Investitorii din Israel sunt prin­tre cei mai activi cumpărători străini de terenuri de pe piaţa locală. Dacă aceste investiţii au fost făcute cu intenţii speculative sau în vederea ridicării unor complexuri rezidenţiale, în prezent ele se reflec­tă negativ în contabilitatea respectivilor investitori.

La asta se adau­gă presiunea băncilor care de curând au somat mai mulţi dezvoltatori is-ra­elieni să ramburseze creditele luate în anii din urmă.

Printre dezvoltatorii din Israel care au cum­părat terenuri la noi este şi Shaul Elo­vitch. Grosul afacerilor acestuia, prin compania Eurocom Global Real Estate (EGRE), este în România. Elovitch controlează, prin gru­pul Eurocom, jumătate din EGRE, alături de Yair Weil. EGRE deţine aici mai multe tere­nuri, dar nu a înregistrat niciun venit de pe urma acestora, potrivit publicaţiei „Globes". Mai mult decât atât, ca ur­mare a ieftinirii terenurilor din Ro-mânia, valoarea firmei s-a redus cu 4,1 milioane de shekeli (aproximativ 850.000 de euro) doar în prima ju­mătate a anului.

Firma israeliană a înregistrat însă pier­deri în România şi în alte domenii, în afara celui imobiliar. Despre Eurocom se zvonea anul trecut că încerca preluarea pachetului de control al Boom TV prin Euro­com Co­m­munications. Fără a mai fi zvon, sigur e că Eurocom Networks este printre cei mai mari creditori ai DTH, acum în insolvenţă, care este operatorul Boom. Mai precis, de la DTH Eurocom are de recuperat aproape 4 mili­oane de lei.

 


Sursa

23 August 2010