Şi românii care au trecut de 35 de ani ar putea fi împroprietăriţi cu terenuri pentru a-şi ridica locuinţe. Li se vor cere însă garanţii financiare.

15503-03_casa_shutterstock_295946991a.jpgDe anul viitor, nu doar tinerii cu vârste mai mici de 35 de ani, ci şi românii trecuţi de prima tinereţe ar putea fi împroprietăriţi cu terenuri pentru a-şi construi locuinţe. Pentru asta, trebuie să îndeplinească însă o serie de condiţii (una dintre acestea: să nu aibă şi să nu fi avut vreo proprietate) şi să respecte contractul încheiat cu autorităţile locale care le atribuie suprafeţele. Aşa prevede o lege adoptată de parlament şi trimisă spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu, care modifică, de fapt, actuala legislaţie.

Anastase a iniţiat noile prevederi, Boc o susţine

Modificările legislative au fost iniţiate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta A nastase. Iar principalul motiv care a stat la baza acestui demers a fost perioada prea lungă de timp (între un an şi cinci ani - n.r.) în care sunt soluţionate dosarele depuse pe masa administraţiilor locale de către tineri care au mai puţin de 35 de ani.

"Am primit numeroase sesizări din partea celor care au aplicat pentru programul prevăzut de actuala legislaţie. Mai exact, între momentul depunerii dosarului şi soluţionarea acestuia este posibil ca solicitantul să depăşească vârsta de 35 de ani şi astfel să nu mai primească terenul, deşi la data depunerii dosarului îndeplinea criteriul de vârstă", a explicat Anastase. Iar "bilanţurile" primăriilor certifică afirmaţiile deputatului: la nivel naţional, în jur de 300-400 de dosare nu mai sunt valide din cauză că tinerii care au cerut terenuri au trecut de 35 de ani.

Proiectul de lege a fost susţinut şi de premierul Emil Boc, care a precizat însă că aceia care vor primi suprafeţe de teren (ce vor putea fi cuprinse între 250 şi 500 de metri pătraţi - n.r.) trebuie strict verificaţi.

De aceeaşi părere sunt şi primarii care au început deja să le impună viitorilor proprietari o serie de garanţii financiare. Acestea ar urma să le fie restituite la momentul la care construcţia va fi ridicată.

Beneficiarii, sub lupa autorităţilor

"Trebuie să-şi ridice locuinţa, nu să toarne doar o fundaţie şi apoi să o abandoneze ani în şir, aşa cum se întâmplă acum. Doar în municipiul Brăila, sunt numeroase cazuri în care s-au acordat terenuri încă de acum trei-patru ani, însă beneficiarii nu au ridicat nimic pe ele. Asta, în timp ce alţi câţiva mii de oameni aşteaptă în zadar să li se atribuie un astfel de lot. E drept că şi legea e ambiguă, deoarece prevede doar că ridicarea locuinţei trebuie începută în termen de un an de la a tribuirea terenului. Nu specifică însă şi când ar trebui finalizată", explică Vasile Varga, consilier local.

Potrivit acestuia, autorităţile din Brăila au început deja să ia măsuri: la finele lunii trecute, au adoptat o hotărâre de consiliu care prevede că vor primi suprafeţe pentru construcţie doar aceia care dovedesc că au într-un cont bancar 5.000 de euro sau aceia care prezintă o scrisoare de garanţie bancară.

"Vor avea prioritate cei care împlinesc în următoarele şase luni 35 de ani, dacă dosarele lor nu sunt mai vechi de trei ani", a conchis consilierul.

Mai mult, potrivit edililor consultaţi de EVZ, nu doar impunerea unor garanţii financiare ar fi o soluţie pentru a opri acest fenomen: "Legea ar trebui să impună un termen-limită pentru finalizarea construcţiei. Iar dacă acesta nu este respectat, autorităţile locale să poată lua terenul înapoi şi să-l dea celor care fac dovada că pot construi".

"Între momentul depunerii dosarului şi soluţionarea acestuia este posibil ca solicitantul să depăşească vârsta de 35 de ani"
ROBERTA ANASTASE, preşedintele Camerei Deputaţilor

CONDIŢII

Proprietăţile, atribuite de primării

* Potrivit actualei legislaţii, tinerii care au împlinit 18 ani pot beneficia o singură dată de terenurile atribuite gratuit de primării. Pentru a intra însă în posesia unui astfel de teren, aceştia trebuie să nu aibă şi să nu fi avut niciodată o proprietate.

* În plus, părinţii lor trebuie să nu deţină şi să nu fi deţinut, în ultimii zece ani, în proprietate un teren cu o suprafaţă mai mare de 500 de metri pă traţi (în mediul urban) sau de 5.000 de metri pătraţi (în mediul rural), indiferent de localitatea în care e situat terenul.


Sursa

6 December 2010