Produsele alimentare biologice sunt pe un trend crescător de ani întregi, iar România nu a întârziat să speculeze acest aspect. Agricultura biologică a devenit interesantă pentru tot mai mulți întreprinzători, ba chiar mai mult pentru micii fermieri, care vizează acest segment în căutarea unui profit ceva mai mare venit de pe urma muncii lor. Dar drumul până la profit nu este deloc scurt și nici facil. Pentru a putea face agricultură biologică este nevoie de ani întregi de pregătire, documentare și acreditare.   

40313-agric_organic.jpgÎn ultimii cinci ani, suprafața cultivată ecologic a crescut cu aproape 40%, până la 251.000 de hectare anul trecut. Asta înseamnă că tot mai mulți agricultori români au adunat curajul necesar pentru a parcurge pașii necesari conversiei către agricultură ecologică, precum și cei pentru accesarea de fonduri europene în acest sens. 

Este un proces complex, dar surprinzător mulți agricultori, în special mici agricultori, finalizează fără probleme acest demers. Ei se descurcă să acceseze fonduri europene, apoi găsesc companii acreditate care le pun la curent cu regulamentele în vigoare legate de producție, procesare, comercializare, depozitarea și etichetarea alimentelor”, explică pentru IMOPEDIA.ro Dida Udrea, expert reconversie agricolă Agronew.

Terenul pentru culturile ecologice trebuie pregătit și trei ani înainte de însămânțare

Dar totul începe cu reconversia de la agricultura convențională la cea biologică. Mai întâi trebuie pregătit terenul pentru o perioadă destul de lungă încât acesta să restabilează echilibrul ecosistemului, iar solul să devină foarte fertil în mod natural. Terenul agricol trebuie să devină biologic cu mult înainte de a fi cultivat.

Există anumite perioade obligatorii de conversie. Spre exemplu, dacă este vorba despre pomi fructiferi sau viță de vie, terenul trebuie pregătit timp de trei ani înainte de însămânțare. Dacă este vorba despre furaje sau pășuni, perioada de conversie este de doi ani. când agricultorul declară că perioada de conversie s-a încheiat, urmează o inspecție de la un organism acreditat. Acesta va stabili dacă au fost respectate toate normele, dacă pământul este pregătit pentru o cultură biologică și abia apoi se va oferi certificatul de produs biologic”, continuă  Dida Udrea.

Agricultorii ecologici trebuie să se înregistreze în fiecare an, pentru a-și putea continua activitatea

În momentul în care începe plantarea, agricultorilor le este interzis să folosească organisme modificate genetic, fertilizanți sau pesticide de sinteză, stimulatori și regulatori de creștere, hormoni sau antibiotice. Apoi ei sunt datori sa se înregistreze anual ca operator de agricultură bologică.

Înregistrarea anuală se poate face prin completarea unei fișe tip, care poate fi depusă personal sau prin mandatar, prin depunerea ei la gișeu sau electronic, prin mesaje trimise direcțiilor pentru agricultură. O simplă eroare de completare poate atrage după sine anularea înregistrării”, continuă expertul agricol. 

Dacă există dubii asupra calității furnizorului sau nelămuriri asupra celor declarate, agricultorului i se poate solicita și depunerea unor documente suplimentare. Toate aceste eforturi nu par să îi descurajeze pe agricultorii care vor să facă performanță în domeniu.

Am muncit în Anglia, am strâns o parte din banii necesari. Pentru restul sumei, am folosit fonduri europene. Muncim toată familia pe acest teren – eu, soțul, fiul și soția lui. Creștem roșii ecologice. Toți avem și serviciu, muncim cu schimbul, momentan nu avem vânzările destul de mari pentru a ne susține altfel, dar suntem abia la început și sperăm ca în timp se va ajunge și acolo. Vindem vecinilor, mergem la târguri ecologice, nu avem un distribuitor mare”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Maria Petrilă, producător ecologic din județul Argeș.

România are un teren total de 23,8 milioane de hectare. din această suprafață, 13,3 milioane de hectare reprezintă exploatații agricole, iar dintre acestea, 250.000 de hectare sunt cultivate ecologic. Reprezintă mai puțin de 2%, dar acest număr crește puternic an de an, și așa s-a întâmplat și în ultimii cinci ani. La nivel european, Spania are cea mai mare suprafață destinată culturilor ecologice – 1,8 milioane de hectare. urmează Italia, cu 1,1 milioane de hectare, Germania – cu 1 milion de hectare, Franța – cu 970.000 de hectare și Marea Britanie, cu 630.000 de hectare.

CITEȘTE ȘI:

31 May 2016