Terenurile agricole se vând prea bine și este nevoie de legislație care să îngrădească și mai mult accesul străinilor la pământul românesc. Aceasta este concluzia la care au ajuns autoritățile locale, ba chiar s-a format o unanimitate în tabere care de obicei nu se susțin. Prin urmare, Ministerul Agriculturii lucrează din nou la schimbarea regulilor de cumpărare a terenurilor agricole.

41757-agricultura.jpgPotrivit noilor schimbări puse în discuție la Ministerul Agriculturii, vânzarea terenurilor agricole ar putea fi încheiată doar dacă cumpărătorul este fermier – în special unul tânăr. Iar odată ce acesta a cumpărat terenul, nu va mai avea voie să îl revândă o anumită perioadă de timp, care urmează să fie stabilită. Aceaste schimbări par să fie necesare în contextul în care, în ultimii trei ani, suprafețele de teren vândute s-au triplat. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a liberalizării vânzării de terenuri agricole către străini. Noile schimbări au intrat în discuție înc de la sfârșitul anului trecut, dar între timp s-au purtat discuții și cu fermierii, iar forma finală a ajuns la Biroul Permanent din Senat. 

Nu țintim cetățenii străini care vin să cultive terenul în România, pentru că piața unică nu poate fi îngrădită. Vorbim despre acele fonduri de investiții care vin și cumpăra în scop de speculă imobiliară statul și România a ales varianta de a promova un act normativ”, a explicat Emil Dumitru, președinte ProAgro. 

Ultimii ani au fost o luptă permanentă dusă cu scopul de a opri speculatorii străini să intre pe piața terenurilor agricole locale. Încă din 2014 s-a stabilit dreptul de preempțiune pentru arendaș, vecin, stat și abia dacă aceștia nu voiau să cumpere, proprietarul putea să vândă altcuiva. Cu toate acestea, numărul vânzărilor s-a triplatîn ultimii trei ani, ajungând la 390.000 hectare în primele 9 luni ale acestui an. Mulți clienți sunt în continuare străini. Prețul unui hectar de teren a ajuns și la 5.000 de euro, dacă suprafața fermei este una mare. Guvernanții au decis astfel că legile trebuie înăsprite în continuare.  

„Ce se întâmplă acum nu e în regulă, tranzacții între străini... Nu avem nimic cu străinii dar vorbim de pământul acestei țări și prioritate trebuie să aibă românii”, a argumentat Liviu Dragnea, președintele PSD.

Președintele Klaus Iohannis este de acord și cere un echilibru între legislația europeană și apărarea intereselor românilor.

Proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt alții decât românii, mă îngrijorează. Ce e de făcut, eu cred că e nevoie de o abordare pragmatică, dar în același timp europeană, nu ne oprește nimeni să facem o legislație care să permită românilor să stabilească ce se întâmplă în România”, argumentează Klaus Iohannis, președintele României.

Conform Agenției Naționale de Publicitate Imobiliară, județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole, în primele nouă luni ale acestui an, sunt Timiș: peste 6.300, Dolj - peste 5.300 și Arad - aproape 5.200. Cele mai scumpe terenuri sunt în Arad unde un hectar de teren s-a vândut și cu 12.000 de euro. Recent, Comisia Europeană a detaliat măsurile de control pentru vânzarea terenurilor agricole: autorizații prealabile emise de state, limite privind dimensiunea terenurilor și drept de preempțiune pentru agricultori, vecini, coproprietarii și statul. 

26 October 2017