Suspiciunile de evaziune fiscală se conturează mult mai rapid decât până acum, iar inspecțiile fiscale pot transforma mult mai ușor o speță fiscală într-o speță penală, atrag atenția specialiștii. Pentru a evita amenzi și penalități, companiile trebuie să țină cont de anumite tendințe noi în derularea inspecțiilor fiscale.

36331-evaziune_fiscala.jpgSpecialiștii observă tendințe noi în derularea inspecțiilor fiscale, în ultima jumătate de an, recomandând companiilor să aibă o abordare preventivă și vigilentă pentru a evita amenzi, penalități, precum și repercusiuni mai serioase. Organele fiscale își focusează eforturile în special pe două direcții: în primul rând, pe aspecte legate de servicii, dobânzi și redevențe în tranzacțiile intra-grup și, în al doilea rând, pe deductibilitatea cheltuielilor cu servicii, deci implicit și deductibilitatea TVA.

  • Direcția Generală Antifraudă Fiscală a fost inaugurată la sfârșitul anului 2013, în urma unui proces de reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF)
  • La sfârșitul lui 2014, ANAF a anunțat bilanțul primului an de activitate a acestei noi structuri: peste 26.000 de controale, investigații și verificări prin care s-au stabilit prejudicii, amenzi și confiscări în valoare totală de 1,7 miliarde euro

„ANAF și-a trasat recent ca obiectiv optimizarea inspecțiilor fiscale, astfel încât timpul de derulare și numărul lor să scadă. În acest sens, instituția planifică trecerea de algoritmul manual de selecție a contribuabililor vizați pentru inspecție, utilizat în prezent, la un algoritm informatizat. De asemenea, inspectorii se concentrează tot mai mult pe analiza substanței economice a tranzacțiilor, dar și pe tranzacțiile cu contribuabili inactivi”, atenționează Alex Milcev, Partener și Lider al departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România.

Totodată, specialiștii atrag atenția că a crescut ușurința cu care inspecțiile fiscale pot transforma o speță fiscală într-o speță penală, cu implicarea rapidă a procuraturii, sau chiar a DNA, în cazul unor acuzații mai grave.

„Suspiciunile de evaziune fiscală se conturează mult mai rapid decât până acum și reprezintă o pârghie pe care organele fiscale o folosesc pentru a pune presiune suplimentară pe companii. De aceea, recomandăm tuturor companiilor să fie vigilente, să aibă o abordare preventivă continuă la nivelul  oricărui aspect fiscal și să se pregătească cu atenție pentru eventuale inspecții fiscale”, încheie liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, din cadrul EY România.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:


9 February 2015