Optimismul care a cuprins piața imobiliară locală se resimte puternic și pe piața terenurilor. Investitorii caută cele mai bune oferte pentru a construi proiecte profitabile, iar atunci când găsesc ce vor, fac achiziții majore. Bugetele lor permit achiziții simultane, în mai multe zone, indiferent de suprafață, cu singura condiție care prețul și poziționarea să poată oferi o marjă de profit satisfăcătoare, odată ce locul va fi construit. Zonele de top, din interiorul Bucureștiului, sunt cele mai căutate, dar numărul lor este limitat, iar prețul este ridicat, așa că mulți cumpărători se îndreaptă către zonele secundare sau chiar periferice.

37622-pamant_vanzare.jpgInteresul pentru achiziția de terenuri a crescut notabil de la începutul acestui an. Oferta atractivă a atras în piață o serie de investitori cu bugetele necesare pentru a cumpăra mai multe terenuri simultan sau succesiv. Aceste terenuri vor sta drept bază a dezvoltării lor ulterioare.

Interesul față de terenuri se resimte în special în cazul investitorilor care plănuiesc dezvoltări office, dar și pe segmentul rezidențial. Cei mai mulți dintre ei caută terenuri cu suprafețe cuprinse între 800 și 2.000 mp. Cele mai interesante sunt proprietățile plasate pe axul consacrat Piața Unirii - Piața Universității - Piața Romană - Piața Victoriei – Kisellef – Aviatorilor, dar o serie de investitori au achiziționat sau prospectează achiziția de terenuri în zone cu încărcătură arhitecturala, precum Grădina Icoanei, Eminescu”, explică oficialii Crosspoint.

Cele mai căutate zone, de către clienții de terenuri, sunt cele care au mijloace de transport în comun în apropiere

Cele mai căutate sunt zonele care au în proximitate mijloace de transport în comun și care permit concepte arhitecturale cu personalitate. Dar indiferent de cartierul în care se află acestea, prețul de achiziție trebuie să corespundă cu planurile de afaceri ale dezvoltatorilor. Asta pentru că terenul înseamnă o bună parte din prețul pe metru pătrat, care va fi calculat în momentul în care proprietatea va fi pusă în vânzare.

„Sunt zone cunoscute pentru un preț mai ridicat al terenului. Este vorba despre zona de Nord, de exemplu, unde coeficienții urbanistici sunt ceva mai mici, dat fiind faptul că vorbim despre așezări deja existente, din punct de vedere urbanistic. În Est, Vest și Sud, asistăm la extinderi ale zonelor de locuințe. Acolo unde prețul terenului este mai mare, prețul produsului final este și el mai ridicat”, explică Nistor Bocăneală, consultant imobiliar Metropolitan Business.

Prețurile sunt de 10 ori mai ridicate în centrul Bucureștiului, față de periferie

Astfel, în zona Bucureștii Noi, terenul se vinde cu un preț care variază între 200 și 400 euro/mp. Mai aproape de Arcul de Triumf, în cartierul 1 Mai, prețul terenului pleacă de la 400 euro/mp, și poate ajunge la 800 euro/mp. La polul opus, din punctul de vedere al prețului, se află zona de Sud a Capitalei, unde încă se găsesc oferte de teren la un nivel de 30-40 euro/mp. Chiar și așa, unii investitori sunt de părere că terenurile sunt mult mai scumpe decât ar trebui să fie, în condițiile date.

„Prețul terenului este dat de banii pe care urmează să îi genereze. În această perspectivă, prețul terenului din jurul Bucureștiului este înzecit mai scump decât ar trebui să fie. Sunt zone periferice în care nivelul nu preț nu ar trebui să fie mai mare de 3 euro/mp. Sunt câteva mii de proprietari cu terenuri de circa 10 hectare, în jurul Bucureștiului. Este foarte mult teren, iar proprietarii speră la profituri nerealiste. Nu vom mai vedea prețurile de altă dată”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Dragoș Cincă, Managing Partner Flamingo Park.

Dezvoltarea acestori terenuri se va face în timp, la o scală mult mai mică decât cea la care am asistat până acum. Totuși, lucrurile se mișcă, iar preferințele clienților sunt în permanentă schimbare. Dacă în anii trecuți, piața terenurilor a fost susținută de retaileri, acum cererea vine în mare parte de la dezvoltatorii de locuințe.  Dat fiind apetitul de achiziție, este posibil ca în perioada imediat următoare să asistăm la o apreciere a terenurilor, în special a celor foarte bine localizate, care beneficiază de planuri urbanistice de calitate, estimează specialiștii citați.

CITEȘTE ȘI:

2 July 2015