Pădurea este una din cele mai importante resurse ale Romaniei și reprezintă o sursă sigură de profit, cu încasări imediate. Cei care exploatează păduri fac acest lucru cu un scop imediat, cum ar fi vinderea lemnului, sau cu un interes pe termen mediu și lung, cum ar fi valorificare pe piața imobiliară. În acest caz, este nevoie de răbdare și timp, în care valoarea crește, iar vânzarea se poate face la prețul cel mai bun. În orice caz, investițiile în păduri s-au dovedit a fi printre cele mai sigure plasamante, în anii de criză. Prețul terenului forestier a rămas neschimbat, atunci când restul pieței imobiliare se prăbușise.

37324-padure.jpgÎn România există 6,2 milioane de hectare de pădure, dintre care 3,5 milioane de hectare sunt administrate de către Romsilva. Dar indiferent de proprietar, prețul terenului forestier este stabilit de aceleași criterii: arboretele existent în zonă, suprafața pădurii, densitatea pomului, vârsta acestuia și vârsta de creștere.

„Astfel, prețul mediu de vânzare nu a suferit modificări considerabile, așa cum s-a întâmplat în alte domenii afectate de criză, el situându-se între 1.500 și 4.500 euro/ha, luându-se în calcul toate detaliile, conform Amenajamentului unei păduri. Singurele diferențe de preț, apărute în această decadă, au fost generate de raportul euro/leu și posibilitatea exploatării unor zone considerate mult mai profitabile decât păreau la început”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ștefan Niță, manager S38, agenție imobiliară specializată pe terenuri agricole, intravilane și forestiere.

Străinii înțeleg mai bine decât românii cât de importantă este reîmpădurirea, după exploatarea terenului forestier

În aceste condiții, interesul clienților pentru acest segment al pieței imobiliare nu este deloc surprinzător. Numărul străinilor care dețin păduri în România este foarte mic, raportat la numărul localnicilor din domeniu. Este o situație firescă. Nefiresc este însă comportamentul românilor față de pădurile locale: în timp ce puținii străini care exploatează teren forestier local sunt preocupați să respecte normativele în domeniu, românii au un comportament adesea batjocoritor, la adresa naturii.

„La sfarsitul anului 2014, investitorii străini dețineau în jur de 2% din pădurile noastre, repectiv circa 130.000 ha. Ei sunt austrieci, finlandezi, germani și suedezi, și au cumpărat terenuri împădurite din care extrag lemn. Nu puțini sunt cei care s-au ocupat și de reîmpădurirea suprafețelor dupa exploatare. Dintre investitorii români, 60% achiziționează suprafețe mici și medii, între 5 și 100 ha Din păcate, acești investitori nu fac reîmpăduriri”, explică oficialul agenției imobiliare S38.

Românii folosesc pădurile în special pentru a obține venituri imediate

Diferențe între români și străini sunt și la nivelul planului de afaceri. Astfel, străinii folosesc terenul forestier pentru a construi fabrici de cherestea, pentru exploatarea convenabilă a lemnului, alții au cumpărat pădurile pentru extracția lemnului, pentru ca apoi să transforme terenul în complex imobiliar sau zone comerciale. De cealaltă parte, românii cumpără terenul forestier strict pentru obținerea unui profit imediat. Desigur, există și cazuri încurajatoare.

„Un procent de 40% dintre investitorii români apreciază pădurea la adevărata ei valoare. Achiziționează suprafețe de minimum 300 ha și dezvoltă un parc de vănătoare sau de aventuri. Acest tip de afacere a devenit din ce în ce mai profitabil, în ultimii ani. De asemenea, există și investitori care văd în achiziționarea unei păduri o investiție de viitor, pentru ei și copiii lor, suprafețele cumpărate situându-se între 100 și 500 ha. Ei se ocupă în special de întreținerea pădurii, pentru a lăsa o moștenire de durată și viabilă”, spune Ștefan Niță.  

Potrivit vânzărilor, cele mai căutate județe, pentru achiziții forestiere, sunt Prahova, Argeș, Suceava, Harghita, Covasna, Hunedoara, Mureș, Cluj, Brașov, Vaslui și Neamț. Acestea sunt situate în zone predominant de deal și munte, în care pădurile ocupa mari suprafețe din județ. Dar cum prețul este generat de structura forestieră, cele mai ieftine zone forestiere se găsesc în Harghita, Mureș, Brașov și Neamț.

CITEȘTE ȘI:

9 June 2015