Legea permite proprietarilor din blocurile comuniste să aibă titlu de proprietate şi asupra terenului de sub imobil.

Proprietarii din blocurile comuniste nu au decât în foarte puţine cazuri titlu de proprietate pe terenul de sub bloc. Asta în ciuda faptului că legea permite acest lucru fără foarte mari cheltuieli.

Încrederea tot mai scăzută în aparatul de stat şi zvonurile despre cutremure şi inundaţii îi fac însă pe tot mai mulţi proprietari să ia în considerare acest subiect.

Utilitatea unui titlu de proprietate pe terenul de sub imobilele vechi nu este percepută la fel de către toţi proprietarii. Pentru cei mai mulţi, acest teren este doar un bun de folosinţă în comun, cu care ori­cum nu pot face nimic fiecare în par­te şi, drept urmare, nu merită prea multă atenţie. Puţini pro­prietari sunt de părere că dacă tot au titlu de proprietate pe apartament ar fi util să aibă şi pe o cotă-parte din terenul de sub bloc. Mo­ti­vaţiile diferă însă de la caz la caz.

Argumente pro

Fondul locativ al României este foarte vechi. Peste jumătate din lo­cuinţele proprietate personală au peste 40 de ani. Peste 90% din lo­cuinţe sunt făcute înainte de 1989. Întrucât există posibilitatea ca în lo­cul unora dintre blocurile foarte vechi să fie construite altele peste 10-15 ani, unii proprietari cred că ti­tlul de proprietate pe terenul a-ces­tor blocuri reprezintă o măsură de siguranţă a menţinerii în acel loc, indiferent dacă blocul se va schimba sau nu.

„Eu nu mă gân­desc doar la mine, ci şi la copiii mei. Să presupunem că am un a-partament într-o zonă bună, să zi-cem Unirea, şi am titlu de pro­prie­tate doar pe apartament. Dacă se ia cândva o decizie să se construiască altceva sau are loc un cutremur, risc să mi se facă un apartament într-un loc care nu-mi convine, cu banii de pe asigurările obligatorii şi facultative. Dacă am titlu de pro­prie­tate pe terenul respectiv, am un avantaj.

Voi fi proprietar pe un a­par­tament în acelaşi loc", a de­cla­rat Gheorghe Stănescu, administratorul unor imobile din Drumul Ta­be­rei şi Pipera. El e motivat în acest sens şi de neîncrederea în administraţia de stat.

„Dacă eu, împreună cu alţi 10 proprietari din bloc, chiar dacă nu cu toţi, avem câte 3-4 metri pătraţi de teren de sub bloc, dacă e să vină cândva buldozerul să de­mo­leze, eu pot decide împreună cu ceilalţi să-mi construiesc tot acolo, că acolo avem teren în proprietate. Nu am încredere unde mi-ar da sta­tul sau unde s-ar putea construi al­tul. Dacă avem titlu de proprieta­te pe teren, am fi un ghimpe în coasta mafiei locale a terenurilor", adaugă Stănescu.

Cei de la cadastru susţin că emi­terea unui titlu de proprietate pe terenul de sub bloc nu necesită mari cheltuieli din partea proprie­tarilor de apartamente. „Vă spun din experienţă că, de la depunerea cererii până la ridicarea titlului, du­rează maximum două luni. Nici măcar nu trebuie mers la notariat pentru copia legalizată.

Totalul chel­tuielilor nu depăşeşte două mi­lioane de lei vechi", a declarat Mă­dă­lina Haidemak, Şef Serviciu la Direcţia Fond Funciar a Primăriei Sectorului 1. „Chiar dacă lucrurile astea se fac de către fiecare proprie­tar individual, cei care nu pot să se deplaseze din diverse motive, o pot face prin procură. Este însă indicat să se meargă în grup pentru că e mai eficient", sugerează Haidemak.

Unii proprietari au făcut deja a­cest lucru prin intermediul admi­nis­tratorului. „Am făcut eu această treabă pentru mai mulţi proprie­tari. E dreptul nostru şi e normal să avem şi titlul pe acest teren. Ce mă miră însă e că mulţi dintre proprie­tarii care au făcut cererea nu au mai mers să ridice titlul. Indife­ren­ţa îi caracterizează pe foarte mulţi", a declarat Dan Vasile, administrator în Bucureşti.

Împotrivă

Cei mai mulţi proprietari consideră că titlul de proprietate pe cei 3-4 metri pătraţi de sub bloc nu are la ce să le folosească, nu merită e­for­tul de a-l ridica şi nu merită nici banii plătiţi, chiar dacă nu sunt mulţi.

„Nu cred că există în Ro­mâ­nia, nu blocuri, dar nici măcar scări de bloc cu toţi proprietarii care să fi ales să-şi ridice un astfel de titlu. Astfel că eu nu prea văd ce rost are să-mi ridic eu şi cu încă 4-5 oameni titlul de proprietate când alţi 100 de proprietari din bloc nu fac acest lucru", a declarat Radu S., un alt administrator.

Sursa

2 August 2010