Achiziția terenului este un moment esențial, pentru cei care urmează să își construiască o locuință. De teren depinde prețul final al proiectului, rezistența construcției și calitatea vieții, pentru cei care vor locui acolo. De obicei însă, terenurile catalogate drept de top se vând cu prețuri inaccesibile. Astfel, clienții analizează cu atenție alternativele, iar acestea arată încurajator: există terenuri la aprope jumătate de preț,  pe care le vânează și marii dezvoltatori imobiliari, dar care au nevoie de un protocol special. Este vorba despre terenurile agricole extravilane -  afacerea perfectă, pentru proprietarii care știu să speculeze avantajele ascunse ale unei proprietăți.

39770-teren.jpgTerenurile extravilane nu prea sunt luate în calcul, de viitorii proprietari, atunci când își construiesc o casă. Terenurile agricole extravilane sunt categoric eliminate încă din start. Cel puțin de proprietarii persoane fizice. Lucrurile par să se schimbe însă, pe măsură ce clienții perspicace observă tendința dezvoltatorilor imobiliari de a cumpăra aceste terenuri, pe care le convertesc apoi în terenuri destinate locuinței.

În momentul în care reușești să treci un teren agricol extravilan în intravilan, și să îl faci potrivit pentru construcții, prețul poate să îi crească brusc cu până la 40%. Dezvoltatorii au fost primii care au speculat această afacere, în ultimul timp am remarcat un trend de creștere pentru astfel de achiziții”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Cristian Bălan, consultant imobiliar specializat în terenurile agricole.

Un teren de 10 euro/mp, poate ajunge la o valoare de 50 euro/mp, printr-o singură mișcare

Astfel, un teren care se vinde cu 10 euro/mp, poate ajunge să valoreze 50 de euro/mp, doar prin simpla schimbare a actelor. Totuși, acest demers nu este chiar cel mai simplu lucru, dar nici mult mai complicat decât celelalte etape de documentație implicate de construcția unei locuințe. Primul pas pe care trebuie să îl facă un client interesat de un teren agricol extravilan este să meargă la primărie pentru a afla dacă este posibilă trecerea acestuia în intravilan.

Pentru a trece un teren în intravilan, este necesară modificarea Planului Urbanistic General, sau chiar întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, iar acest lucru nu este posibil în toate situațiile. Dacă este cazul, se trece apoi la întocmirea de acte și avize: completarea unui formular standard, depunerea certificatului de urbanism, extrasul de carte funciară…”, continuă Cristian Bălan.

Costurile administrative sunt, în general, infime 

Alte acte necesare sunt:

  • Copii după documentația cadastrală
  • Hotărâre guvernamentală, în cazul în care parcela depășește 100 ha
  • Achitarea taxelor specifice, calculate diferențiat, raportat la zona și suprafața terenului

În general este vorba despre sume modice, deci avem un preț excelent pentru teren, suprafețe generoase, completat cu taxe infime de înregistrare, este genul de afacere pe care dezvoltatorii, oamenii de afaceri sau oamenii cu simțul afacerii în general, nu o pot refuza. Cele mai multe terenuri de acest gen sunt cumpărate pentru parcuri de logistică, birouri sau proiecte rezidențiale”, continuă specialistul imobiliar.

Cea mai costisitoare etapă este cea de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care verifică documentația privind scoaterea terenurilor din circuitul agricol. În acest caz, tariful standard pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor mai mici de un hectar este de 250 de lei. Pentru cei care se grăbesc însă, există o taxă de urgență de 1.500 de lei. În cazul terenurilor mai mari, cuprinse între unu și 50 de hectare, tariful standard este de 500 de lei în regim normal, în timp cel de urgență este de 2.000 de lei. Pentru suprafețe mai mari de 50 ha, tariful standard este de 700 de lei, iar cel de urgență – 3.000 de lei. 

CITEȘTE ȘI:

22 March 2016