu au fost înca atribuite vor fi reluate pe 22 noiembrie.

Citeste articolul integral in Adevarul

Simona Simionescu
Adevarul
 

10 November 2006