Dupa chirie, transportul subteran a devenit al doilea argument in decizia de mutare a unei companii In zona de nord, gradul de neocupare este de 36%, in timp ce in centru si centru-nord acesta variaza intre 18% si 24%.

Intr-o piata descrisa de majoritatea analistilor ca avand un excedent istoric de spatii de birouri, numarul de chiriasi cu pretentii tot mai sofisticate creste. Daca inainte, acordarea de catre proprietar a unui discount substantial la chirie ducea in mod frecvent la semnarea contractului, as­tazi, indiferent de tipul de activitate, front sau back-office, clientul este tot mai preocupat de aspectele care privesc acce­si­bilitatea unei anumite „locatii", devenita tot mai importanta in luarea deciziei de mu­tare (alaturi de nivelul chiriei).

Pentru majoritatea chiriasilor, prin­ci­palul criteriu de alegere a unui sediu sau punct de lucru este accesul facil pentru angajati si clienti, zonele cele mai cautate fiind cele cu acces la metrou. Desi trans­portul in subteran nu aduce o crestere a chi­riei la fel ca pe piata rezidentiala, cu toate acestea se observa ca in zonele care au o retea de transport variata, inclusiv metrou, chiriile medii pot fi cu pana la 21% mai mari comparativ cu zonele lipsite de transport in subteranIn multe metropole europene, dez­vol­ta­rile in sectorul centrelor de afaceri au fost canalizate de autoritati in afara ariilor cen­trale, catre anumite zone care in prea­la­bil au fost dotate cu retele de infra­struc­tura. Astfel, in multe capitale europene, asa-zisele districte de afaceri au reusit sa magnetizeze investitiile dezvoltatorilor de cladiri de birouri si uneori de retail, usu­rand astfel zonele centrale de aceasta po­va­ra urbanistica. In Bucuresti, lipsa de preo­cupare din partea autoritatii locale pentru proiectarea si dezvoltarea unui district de afaceri a fost transpusa in prac­tica prin specularea oportunitatilor oferite de zona centrala, cel mai bine aco­pe­rita din punctul de vedere al multi­tu­dinii mij­loacelor de transport.

Acesta este unul dintre argumentele care explica gradul de neocupare mai sca­zut in zonele cu metrou comparativ cu media pe Bucuresti de 28,8%.

Astfel, daca in zona de nord, lipsita de metrou, gradul de neocupare este de 36%, in zonele de centru-nord si centru, aceasta variaza intre18% si 24%. Analistii RealTime spun ca zona centrala este mai populara datorita posibilitatii inchirierii de suprafete mici (150-250 mp), dar asta nu anuleaza ar­gu­men­tul nostru, ci, din contra, il com­ple­tea­za. Multitudinea variantelor de acces a incurajat aparitia in zonele mentionate a investitiilor in spatii de birouri, iar pentru ca aici suprafetele de teren nu mai permit dezvoltarea de mari parcuri de afaceri, media unei cladiri de birouri se situeaza in jurul a 6.300 mp inchiriabili. De aceea si ponderea cladirilor clasa A in zona cen­trala este de 61% comparativ cu 81% in zona centru-nord sau 70% in partea de nord.

Chiria lunara descurajeaza

Totusi, nivelul chiriilor practicate in zonele centrale - 17,26euro/mp+TVA/luna, cu o marja variind intre 10 pana la 23 euro/mp/luna - este destul de prohibitiv pen­tru o mare parte a companiilor care cauta un raport pret/accesibilitate cat mai con­venabil. Practic, diferenta de chirie din­tre o cladire care are in preajma sa o gu­ra de metrou si una de aceeasi cate­go­rie, dar fara transport subteran poate fi de pa­na la 21%. Asa se explica cresterea in timp a unor zone de afaceri noi, multe din aces­tea (exceptand „Manhatanul" din ora­sul Voluntari) constituindu-se tot in pro­ximi­ta­tea unei statii de metrou - Pipe­ra, Aurel Vlaicu, Timpuri Noi, Muncii, Charles de Gaulle, Eroilor (Piata Operei), Lujerului si, cea mai scumpa, Piata Victoriei. Astfel, daca nivelul mediu al chi­riei pe Bucuresti este de 14,45 euro/mp+TVA/luna, cele mai mari chirii, intre 16 si 18 euro/mp(18-20 euro afisaj), potrivit tranzactiilor efectuate, se gasesc in zona ultracentrala a Capitalei - Piata Victoriei, Romana, Universitatii, Charles de Gaulle.

In zonele semicentrale, lipsite de metrou dar bine cotate, gen Floreasca, Ba­nea­sa, Piata Presei si 1 Mai, chiriile sunt la fel cu cele practicate pentru spatii de birouri din ariile mai putin prestigioase, dar care au avantajul metroului - Grozavesti, Vitan, Muncii, respectiv intre 8 si 14 euro/mp (14-16 euro pret de afisaj), po­tri­vit datelor RealTime. Urmeaza zonele des­ti­nate chiriasilor cu buget redus de la pe­riferia orasului, dar care se bazeaza tot pe accesul la metrou - Militari, Berceni.

Majoritatea cladirilor de birouri li­vra­te in primele luni ale anului sunt tot lo­ca­li­zate in zona centrala si central-nordica, potrivit celui mai recent studiu realizat de catre DTZ Echinox. Principalele proiecte care au fost inaugurate sunt City Gate (turnul B/21.000 mp) in zona Piata Presei Libere, Euro Tower (16.500 mp) in zona Barbu Vacarescu (langa metrou) si Pla­ti­num Center (8.780 mp) din zona Unirii.

 




Sursa

9 June 2010