Tendinţe generale

17848-economic_crisis.jpgPotrivit opiniilor exprimate în luna aprilie 2011, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada aprilie-iunie 2011 creştere moderată în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi în servicii şi creştere în sectorul de construcţii în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Industrie prelucrătoare - Tendinţă de creştere moderată a activităţii
       
În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +17%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare (-5% la întreprinderile mici, cu 1-49 salariaţi).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: metalurgie (sold conjunctural -25%), fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural -18%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (solduri conjuncturale -13%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Construcţii - Tendinţă de creştere a activităţii

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2011, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +22%) şi o creştere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +14%).

Managerii estimează creştere moderată şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mari, cu 249 - 500 salariaţi.
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +15%).

Comerţ cu amănuntul - Tendinţă de creştere moderată a activităţii 

În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna aprilie 2011 creştere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +15%). 

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +16%).

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +8%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural +2%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +37%).

Servicii - Tendinţă de creştere moderată a activităţii 

Conform estimărilor din luna aprilie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată (sold conjunctural +7%).

În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +12%).

Precizări metodologice

Rezultatele prezentate în acest comunicat au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură, în urma estimărilor făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele de evoluţie ale activităţii economice.

Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror scop este analiza tendinţei de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care diferă prin metodă şi utilizare. Specificitatea anchetelor de conjunctură este că în loc de cifre exacte, răspunsul obişnuit îl constituie o apreciere a repondentului faţă de nivelul “peste normal/ normal/ sub normal”, în cazul întrebărilor de nivel, sau de genul: “a crescut/ la fel/ a scăzut” sau “ va creşte/ la fel/ va scădea”, în cazul întrebărilor care indică o evoluţie în timp a unui fenomen.

Răspunsurile primite (managerii întreprinderilor din eşantionul supus cercetării statistice aleg o singură variantă de răspuns la acest tip de întrebări) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obţine sub forma unui sold conjunctural procentual, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):
până la ± 5% relativă stabilitate;
de la ± 6% până la ±15% creştere moderată, respectiv scădere moderată;
de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere;
peste ±40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.
Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate şi agregate conform  CAEN. Rev2.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2000 agenţi economici), construcţiilor (1610), comerţului cu amănuntul (2110) şi serviciilor (2492). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principală şi mărimea întreprinderii.

Anchetele de conjunctură sunt realizate în cofinanţare, cu contribuţia Comisiei Europene -      DGECFIN (Bruxelles).

28 April 2011