Terenurile agricole - noua afacere a zilei
Adevarul - 18.11.2005
 

Scoaterea gratuita din circuitul agricol a terenurilor a intensificat tranzactiile cu asemenea proprietati in ultima perioada. Banatul ramane in continuare in topul preferintelor investitorilor, care cumpara parcele de pamant comasate, numai bune de facut afaceri. La polul opus se afla Brasovul, unde gradul scazut de colectivizare explica numarul redus de tranzactii cu terenuri agricole.

Preturi piperate in Timis

Vestul tarii ramane "vedeta" tranzactiilor cu terenuri agricole, chiar daca interesul este mult mai scazut comparativ cu anii trecuti. "Avem proiecte pentru suprafete de mai multe sute de hectare, investitorii cautand in special terenuri comasate", ne-a declarat Anca Vlad, directorul companiei Imo Serv Grup din Timisoara. Preturile nu au mai crescut foarte mult anul acesta, insa nivelul la care au ajuns este destul de ridicat - intre 1.500 si 2.500 euro pe hectar.

Brasovenii negociaza suprafete mici

O buna parte din teritoriul judetului Brasov a fost ocolita de colectivizarea din anii '50. "Din acest motiv, si tranzactiile cu terenuri agricole sunt sporadice si se negociaza suprafete mici, de pana la zece hectare", ne-a declarat Adrian Pop, reprezentantul filialei Brasov a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM). Preturile sunt mult mai mici decat in vestul tarii si pot ajunge pana la maximum 850 euro/ha. In ciuda specificului reliefului, au existat cereri de terenuri viticole din partea unor persoane interesate doar de investitia in bucata de pamant. "Aderarea la Uniunea Europeana nu va mai permite cultivarea terenurilor viticole, de aceea si terenurile mai putin productive sunt bune", explica Adrian Pop.
Centura Capitalei - magnet pentru speculatori

Extinderea centurii Bucurestiului a facut ca tot mai multi speculatori sa-si indrepte atentia catre terenurile agricole situate intre actualul si viitorul inel de centura, ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu. In nici un caz interesul lor nu este legat de cultivarea pamantului, ci de posibilitatea obtinerii unor castiguri mari, datorita plasamentului rentabil. Si mutarea marilor depozite ori a capacitatilor de productie la periferia orasului a fortat cresterea pretului pana la 15 euro/mp. Nu in ultimul rand, posibilitatea constituirii Zonei Metropolitane Bucuresti a deschis ochii celor cu bani de investit in terenuri. "Daca Bucurestiul se va uni cu localitatile din jur, se vor face multe speculatii", crede analistul imobiliar.

Pamanturi ieftine la granita cu Bulgaria

Vecinatatea Constantei are terenuri bune pentru legumicultura, hectarul de teren irigabil putand ajunge la 10.000 - 15.000 euro, ne-a declarat Ioan Ududec, presedintele filialei Constanta din cadrul UNIM. In schimb, la granita cu Bulgaria, pamantul este foarte ieftin si costa in jur de 270 euro/ha.

Simona Simionescu - Adevarul

18 November 2005