Terenul gratuit pentru tineri este un concept care pare prea bun pentru a fi adevărat. Cu toate acestea, este vorba despre un drept stipulat prin lege, pentru care solicitantul nu trebuie să facă niciun efort în afară de o cerere standard și câteva declarații pe proprie răspundere. Asta cu condiția de a se încadra în limitele specificate în lege.

40285-teren_construibil1.jpgAchiziția terenului este, de cele mai multe ori, la fel de costisitoare ca și construcția casei. Această realitate îi descurajează pe mulți dintre cei care vor să se mute la casă. Prin urmare, aceștia renunță la dorința lor și rămân în apartament, la bloc, pentru că atât le permite bugetul. Puțini dintre ei știu că statul oferă terenuri gratuite tinerilor care vor să își construiască o locuință.

Prin legea 15/2003 se prevede faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani pot să solicite autorităților administrativ-teritoriale o suprafață de teren, în limita celor disponibile, pentru construirea unei locuințe destinate utilizării personale”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mihail Vrânceanu, avocat Birou Avocatură VM.

Dosarul pentru teren gratuit include o cerere tip, acte de identitate și declarații pe proprie răspundere

Așadar, tinerii care au vârsta necesară pot depune o cerere tip la primărie, la care trebuie anexate o copie a certificatului de naștere, o copie a cărții de identitate, o declarație pe proprie răspundere care să arate că solicitantul nu a deținut niciodată o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe.

În plus, și părinții solicitantului trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere potrivit căreia nici ei nu au avut vreodată în proprietate un teren cu o suprafață mai mare de 500 mp în mediul urban, sau 5.000 mp în mediul rural.  După toate aceste etape, dosarul este înregistrat”, explică avocat Mihail Vrânceanu.

Dosarul este analizat de două comisii, dar termenele de analiză sunt destul de scurte

După înregistrare, începe procesarea dosarului. Dacă termenele legale sunt respectate, atunci în maximum 15 zile de la înregistrare, dosarul este analizat de o comisie specială, formată din specialiștii care se ocupă de inventarierea terenurilor de către consiliul local. Acesta este primul filtru. În a doua etapă, la prima ședință ordinară, se reia analiza dosarelor fiecărui solicitant în vederea aprobării sau respingerii acestuia. A treia și ultima etapă este aplicarea hotărârii consiliului local, care se face de către primar într-un termen de cel mult 15 zile de la data aprobării consiliului local.

În tot acest răstimp, solicitanții nu pot participa în niciun fel, nu pot influența decizia și nu pot avea pretenții asupra caracteristicilor terenului. Teoretic, ei pot solicita suprafețe cuprinse între 150 și 300 mp în București și 250 și 400 mp în alte municipii, chiar între 250 și 1.000 mp la sat, dar nu este o garanție faptul că suprafața solicitată va fi cea validată. Fiecare administrație locală are dreptul de a stabili un set de priorități în funcție de care acordă terenurile. Un al doilea criteriu este legat de disponibilitate – terenul se acord în limita și în funcție de terenurile disponibile la momentul cererii”, continuă avocat Mihail Vrânceanu.

Din momentul în care terenul le este atribuit, tinerii au la dispoziție un an pentru a începe construcția locuinței. Dacă acest termen nu este respectat, atunci terenul se întoarce pe lista celor care pot fi atribuite altor solicitanți. Datorită schimbărilor rapide de pe piața imobiliară, fiecare localitate are obligația de a face anual un inventar al terenurilor care pot fi atribuite tinerilor. Aceste date sunt publice și pot fi vizualizate de cetățeni la sediul consiliului local. Odată finalizată locuința, dacă își doresc acest lucru, proprietarii pot alege să cumpere terenul. În acest caz, prețul urmează să fie discutat cu autoritățile locale, care vor face o expertiză tehnică înainte de tranzacție.

CITEȘTE ȘI:

25 May 2016