Piaţa terenurilor agricole din Buzău este de departe una atipică. Dacă în mai toată ţara cumpărătorii nici măcar nu privesc spre terenurile agricole, în Buzău acestea stau la mare cinste. Ca urmare, preţurile s-au dublat în ultimul an.

18577-palat_comunal_frontal_straight_cloudy.jpgCele mai multe agenții recunosc că nu este cea mai glorioasă perioadă, ba chiar unii susțin că activitatea din piaţa imobiliară din Buzău este mai slabă decât în 2010.

Din punctul meu de vedere, este cel mai prost an din 2008 și până acum. Prețurile din piață nu sunt echilibrate sub nicio formă și nu se echilibrează din cauza zvonisticii. Puterea de cumpărare a oamenilor scade în continuare, băncile au restricții foarte mari la creditare, iar prețurile cerute pe imobile sunt foarte mari" afirmă Lidia Apetrei, administrator Eurovest.

Vânzările merg slăbuț momentan, nu sunt îmbunătățiri față de 2010, ba chiar am observat un regres" recunoaște și Constantin Ionuț Leonard, agent imobiliar la Necris 81.

Valoarea unui hectar: 1.000 euro în 2010, 1.800 euro în 2011

Piața terenurilor este blocată, iar după spusele specialiștilor, singurele terenuri care se tranzacționează în acest moment sunt terenurile agricole. Principalii clienți sunt actualii arendași, iar aceștia caută numai terenuri agricole, nu pășuni sau terenuri cu vie.

Creșterile de prețuri nu sunt spectaculoase. Spre exemplu, de la 1.000 euro/ha cât costa anul trecut, s-a ajuns în momentul acesta la prețul de tranzacționare de 1.500-1.800 euro/ha" susține administratorul Eurovest.

Spre regretul proprietarilor, terenurile intravilane nu se bucură de acelaşi interes în rândul cumpărătorilor. Loturile libere din Buzău sunt mici și nu coincid cu ceea ce doresc clienții, iar în zonele de la periferie există oferte multe, dar nu au căutare. În schimb, cine doreşte un teren în oraș, este nevoit să cumpere o casă veche şi să o demoleze. Alte oferte nu prea sunt.

Față de perioada de vârf a bulei imobiliare, un metru pătrat de teren s-a ieftinit chiar și cu 60%. Nu este o regulă generală, nu toate terenurile s-au depreciat la fel, ci mai ales cele ale căror prețuri erau umflate artificial.

Loturile libere rămase au doar suprafețe mici, de puțin peste 100 mp, ceea ce nu este suficient pentru a construi o casă cu ceva curte. Spre exemplu, pentru un lot de 200 mp în cartierul 23 August, se cere suma de 40.000 euro, dar este și casă demolabilă pe acel teren. Adică prețul ar fi de 200 euro/mp, dar costul final este mai mare, având în vedere și demolarea. La marginea orașului sunt oferte de la 25 euro/mp până la 70-80 euro/mp" declară Tatiana Jipa, broker imobiliar la Sorana Land.

Doar apartamentele de două camere se mai cumpără

Sunt cerute apartamentele cu două camere, cât mai ieftine, iar cele mai mari, de trei și patru camere, stau chiar și un an la vânzare, spun agenții imobiliari buzoieni.

Deoarece momentan este blocat programul Prima Casă, au apărut clienți cu bani cash. Acum câteva luni, cea mai des întâlnită modalitate de plată era prin programul guvernamental. Creditele ipotecare obișnuite sunt destul de puțin solicitate de către clienți, din diverse motive" spune reprezentantul Necris 81.

Prețuri medii la apartamente:

  • Garsonieră - central: 25.000 euro; la periferie: 18.000 euro
  • Apartament cu două camere -central: 37.000 euro; la periferie: 30.000 euro
  • Apartament cu trei camere -central: 50-55.000 euro; la periferie: 45.000 euro

Față de acum doi ani au mai scăzut prețurile, dar numărul tranzacțiilor este greu de estimat, deoarece sunt luni mai bune și luni mai slabe. Activitatea imobiliară depinde și de măsurile luate de Guvern: a fost perioada în care politicienii au mărit T.V.A.-ul și alte taxe, iar atunci s-a simțit acut o scădere a cererilor. Există și perioade în care lumea începe să prindă încredere și tranzacționează" consideră reprezentantul Sorana Land.

Cererea de închiriere rămâne neschimbată

Piața chiriilor este mult activă decât cea a tranzacțiilor. Chiriile au scăzut față de acum câțiva ani, dar cei care nu au casa lor trebuie să locuiască undeva.

La închirieri este o plajă largă a prețurilor. Spre exemplu, la apartamentele mobilate și utilate modern, sunt puține oferte în piață, așa că prețurile sunt apropiate, indiferent de zonă. Pentru o garsonieră de acest gen (renovată și mobilată modern), chiria este de 150 euro/lună, pentru un apartament de două camere chiria este de 200 euro/lună, iar pentru trei camere se cere suma de 250 euro/lună" afirmă Tatiana Jipa.

Chiriașii sunt atrași de amenajarea apartamentului și tind să lase pe un loc secundar poziționarea apartamentului, mai spun specialiștii buzoieni. Cu toate acestea, există și zone preferate.

Se caută zona centrală - Unirii Sud, Unirii Nord, de asemenea și Micro 3. Cel mai puțin se caută apartamentele în Micro 5 și Micro 14, care sunt mai mărginașe" concluzionează Constantin Ionuț Leonard.

Citeşte şi despre piaţa imobiliară din:

27 May 2011